Olumlu Duşunmek
OLUMLU DUŞUNUN
“Duşuncelerinizin kalitesi yaşam kalitenizi etkiler.”
Olumlu duşunce, olumlu duygu ve davranışı hazırlar. Surekli ifade edilen olumlu duşunme beyin noronlarına daha fazla engram/iz bırakır ki bu da sizin olumlu davranışlar geliştirmenize zemin hazırlar. Surekli ders calışmaktan şikayet eden bir kişinin bedeni de ders calışma davranışını(masaya oturma, arac-gerecleri hazırlama vs.) sıkıcı bulacak ve reddedecektir. Surekli Matematik konularını anlamanın zor olduğunu duşunen, daha doğrusu beyne surekli “zor” mesajı gonderen bir oğrencinin anlaması gercekten zorlaşacaktır. “Sorun nerede?” diye bakarsanız beyin sorunlarla ilgili bilgiler uretir ama “Nasıl cozerim?” diye bakarsanız beyin cozum onerileri uretmeye başlayacaktır.
Olumlu duşunce bilincaltı dunyasını olumlu yone kanalize eder. Bilincaltı dunyamız doğru-yanlış ya da gercek-gercekdışı gibi değer yargılarında bulunmaksızın sadece bilgileri depolar ve bu bilgiler, daha sonraki aşamada davranışın oluşumu icin kullanılır. Bu yuzden bilincaltına depolanan bilgilerin niteliği davranışımızı etkiler.
Yaşamın akışı icinde cevremizde birtakım olumsuzluklar olabilir. Onemli olan kendimizi olumlu bir duşunce kalıbına yerleştirmektir. Eğer davranışlarımızı olumlu şekilde etkilemek istiyorsak, bilincaltı dunyamızı yeni ve olumlu duşuncelerle beslemeliyiz. Tekrar edilen duşunceler bilincaltında yer eder. Olumlu duşunceleri tekrar ettiğiniz takdirde sadece kendinizi daha iyi hissetmekle kalmayıp, cevrenizi de olumlu etkilemiş olursunuz. Rahat ve mutlu bir birey olarak sizin olumlu tutumlarınız diğer insanlara yansır ve onların da size benzeri şekilde davranmalarına yardımcı olur. Davranışlar davranışları doğurur. Siz başkalarına nasıl davranırsanız, benzer tepkiler alırsınız.
Olumlu olmak acık ve yakın olmak anlamına gelir. Olumlu olmak, bilincli bir şekilde guzel tarafı gormeyi secmek demektir. Bu, dunyayı hic de gercekci olmayan tozpembe bir gozlukle gormek anlamına gelmez. Yine olumlu olmak, kendinizi ve başkalarını sevmek, etrafınızdaki kişilere ilgi duymaktır.
Olumlu kişi daha az kaygılı olan, buna karşılık hayattan daha cok zevk alan kişidir. O kendine mutsuzluk yerine mutluluğu secmiştir. Başarısızlık yerine başarıyı secmiştir.
Olumlu duşunceleri oluşturmak icin gerekli olan temel kuralları şoyle sıralayabiliriz:
A)Olumsuz İfadeleri Olumlu İfadelerle Değiştirin.
Orneğin: "Sınavda heyecanlanmayacağım" demeyin, onun yerine "Sakin ve rahatım" deyin. Başka bir deyişle istemediğinizi değil, istediğinizi duşunun.
Eğer kendinizi olumsuz duşuncelerin icinde bulursanız bu duşunceleri durdurun ve onları olumlu duşuncelerle değiştirin. Aşağıdaki ornekler, klasik olumsuz duşunceleri ve onları yeniden duşunerek olumluya donuşturme yollarını yansıtmaktadır.
İSTEMEDİĞİNİZİ DEĞİL İSTEDİĞİNİZİ DUŞUNUN
· Kendinizi guclu hissedin.
Olumsuz: 'Bu akşamki davete gitmemeyi tercih ederim. Yeni tanışacağım insanlara ne soyleyeceğimi bilemiyorum."
Olumlu: "Bu akşamki davete katılmayı ve ilginc insanlarla tanışmayı merakla bekliyorum, insanları seviyorum ve iyi bir dinleyiciyim, insanlar benimle konuşurken keyif duyuyor."
· Mağdur olmamaya calışın.
Olumsuz: "Mudurum maaşımın artması hususunda herhangi bir şey soylemediği icin tedirginim."
Olumlu: "Maaş artışını hak ediyorum. Mudurumun duşunebilmesi icin ona yeterli sure tanıdım. Bu nedenle bugun rahat bir şekilde gidip kararını sorabilirim."
· Kendinize ozen gosterin.
Olumsuz: "Hayat hic yuzume gulmuyor. Bugune kadar hic iyi bir şey olmadı."
Olumlu: "Bugun hayatımın geri kalan kısmının ilk gunu. Bugun her şey farklı. Kendimi odullendirmeye karar verdim(Yuruyuş yapmak, sinemaya gitmek, kendime yemek ısmarlamak gibi.) Ben bunları hak ediyorum."
· Benlik imajınızı guclu tutun.
Olumsuz: "Gelecek hafta vereceğim seminerden korkuyorum. Herkes beni seyredecek. Şaşırmaktan korkuyorum."
