Her anne baba icin cocuğunun okula başlaması heyecan verici bir olaydır. Gunler oncesinden okul hazırlıkları başlar. Kıyafetler, cantalar alınır. Coğu cocuk da anne babanın bu heyecanına katılır. Okula başlamadan once cok istekli ve meraklı gorunseler de bazı cocuklar icin okula gitmek o kadar da kolay olmaz.
Okul fobisi; okuldan korkma, okula gitmek istememe durumudur. Aslında okul fobisi yaşayan cocukların esas duyduğu kaygı anneden ya da bağlandığı başka kişilerden ayrılma korkusudur.
Cocukların Bu Kaygısı Kucumsenmemelidir
Okul fobisi, cocukta aşırı sıkıntı ve huzursuzluk yaratan kucumsenmemesi gereken bir durumdur. Cocuk anneyi ya da bağlandığı kişiyi yitireceğini veya onun başına kotu bir şey geleceğini duşunur. Kotu bir olayın anneden kendini ayıracağına dair yoğun kaygısı vardır. Bu nedenle anneyi surekli gozunun onunde ister. Anneden ayrı kaldığında veya boyle bir ayrılık gundeme geldiğinde baş ağrısı, karın ağrısı gibi tekrarlayan fiziksel belirtiler gozlenir.
Cocukların yaşadıkları bu huzursuzluk durumunda yetişkinlerden istedikleri tek şey anlaşılmaktır. Bu cocuklara “Okula gitmezsen ancak copcu olabilirsin” gibi yaklaşımlarda bulunmak son derece yanlıştır. Cunku cocuk da okulun onemli olduğunun ve gitmesi gerektiğinin farkındadır. Ancak hissettiği kaygıyla nasıl başa cıkacağını bilememektedir. Bu durumu anne, baba, oğretmen iyi anlamalıdır. Cocuğa “Kapris yapıyor, şımarıyor, tembellik ediyor ve bu yuzden okula gitmek istemiyor” turu değerlendirmeler işi cıkmaza sokar.
Her Cocuk Bu Kaygıyı Hisseder mi?
Okula başlama her cocuk icin az da olsa bir kaygı sebebidir. Biz yetişkinler olarak bile hic tanımadığımız kalabalık bir ortama girdiğimizde bazen kaygılandığımızı hissederiz. Ancak normal olan bu kaygının birkac gun icerisinde gecip cocuğun okul hayatına, arkadaşlarına uyum sağlamasıdır. Diğer cocuklara gore okula alışma, uyum sağlama suresi daha uzun olan bir cocuk grubu vardır.
Kaygılı Cocuklarda Fobiye Daha Sık Rastlanır
Okul korkusu geliştiren cocuklar genellikle başarı kaygısı olan, uslu, uyumlu, aşırı onay bekleyen, ailesine bağımlı cocuklardır. Kaygılı cocuklar; endişeli, korkuları olan cocuklar. Bu cocuklar başka bir kişiyi endişelendirmeyecek durumlarda dahi endişe duyarlar. Kaygılı cocuklarda okul fobisi gorulme ihtimali daha fazladır.
Aşırı Koruyucu Ailelerin Cocuklarında Fobiye Daha Sık Rastlanır
Aşırı korumacı aile tipleri vardır. Bu ailelerde cocuğa karşı aşırı bir şefkat ve koruma icgudusu vardır. Cocuğun kendi yapacağı ya da yapması gereken işler bile ebeveyni tarafından yapılır. Boyle ailelerde yetişen cocuklarda zamanla “Ben kendi başıma hicbir şey yapamam”, “Annem babam olmazsa ben bir hicim”, “Annem ve babamın olmadığı yerlerde başıma kotu bir şey gelebilir” duyguları gelişir.
Peki Ne Yapmalı?
Oncelikle aileler aşırı korumacı davranışlardan vazgecmeli, daha bebeklikten itibaren cocuğun bireyselliğini yaşamasına olanak verecek bir ortam sağlamalıdırlar. Cocuğa kendi başına var olabileceği, kendi başına da bir şeyler yapabileceği duygusu yaşattırılmalıdır. Bunun yanında cocukların kreş ve anaokulu deneyimlerinin olması da onemli bir faktordur. Cunku anasınıfı ve kreş renkli, oyuncaklarla dolu, cocuğun ilgisini cekecek bir ortamdır. Cocuk okulla ilk defa birinci sınıfla tanışırsa ortam cok soğuk gelebilir.
İyileşme surecinin en onemli aşaması cocuğun ne olursa olsun okula devam etmesidir. Cocuğu cok zorlamadan en azından okul bahcesine gidilmeli, belki cocuğu ikna ederek oğretmeninden odevini alıp eve donulmelidir. Okula bir gun bile gitmemek tedaviyi zora sokar. Cocukta “Canım istediğinde okula gitmeyebilirim” duşuncesinin oluşması engellenmelidir.
Anne baba cocuğun istediği kadar okulda kalmalı, kesinlikle cocuğa okulda kalacağım deyip okuldan uzaklaşmamalıdır. Boyle olursa guven duygusu iyice zedelenen cocuk bir daha asla okula gitmek istemeyebilir. Anne sınıftan kademeli olarak uzaklaşarak zamanla bu problemi aşabilir.
Gerektiğinde bir uzmandan yardım almakta fayda vardır.
KAYNAK: OKUL FOBİSİ, DOC.DR.MUCAHİT OZTURK
[h=2]Gaziantep Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Okula başlama, okul fobisi
Sağlık0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Okula başlama, okul fobisi