Okul butun cocuklar ve butun anne babalar icin onemlidir. Bir cocuğun okula başlayacak olması; onun evden ilk kez uzaklaşması, ilk kez ailesinden farklı bir ortama girmesi ve ilk kez kuralları olan bir sosyal gruba dÂhil olması demektir. Bu yonleriyle hem aile hem de cocuk icin heyecan vericidir. Gunlerce hatta aylarca onceden hazırlıklar yapılır, tatlı telaşlar icinde okulun acılması beklenir. Tum bu koşuşturmaca icinde aslında en onemli olması gereken ve uzerinde en cok durulması gereken bazı noktalar gozden kacar ya da gereken onem verilmeyebilir.
OKULA HAZIRLIK
En onemli nokta budur: Cocuğun okula hazır olup olmadığı. Ebeveynler acısından her şey dort dortluk gibi gorunebilir ama acaba cocuk gercek anlamda okula hazır mıdır, ya da aile tarafından bilincli bir bicimde hazırlanmış mıdır? Gunumuzde ozellikle buyuk şehirlerde cocukların okul oncesi kurumlara devam ettikleri gozlemlenmekte ve bazı kurum ve kuruluşlarca okul oncesi eğitimin desteklendiği gorulmektedir. Ancak devam oranları cok da istenen duzeyde değildir. Okul oncesi eğitim kurumları cocukların gelişimi acısından aslında pek cok olumlu katkı sağlamaktadır ve bu yonuyle bizim de mutlaka onerdiğimiz bir yoldur. Okula başlayan cocukta cok sıklıkla gorulen ‘Okul Sendromu’nu boyle bir on eğitim daha başından cozumler. Bunun dışında okula hazırlık daha pek cok kurala dikkat etmeyi de gerektirir: Okul secimi, oğretmen secimi, anne baba tutumu vb. gibi.
NASIL BİR OKUL?
Bu en onemli sorulardan biridir ve cevabı da cok basittir. En yakın, en kolay ulaşılacak okul en iyi okuldur. Henuz 6-7 yaşında bir cocuğu sabahın erken saatlerinde uykusundan kaldırıp servislere bindirmek ve neredeyse saatlerce surecek yolculuklara gondermek cok da akıllıca değildir. Bu kadar kucuk yaştaki bir cocuk henuz oyun cağı cocuğudur ve sabah ve akşam uzun saatlerini yollarda gecirmesine hic gerek yoktur. Ustelik ozellikle ilkoğretimin ilk basamağına başlayacak cocuklar icin aileler sık sık okula gitme ihtiyacı duyabilirler. Bu anlamda da eve yakın bir okulun tercih edilmesi son derece yararlıdır. Sadece adı duyulduğu icin ya da tavsiye edildiği icin cocuğu uzun yollara gondermek yerine ailelerin de rahat ulaşabileceği ve cocuğun eğitimini takip ederken sıkıntı yaşamayacakları bir okul secimi onemlidir. Burada en onemlisi oğretmen secimidir.
OĞRETMEN SECİMİ
İşte hayati nokta budur; iyi bir oğretmen. Okulları okul yapan binanın gorkemi, boyaları, malzemeleri değil, o okulda eğitim verecek oğretmenlerin niteliği, deneyimi ve yeterliliğidir. Bu ilk oğretmenler cocuğun kişiliğindeki yapı taşlarını oluşturan ve aileden sonraki en onemli insanlardır. Oğretmen sadece ders anlatan, ders suresi bitince okulla ve cocukla ilişiğini kesen bir insan değildir. Gercek anlamda bir oğretmen cocuğu ailesiyle ve cevresiyle bir butun olarak goren, değerlendiren eğitim hayatına daha baştan doğru şekil veren gercek eğitmendir. Aileler okul seciminde oncelikle oğretmen secimi uzerinde durmalıdır. Her sene oğretmenleri değişen bir okul ozellikle cocuktaki devamlılık duygusuna zarar vereceğinden asla onerilmez. Okul yapı olarak pek cok donanıma ve muhteşem teknik imkÂnlara sahip olabilir. Ancak o donanımı cocukların eğitiminde kullanma yeterliliğine sahip oğretmenler yoksa butun o malzemeler sadece goz boyama ve gosteriş malzemeleri olarak kalacaklardır.
ONERİLER
Butun bu bilgiler ışığında aileler oncelikle kendileri hazır olmalılar. Bu hazırlık hem psikolojik olarak hem de tutum ve davranışlar olarak cocuğa da aynen yansıtılmalıdır. Okul oncesi heyecan tamam ama panik havası yaşanmamalı ve cocuğa da hissettirilmemelidir. Unutulmamalıdır ki okul cocuğun eğitim amacıyla devam edeceği ilk ciddi sosyal toplumsal kurumdur ve bir takım kurallara uyma zorunluluğu vardır. Cocukların ilk gunden bu kurallara uymasını ve kavramasını beklemeyin. Doğru tavırlar icinde cocuklar yeni ortamlara cok cabuk alışırlar, ona zaman tanıyın. İyi bir okul seciminde gercekten titiz davranın ve okulun oğretmenlerinin ne kadar suredir orada olduklarına mutlaka dikkat edin.
Eğitim hayatının uzun bir surec olduğunun bilincinde olarak daha ilk gunlerden cocuğa ve okuluna cok mudahaleci olmayın. İlk başlarda sorun olarak gorduğunuz pek cok şey zaman icinde kendiliğinden hallolacaktır.

[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]