Okul secerken dikkat edilmesi gereken kriterler
Kendinizden bahseder misiniz?
Ben cocukların o masun guluşune Âşık olmuş biriyim. Bu aşk, benim cocuk eğitimi ve psikolojisine olan ilgimi arttırdı. Lise'de Cocuk Gelişimive Eğitimi Bolumu'nu okuyarak bu alandaki eğitim hayatıma başladım. Boğazici Universitesi'nde Okul Oncesi Eğitimi ve Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık Bolumu'nden yuksek onurla mezun olduktan sonra Londra'da bir sure kaldım ve oradaki eğitim sistemi, ailelerin cocuk yetiştirme şekillerini inceledim. Turkiye'ye dondukten sonra ceşitli okul oncesi eğitim kurumlarında Eğitim Danışmanı ve Pedagog olarak calıştım.
Calışma alanlarınız nelerdir?
Cocuklarla ilgili herşey diyebilirim.Ben eğitimle psikolojiyi sevgiyle birleştiriyorum cunku bunları birbirinden ayırarak başarılı olmak mumkun değil cocuklarla dort duvar arasında ( terapi odası) calışarak yaşanan sorunların cozulebileceğine inanmadığım icin işe cocuğu ekileyen tum cevresini (aile, okul, arkadaş, akraba) katarak olumsuz cevre şartlarını ailenin işbirliğiyie değiştiriyorum. Boylece (yaşanan) sorun kendiliğinden ortadan kalkıyor. Amac anne babaya, cocuklarıyla nasıl iletişim kuracağını oğreterek yaşanan problemleri Pedagoga gitmeden cozmelerini sağlamak ya da problemin oluşumunu daha baştan onlemektir.
Ayrıca Turkiye'de bir ilk olan uygulamaya da başladım. Beyinin fiziksel gelişiminin %90'nın tamamlandığı 0-3 yaşta; cocuk evde zengin uyarıcı cevreye ve bilincli bir yetişkine(anne veya bakıcı) ihtiyac duymaktadır. Bu nedenle cocukların yaşam alanlarını (yatak odası, oyun odası, bahce) gelişimlerini en ust duzeyde gercekleştirecekleri şekilde duzenliyor ve anne babaya cocuklarının gelişimsel ozellikleri, ilgi ve ihtiyaclarına gore evde eğitim veriyorum. Bu danışmanlık hizmeti bebeklikten cocuk ilkokula başlayıncaya kadar devam ediyor.
Turkiye'deki okul oncesi eğitim ile ilgili bir değerlendirme yapabilir misiniz?
Turkiye'de 0-6 yaş arasındaki 100 cocuktan 84'u okul oncesi eğitim almıyor. Dunya bu orana bakıldığında Turkiye ye ekonomik acıdan cok benzetilen Meksika da % 70; Fas'ta %34; Doğu avrupa ulkelerinde en az % 50; uye olmak istediğimiz AB ulkelerinde bu oran % 100'e yakındır. Ayrıca okul oncesi eğitim kurumlarının coğunun buyuk şehirlerde ve paralı olması da okul oncesi eğitimde ne kadar geride olduğumuzu gostermektedir.
Erken cocukluk eğitiminin cocuklar uzerindeki onemini anlatır mısınız?
Erken cocukluk donemi cocuğun gelişiminde, kişiliğinin oturmasında, sağlıklı bir birey olarak yetişmesinde temel yapı taşlarının atıldığı kritik bir donemdir. Cunku cocuğun bilişsel, sosyal, bedensel ve duygusal gelişiminin buyuk bir bolumu ilk 6 yıl icinde tamamlanmaktadır. Bu yaşlardaki eğitim eksikliğinin sonradan telafisi neredeyse imkÂnsızdır. Cocuğun ihtiyaclarının bu donemde gerektiği gibi karşılanmaması, cocuğun gelecekteki hayatında davranış problemlerine, zihinsel ve fiziksel gelişimde geriliğe neden olabilir.
Ayrıca erken cocukluk eğitimi beynin gelişimi icin de cok onemlidir. Cunku erken cocukluk yılları noronlar arasındaki bağlantıların en ust seviyede gercekleştiği donemdir. Cocukluk doneminin gectiği yaşam ve cevre koşulları beyin işlevselliğini olumlu veya olumsuz etkilediği, oyun oynamayan ve cok az dokunulan cocuklarda beyin gelişiminin akranlarından %20-30 daha az olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Okul oncesi eğitimin sadece cocuğun gelişimi uzerindeki olumlu etkiye sahip değil, aileye, topluma ve ekonomiye yuksek gelir sağlayan, fakat maliyeti kucuk yatırımlardır.
Okul oncesi eğitim kurumlarının onemini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Cocuk yedi yaşında ilkokula başladığında gelişiminin buyuk bir kısmı tamamlanmış oluyor ve eğitim icin gec kalınıyor.Okul oncesi eğitim kurumları ise bu kritik donemde sundukları zengin uyarıcı cevreyle ve bu alanda eğitimli oğretmenlerle, cocukların gelişimlerini en ust duzeyde gercekleştirmelerine yardımcı oluyor.
Okul oncesi eğitimi alan cocuklarla, bu eğitimi almayan cocuklar arasında belirgin fark vardır. Evde ya da bir kurumda okul oncesi eğitimden yararlanan cocukların, boyle bir eğitim almayanlara kısayla daha uzun sureli okuduğunu, daha coğunun universiteye gittiğini, daha yuksek statulu işlerle calıştığını, cağdaş, sosyal ve ekonomik yaşama katılımlarının daha yuksek olduğunuProf. Ciğdem Kağıtcıbaşı yaptığı takip araştırmasıyla kanıtlamıştır.
Dileğim okul oncesi eğitim kurumlarının sayısının artması ve her cocuğun bu eğitimden yararlanmasıdır.
Cocuklar icin okul oncesi eğitimi merkezlerinde ya da yuvalarda bulunan oyun gruplarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Cok faydalı olduğunu duşunuyorum. Beyin gelişiminin buyuk bir kısmının tamamlandığı 0-3 yaşta, oyun gruplarındaki etkinlikler, cocukların zihinsel, duygusal, sosyal, fiziksel gelişimlerine katkıda bulunuyor. Oyun grubunda sosyalleşen cocuklar ilerde anaokuluna alışma problemi yaşamıyor.
Yabancı dil eğitimine başlamak icin sizce en uygun yaş aralığı nedir?
Bu konuda bir yaş genellemesi yapmayı doğru bulmuyorum cunku her cocuğun dil gelişimi farklılık gosteriyor. Cocuk anadilinde konuşmaya başladıktan sonra oyunlarla, şarkılarla ikinci dili oğrenmesi icin bir alt yapının hazırlanmasını; ilkokulda ise okuma ve yazmayı oğrendikten sonra yabancı dil eğitimine başlanmasını uygun buluyorum. Burada yaş grubuna gore verilen yabancı dil eğitiminin şekli değişiyor; okul oncesi donemde oyun ağrılıklı, ilkokul ve sonrasında ise okuma-yazma ağırlıklı olmalı.
Okul seciminde velilere hangi kriterleri goz onunde bulundurmalarını onerirsiniz? Hem okul oncesi eğitim icin hem de ilkoğretim okullarının secimi icin bir değerlendirme yapabilirsiniz?
En onemli kıstas eğitim kalitesidir. Kaliteyi belirleyen oğretmen ve eğitim materyalleridir. Zengin eğitim materyallerine sahip, fiziki şartları cok iyi bir sınıfta işini severek yapan iyi bir oğretmen yoksa eğitim kalitesi tartışılır. İyi bir oğretmen kısıtlı şartlarla da harikalar yaratabilir. Tabiki ikisinde de iyi olmasından yanayım fakat her zaman bu mumkun olmuyor. Kısacası ailelere, kaliteyi okulların fiziki şartlarıyla (gorselliğiyle) karıştırmamalarını ve oğretmenlerin kalitesine bakmalarını oneriyorum. Buarada genc oğretmenlere karşı olumsuz bakış acılarını da değiştirmelerini tavsiye ediyorum. Cunku oğretmenin kalitesini tecrubesi değil, eğitimi ve işini severek yapması belirler. Bu okul oncesi donemde daha da onem kazanıyor cunku bu donemde oğretmen annenin yerini alıyor.
Ayrıca okulun akademik eğitimle sosyal aktiviteleri dengelendiği bir programa sahip olması, cocukların mutluluklarını(psikolojisini) akademik başarılarından on planda tutması da onemli bir kıstastır.
Cocuklarımızın iyi bir oğretmenden eğitim almaları dileğiyle
[h=2]İstanbul Pedagog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Okul secerken dikkat edilmesi gereken kriterler
Sağlık0 Mesaj
●38 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Okul secerken dikkat edilmesi gereken kriterler