Olumlu: "Seminere cok iyi hazırlandım. Ne soyleyeceğimi biliyorum. Bilgimi başkalarıyla paylaşmak icin sabırsızlanıyorum. Başkaları benim soylediklerimle ilgileniyorlar."
B)Şimdiki Zamanı Kullanın
Mumkunse gelecek zaman kullanmaktan kacının. "Başkalarıyla konuşurken soğukkanlı olacağım," yerine "Başkalarıyla konuşurken soğukkanlıyım.” İfadesini kullanın. Bilincaltı dunyanız bilgileri harfi harfine alır. Bu yuzden gelecekte olacak bir konu hakkında konuşursanız, bilincaltınız geleceği bekleyecektir. Ama sizin gelecekten cok, şu anda kendinizi guvenli hissetmeye ihtiyacınız vardır.
C)Yeni Olumlu Duşuncelerinizi Tekrar Tekrar Kullanın
Kullanmadığınız surece eski olumsuz duşuncelerinizin giderek ortadan kalktığını, bunun yerine yeni, yapıcı duşuncelerin geldiğini goreceksiniz.
BUGUNDEN BAŞLAYIN
- Guzel bir gune başlıyorum. Kendi kendime yeten, becerikli ve yeni fikirlere acık bir insanım. Ayrıca gorevlerimi başarıyla yapmaktayım.
- Kendimi ve diğer insanları seviyorum. Başkalarıyla iyi calışıyorum. Yapıcıyım ve yardımlaşmayı seviyorum. Başkalarıyla işbirliği icinde olmayı bir kolaylık olarak goruyo­rum.
- Anlaşılması kolay bir insanım. Sorunlara sakin ve rahat bir şekilde yaklaşıyorum.
- Bugun beni cevreleyen tum dunya ile uyum icindeyim. Amaclarımı net bir şekilde gormekteyim. Onlara kolaylıkla ulaşabileceğimden eminim.
- Bugun bana guzel surprizler sunacak harika bir gun. Şanslı bir insanım.
Bu tur olumlu duşuncelerinizi bir kÂğıda yazıp, zaman zaman onları hissederek okuyabilirsiniz. Zaman icinde bu duşunceler, bilincaltı dunyanıza yerleşecektir. Yeni olumlu imajınıza başkalarını inandırmadan once kendiniz inanın Bunun icin,
• Aynanın onunde durup zafer gulumsemesinde bulunun.
• Kendinize bugunden başlayarak her şeyin daha iyiye doğru değişeceğini soyleyin.
• Yeni bir başlangıc yaptığınızı kendi kendinize soyleyin. Şu andan itibaren kendi kendinize, olumlu duşunmeye karar verdiğinizi ve kendiniz hakkında iyi duşunmeyi sectiğinizi soyleyin.
Olumsuz Duşuncenin Etkileri:
Boylesine sistemli bir caba gerektiren olumlu duşunceye kar­şın, kapılması oldukca kolay olan olumsuz duşunce, birey uzerinde son derece kotu etkiler yapar.
Olumsuz duşunce bireyi bloke eder. Konu ne olursa olsun, uzerinde duşunerek yeniden duzenleme fırsatını engeller. Boylelikle konu bireyden yana olmaktan cok, bireye karsı gelişir.
ORNEK:
Durum: "Sınavdan başarısız bir sonuc aldım."
Negatif Yorum: "Ben kotu bir oğrenciyim. Hep kaybediyorum."
Negatif Sonuc: Bunalım, umitsizlik. Kendini cezalandırma, eleştirme ve daha az ders calışma.
Pozitif Yorum: “Nasıl daha yuksek not alacağımı biliyorum. Belki derslerime duzenli devam edersem bir daha ki sınavda başarılı olurum. Kendimi daha iyi hissediyorum. Cunku yapabileceğimin en iyisini yaptım."
Pozitif Sonuc: “Yeniden denemek istiyorum, cok caba gosterip, gereken konuları oğreneceğim.”
Gozlemler, sağlık sorunları olan cocukların, anne ve babaları umitli ve olumlu bir tutum geliştirdikleri takdirde, bu iyimserliğin cocuklara da yansıdığını ortaya koymakta, bu cocukların kaygı icindeyken bile guclu ve umutlu konuşabildiklerini gostermektedir. Buna karşılık, olumsuz duşunen cocukların negatif tutum sergileyen ebeveyne sahip olduktan gozlenmektedir. Caresiz ebeveyn, cocukta caresizlik duygularının ortaya cıkmasına neden olmaktadır.
Sonuc olarak; anne-babanın olumlu duşunmesi cocuğu da doğrudan etkileyeceğinden, cocukları zihinlerini olumlu olanaklarla acmak onların mutlu ve başarılı olmalarını sağlayan onemli bir etken olacaktır.
Kaynak:
Şimşek Ramazan, Dikkat Dağınıklığı Onleme ve Beyni Etkili Kullanma Kılavuzu, İmlec Kitap (Hermes Yayınları), 2. Baskı, 2010, İstanbul.
[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Olumlu duşunmenin başarı uzerindeki etkileri
Sağlık0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Olumlu duşunmenin başarı uzerindeki etkileri