Kilo sorunu olan kilo vermenin durması sonucu ve bunun icin ozel olarak beslenmesine ve egzersizine dikkat eden kişiler bir sure gayet guzel kilo verir.
Birkac ay sonra oyle bir noktaya gelinir ki hicbir şekilde kıpırdamaz.
Her hafta buyuk bir heyecanla tartıya cıkan kişi tum bu cabalara rağmen kilo veya yağ kaybetmediğini gorunce umutsuzluğa kapılabilir.
Plato donemine vucut neden girer? Durma nedenleri ve careleri nelerdir?.

Oncelikle plato donemine vucudun neden girdiğini anlamak gerekli diye duşunuyorum.
Uzun sure duşuk kalorili beslenmeye bağlı metabolizmanın yavaşlaması, duşuk kaloriye alışan metabolizmanın harcamalarını azaltması, uzun yıllar kalınan kiloya inildiğinde vucudun hafızasının bunu hatırlayıp orada kalmak istemesi, bireyin bilincaltında yatan inancsızlıkları ve takıldığı kg altına inemeyeceğine inanması gibi nedenler kilo verme surecinde plato donemlerinin yaşanmasının en onemli sebepleridir. Plato doneminde cıkmak icin ipucları..

Kilo verme doneminde kalori kısıtlamasının uzun sureli ve fazla miktarda yapılmaması gerektiğine inanan bir diyetisyen olarak bu durgunluk, takılma veya plato donemini aşmak icin deneyimlerim doğrultusunda bazı oneriler hazırladım. Bu onerileri maddeler halinde sıralıyorum, bir anda bunları okuyup uygulayınca durum değişmeyebilir, biraz sabırlı olmalı ve direnen metabolizmanıza karşı koymalısınız.

1- Kilo vermeye ilk karar verdiğinizde gercekci hedef koyun. 3 aylık periyotlarda diyet uygulayın, sonrasında 1 aylık koruma donemleri planlayın. Orneğin 20 kg fazlanız varsa, ilk 3 ayda 10 kg verip 1 ay koruyun ve sonraki 3 ayda 10 kg vermeyi planlayın.

2- Vucudunuzun alıştığı egzersizleri değişitirin. Orneğin 60 dakika tempolu yuruyorsanız bunu 45 dakika tempolu yurume ve 15 dakika koşu ile değiştirin.

3- Gunluk aldığınız kaloriyi devamlı duşurmeyin. Kilo veremedikce daha az yemeye calışmayın. Bu daha cok vucudun kendini korumaya almasıyla sonuclanır. Haftada 1 gun yağı duşuk ama yuksek karbonhidratlı bir menu tuketin ve diğer gunler normal programınıza geri donun.

4- Battı balık yan gider inanışından vazgecin. Nasıl olsa kilo veremedim boş vereyim sınırsızca yiyeyim demeyin. Cıktığınız yolda zaman zaman molalar verebilirsiniz ama hedeflediğiniz sonuca gitmekten asla vazgecmeyin.

5- Mutlaka diyetisyen yardımı alın. Kendi kendinize şok diyet, duşuk kalorili diyet, gazete dergi vb medya organlarında yayınlanan size ozel olmayan diyetler yapmak yerine sizi tanıyarak sizinle bu sureci planlayabilecek tek uzman olan diyetisyenden yardım alın.

6- Bilincaltınıza soz gecirmeyi oğrenin. Takıldığınız kilonun altına inebileceğinize once kendiniz inanın. Evde kilo alınca giyerim duşuncesi ile tuttuğunuz buyuk beden giysileri başkasına verin. Buyuk beden giysiler dolabınızda durdukca bilincaltınıza soz geciremezsiniz. Gerekirse bir psikologdan yardım almaktan cekinmeyin. Cunku plato donemlerinin en onemli nedeni psikolojik nedenlerdir.

Aysen Arıcan​