OKUL ONCESİ EĞİTİMİN ONEMİ
Okul oncesi eğitim suresince cocuklar ilkoğretime hazırlanırken, paylaşmayı, dayanışmayı, sosyalleşmeyi ve birlikte calışmayı oğrenirler. Okul oncesi eğitimin amacı cocuklarda oğrenmeye ilgi uyandırmak ve cocuğun varolan yeteneklerini gorunur kılmaktır.
Bu donem, araştırmacılar icin cocuğun yuksek oğrenme potansiyeline sahip olduğu bir donem olarak gorulmektedir. Uygun fiziksel ve sosyal cevre koşullarında ve sağlıklı etkileşim ortamında yetişen cocuklar, daha hızlı ve başarılı bir gelişim gosterirler.
Eğitimin ilk basamağını oluşturan okul oncesi eğitim gomleğin ilk duğmesidir ve bunun doğru iliklenmesi gerekir.
Cocuğun doğduğu gunden temel eğitime başladığı gune kadar gecen yılları kapsayan ve cocukların daha sonraki yaşamlarında onemli rol oynayan; bedensel, psikomotor, sosyal-duygusal, zihin ve dil gelişimlerinin buyuk olcude tamamlandığı, kişiliğin şekillendiği ve cocuğun devamlı olarak değiştiği bir surectir. Bu nedenle, cocuğun kucuk yaşlarda sağlıklı bir ortamda gelişimini surdurmesi onem kazanmaktadır.
Sağlıklı ve istenilen davranışlara sahip cocuklar yetiştirmek, onların gelişim ozelliklerini ve bu ozellikler doğrultusunda gereksinimlerinin neler olduğunu bilmeye bağlıdır. Erken cocukluk donemindeki gelişmelerle, okul oncesi eğitim artık anne babanın yalnız başına başarabileceği bir konu olmaktan cıkmış durumdadır.
Eğitim, oğrenci-oğretmen-veli ucgeninden oluşan platformdur. Bu birliktelik ne kadar bilincli ve sağlıklı olursa, cocuklarımızda o oranda sağlam bir kişilik kazanırlar.
Eğitimin sağlam temeller uzerine kurulmasında ve insanların ileri yaşlardaki başarılarında okul oncesi eğitimin rolu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ana kucağındaki yoğun ilgiden sonra, anaokulu ortamı cocuk icin dunyaya acılan yepyeni bir penceredir. Olumlu yada olumsuz anlamda verilen her şey, onları yetişkinlik yıllarında da doğrudan etkilemektedir.
3 yaşına kadar bir cocuğun beyni bir yetişkinden 2,5 kat fazla calışır... Yapılan tum uluslararası araştırmalar ve uygulanan testler gostermektedir ki 0-6 yaş grubunda, gelişim duzeyinde okul oncesi eğitimi almış cocukların, akademik programlarda eğitim almış olanlara gore 1. sınıf başarı duzeyleri daha yuksektir ve okuma yazmaya daha hızlı gecmektedirler.12 yaşında IQ değerleri 5 puan daha yuksektir, 15 yaşında yetenek sınavlarında % 90 -100 arası başarı sağlarlar. % 65'i liseyi, % 45'i universiteyi sorunsuz kazanır ve bitirir. Yetişkin olduklarında dış dunyayla kolay ve sağlıklı iletişim kuran, sosyal insanlar olurlar.
Okul oncesi eğitim kurumları; toplumun temel yapısını oluşturan
* Saygı,sevgi,
* Paylaşma, iş bolumu,
* Sorumluluk
* Sosyal cevre oluşturma acısından cocuğu geleceğe hazırlayan en guvenli ortamdır.
Bilindiği gibi, 3 ile 6 yaş arası cocukta pek cok gelişimsel değişmenin yaşandığı yıllardır. Normal gelişim gosteren bir cocuk, 6 yaş civarında pek cok motor becerileri kazanmış, ceşitli fiziksel becerilerini kullanmaya başlamıştır.
Bilişsel gelişim acısından ise, fiziksel ve sosyal cevresi ile ilgili yoğun bir bilgi birikimi oluşturmaya ve cevresinde gelişen olayları anlamaya başlamıştır.
Buna karşın, okul oncesi yılları cocuğun soyut duşunme yetisinin henuz tam şekillenmediği ve bu nedenle yapılan tum etkinliklerin somut bir bicimde cocuğun yaparak ve deneyerek oğrenmeyi gercekleştirdiği yıllardır. duşunulduğunde, okul oncesi yılları cocuğun arkadaşları ve oğretmeni ile birebir olarak kuracağı iletişime dayalı konuşma ve dinleme becerilerini geliştirici etkinliklerin ağır bastığı yıllar olmalıdır.
Okul oncesi eğitim neden gereklidir?
* Cocukta zeka gelişiminin %70 lik kısmı 7 yaşına kadar tamamlanır ve oğrenme becerisi bu yaşta gelişir.
* Cocuğun grup icine katılması, sağlıklı ilişkiler kurması, kulturel değerlerine sahip cıkması, sosyalleşmesi gibi olgular bu yaşta gelişir.
* Bu donemdeki sapma ve olumsuzluklar cocuğun butun yaşamını olumsuz yonde etkiler.
* Farklı kultur ortamlarından ve ailelerden gelen cocuklar ortak bir yetişme ortamına okul oncesi eğitim kurumlarında ulaşır. Cocuk kendine guven duygusunu bu kurumlarda kazanmaya başlar.
* Dilini doğru, yanlışsız ve guzel konuşma ozelliğini bu yaşta oğrenir. Toplumu, cevreyi, evreni ve insan davranışlarını tanımaya başlar.
* Nesneleri, eşya ve varlıkları, temel bir takım becerileri, davranışları, olumlulukları ve olumsuzlukları oğrenmeye başlama yaşı 4-6 yaşları arasındadır.
* Aile ici desteğin tek başına yetmediği, cocuğun kendi yaşıtlarıyla birlikte olabileceği, bedensel ve zihinsel gelişmelerini sağlıklı bicimde surdurebilecekleri bir ortam olduğu icin okul oncesi eğitim zorunlu ve gereklidir.
Turkiye genelinde ortalama okul oncesi okullaşma oranı %15 tir. Bu son derece carpıcı bir orandır. Diğer Ulkelerle karşılaştırıldığı zaman durum daha net olarak anlaşılmaktadır. Avrupadaki bir cok ulkede bu oran %100'dur.
Okuloncesi eğitiminin desteklenmesi icin sonuc olarak şunları soyleyebiliriz: Aile ve eğitimci işbirliği ile gercekleşen okuloncesi eğitim; cocuğun daha yaratıcı, ileriyi gorebilen, yeni urunler yaratabilen ve cevresini kendi amacları icin yonlendirebilen ozerk bir birey olarak yetişmesine katkı sağlayacaktır...

[h=2]İstanbul Cocuk Gelişim Uzmanı uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]