Kuresel piyasalarda, Fed'in ultra şahin para politikalarının sonuna yaklaşıldığına ilişkin guclenen beklentiler risk iştahını besledi. Cin'deki siyasi gelişmelerle pay piyasaları haftaya karışık seyirle başladı. Japonya Merkez Bankası, 150 psikolojik barajını aşarak son 32 yılın zirvesine cıkan dolar/yen paritesine mudahale ederek 148,9 seviyesine kadar duşurdu.
Dunya genelinde para politikalarındaki olası değişim sinyalleri, siyasi gelişmeler ve bilanco donemi sebebiyle varlık fiyatlarında oynaklık artıyor.

Cuma gunu ABD'de, The Wall Street Journal gazetesinde yer alan bir haberde, bazı ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin hem faiz artışlarının hızını yakında yavaşlatma hem de faiz artışlarını gelecek yılın başlarında durdurma niyetinin sinyallerini vermeye başladığı belirtildi.

Sozle yonlendirmelere devam eden Fed yetkililerinden, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly'nin para politikasında şahin adımların devam etmesi halinde ekonominin zora girebileceği ve Fed'in bu durumu dikkate alması gerektiğine yonelik acıklamaları da para piyasalarındaki beklentileri etkiledi.

Soz konusu gelişmeleri takiben para piyasalarındaki fiyatlamalarda gelecek ayki toplantıda Fed'in 75 baz puan faiz artırmasına kesin gozuyle bakılsa da, Aralık toplantısında 50 baz puan faiz artırımı yapılacağına yonelik beklentiler yuzde 52 seviyesine cıktı. Daly'nin acıklamalarından once Fed'in aralıkta yuzde 82 ihtimalle 75 baz faiz artıracağı ongoruluyordu.

Para politikasındaki yavaşlama sinyallerinin ardından 12 haftadır satış ağırlıklı bir seyir izleyen tahvil piyasalarında alımların etkisini artırdığı goruldu.

ABD'nin 10 yıllık ve 5 yıllık tahvil faizi cuma gunu 2007'den bu yana en yuksek seviyeyi test etmelerinin ardından soz konusu zirvelerin yaklaşık 20 baz puan altına geriledi.

Bilanco sezonunda ise oldukca yoğun bir haftaya giriliyor. Bu hafta ABD'de Apple, Microsoft, Exxon Mobil, Ford Motor, Airbus, Alphabet, Amazon, Boeing, HSBC, Shell ve Intel gibi buyuk şirketlerin acıklayacağı bilancoların pay piyasalarında oynaklığı artırması bekleniyor.

Brent petrolun varil fiyatı yeni haftaya yuzde 1 azalışla 90,7 dolardan başlarken, altının ons fiyatı da yuzde 0,1 duşuşle 1.656 dolardan işlem goruyor.

Cuma gunu New York borsasında alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, S&P 500 endeksi yuzde 2,37, Nasdaq endeksi yuzde 2,31 ve Dow Jones endeksi yuzde 2,47 değer kazandı. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni haftaya da yukselişle başladı.
75 PUAN FAİZ ARTIRIMI BEKLENİYOR

Avrupa tarafında, gozler bu hafta Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikası kararlarına cevrilirken, İngiltere'deki siyasi gelişmeler de yakından takip ediliyor.

Perşembe gunu gercekleştirilecek toplantıda ECB'nin politika faizlerini 75 baz puan artırmasına kesin gozuyle bakılırken, bankanın bu adımları ne zamana kadar surdureceğine yonelik yonlendirmeler onem taşıyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECB'nin aralıkta da 75 baz puan faiz artıracağı ongorulurken, ECB Başkanı Chrsitine Lagarde'ın toplantı sonrası para politikasının geleceğine ilişkin sozle yonlendirmelerinin beklentiler uzerinde etkili olması bekleniyor.

İngiltere'de Liz Truss'ın istifa etmesinin ardından Başbakanlık yarışı tekrar başladı. İngiltere eski Başbakanı Boris Johnson dun yaptığı acıklamada yeterli desteğe sahip olmasına rağmen ulusal cıkarlar adına aday olmayacağını acıklarken, eski Maliye Bakanı Rishi Sunak'ın İngiltere Başbakanı olması ihtimalinin guclendiği belirtiliyor.

Cuma gunu Almanya'da DAX 40 endeksi yuzde 0,29, Fransa'da CAC 40 endeksi yuzde 0,85 ve İtalya'da FTSE MIB endeksi yuzde 0,62 gerilerken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yuzde 0,37 yukseldi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni haftaya ise alış ağırlıklı bir seyirle başladı.
JAPONYA MERKEZ BANKASI, DOLARA MUDAHALE ETTİ
Asya pay piyasaları yeni haftaya karışık bir seyirle başlarken, soz konusu seyirde Cin'deki gelişmeler etkili oluyor.

Cin'de ulkeyi gelecek 5 yılda yonetecek Komunist Parti (CKP), bu hafta yapılan 20. Ulusal Kongresi'nin ardından yonetim organlarını belirledi.

Devlet Başkanı Şi Cinping, CKP Genel Sekreterliğine ucuncu kez secilerek, Cin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Mao Zıdong'dan bu yana parti liderliğini iki donemden fazla surduren ilk lider oldu.

Parti icindeki atamaların ozellikle Hong Kong'da siyasi baskıyı artırabileceği endişesi one cıkarken, Hong Kong borsasında satış baskısının derinleştiği goruluyor.

Japonya tarafında ise bu hafta cuma gunu Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) para politikası kararları yatırımcıların odağına yerleşirken, para piyasalarındaki fiyatlamalarda bankanın faiz oranlarını değiştirmeyeceği ongoruluyor.

Cuma gunu 150 psikolojik barajını aşarak son 32 yılın zirvesine cıkan dolar/yen paritesine ise BoJ'dan mudahale geldi. Bankanın mudahalesi sonrası 148,9'a kadar gerileyen parite yeni haftanın acılışında yatay seyrediyor.

Ote yandan, Cin'de gecen hafta acıklanması beklenen buyume verileri de acıklandı. Buna gore Cin ekonomisi yılın ucuncu ceyreğinde yıllık ve ceyreklik yuzde 3,9 buyuyerek beklentileri geride bıraktı. Ulkede sanayi uretimi de eylulde yuzde 6,3 artarak ongoruleri aşarken, perakende satışlar aynı donemde yuzde 2,5 artsa da tahminlerin altında kaldı.

Bolgede acıklanan diğer makroekonomik verilere gore, Japonya'da imalat sanayi ve hizmet sektoru Satınalma Yoneticileri Endeksi (PMI) sırasıyla 50,7 ve 53 seviyelerinde gercekleşti.

Bu gelişmelerle kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yuzde 0,5 ve Guney Kore'de Kospi endeksi yuzde 0,9 yukselirken, Cin'de Şanghay bileşik endeksi yuzde 1,5 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yuzde 5,7 geriledi.

  • Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala