Bir cocuğun yaşadığı koşullar ne kadar iyi ve elverişli olursa olsun, anne ve baba ne kadar ilgili ve eğitimli olursa olsun, 3 yaşından itibaren, ona ulaşmada ve yararlı olma konusunda sınırlılıklar başlayacaktır. 3 Yaşındaki cocuğu yaşıtlarıyla birlikte, uygun bir ortamda, gruba girerek, uzman eğiticilerin gozetiminde ilkokula hazırlamak gerekmektedir. Yapılan araştırmalar; temel oğrenimde, sosyal yaşamda, kişilik gelişiminde, temel bilgi ve becerilerin kazanılmasında okul oncesi eğitimin oneminin buyukluğunu gostermiştir.
Bebeklik doneminde cocuğun eğitiminin ve bakımının anne tarafından yapılması en guzel ve uygun olan durumdur. Bu eğer mumkun değil ise ki gunumuz şartlarında calışan annelerin sayısı duşunulunce, başka farklı secenekler gerekmektedir. Bebekliğin ilk doneminde ozellikle kan bağı olan bir yakını ya da buyukanneler tarafından bakılması da guzel bir durumdur. Fakat bunun suresinin uzaması, yani surekli buyukanne yanında bakım, aşırı hoşgoru ve hayır kelimesinin kullanılamaması nedeniyle, eğitimsel acıdan tehlikelidir. 0-3 Yaş doneminde bir kurumdan yararlanılacaksa eğer ki bu gercek bir uzmanlık işidir; bu alanda gorevli uzmanların olduğu bir kurum olması gerekir.
Yaşam koşulları nedeniyle bakıcıdan yararlanma seceneği ise bircok eğitimsel yanlışı da beraberinde getirebilmektedir. Tabi ki sadece bu kadarda değil, olumsuz bakıcı vakalarının neler olabileceğini, tum dunyada orneklerini urpererek izliyoruz. Cocuğun taklit donemi olması nedeniyle, model olarak kendisine bakan kimseyi alacağından, onun konuşmasını, davranışlarını, hatalarını, tarzını, taklit yoluyla kolayca oğrenecek, alacaktır.
Ulkemizde okul oncesi eğitim kurumları ceşitlilik gostermektedir. İki grupta değerlendirilebilir: Birinci grup eski adıyla Sosyal hizmetler ve cocuk esirgeme kurumuna bağlı, yeni bakanlık olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı acılmış olan Kreş ve Gunduz Bakımevleridir (cocuk evi). İkinci grup ise; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı anaokulları ve ilkokulların anasınıflarıdır.
Okul Oncesi Eğitimin amac ve gorevleri milli eğitimin genel amaclarına ve ilkelerine uygun olarak,
1.Cocukların beden, zihin ve duygu gelişmesini ve iyi alışkanlıklar kazanmasını sağlamak;
2.Onları ilkoğretime hazırlamak;
3.Şartları elverişsiz cevrelerden ve ailelerden gelen cocuklar icin ortak bir yetiştirme ortamı yaratmak;
4.Cocukların Turkceyi doğru ve guzel konuşmalarını sağlamaktır.
Anaokulu, bir cocuğun kurum olarak, ailesinin dışında ilk adım attığı yerdir. Yaşamın ilk yıllarında cocuk model olarak gorduğu anne ve babasıyla, kendisine tanınan olanak ve fırsatlarla, belli bir gelişim duzeyine ve psiko sosyal olgunluk duzeyine ulaşmıştır. Ancak bu gelişim duzeyi sınırlıdır. Bu nedenle cocuğun gelişim duzeyinin uzerine, katkıda bulunan ve bu geliştirme rolunu yaygınlaştıran kurum anaokuludur.
Okul oncesi eğitim kurumu olan anaokulu, cocuğun yaşıtlarıyla iletişime girdiği, en iyi oyun ortamı icerisinde, işbirliğini, kendi hakkını korumayı, paylaşmayı ve başkalarının haklarına saygılı olmayı oğrendiği bir yerdir. Anaokulu cocuğun oğrenmesine ilgi uyandıran, cocuğun yeteneklerinin ortaya cıkarılıp, geliştirilmesine yardımcı olan ve tum bunları oyun ortamları icerisinde geliştiren bir kurumdur. Anaokulları programlarında; cocuk icin yaşamda, iletişimde gerekli olan, sayı, renk, şekil, yon ve benzeri gibi kavram eğitimlerine yer verirler. Cocuklara kesme, yapıştırma, boyama, oyun hamurları gibi her gun değişen bir takım faaliyetlerle sanat etkinlikleri calışmalarına yer verirler. Anadili etkinlikleri programlarında, hikÂye oncesi etkinliklere, parmak oyunlarına, tekerlemelere, şiirlere ve bilmecelere, hikÂye ya da kukla ya da dramatizasyon canlandırma ve hikÂye sonrası etkinliklere yer verirler. Yine anaokulları eğitim programları icerisinde onemli gun ve haftaların eğitimine, fen ve matematik calışmalarına, kavram eğitim programları calışmalarına, muzik calışmalarına, dinlendirici ve hareketli oyun calışmalarına, birlikte yemek yeme etkinliğine, temizlik ve toplanma etkinliğine, uyku etkinliğine, okuma yazmaya hazırlık calışmalarına yer verirler.
Okul Oncesi Eğitim Kurumlarının cocuklar uzerindeki tum yararları, sağladıkları, geliştirdiği nitelikler nedeniyle onemi buyuktur. Toplumsal işlevi bu kadar buyuk olan anaokulları sadece cocuğa bakılan değil, onları eğiten, bicimlendiren cok onemli eğitim kurumlarıdır. İşte bu kurumların sadece ticari amacla acılmaları, cocukların gelişimlerini olumsuz etkileyebilmektedir.
Okul oncesi eğitim kurumunun seciminde, bircok etken dikkate alınmalıdır. Hijyenik ve sağlıklı mekÂnlar, nitelikli bir eğitim, mesleğini seven nitelikli oğretmenler, yoneticiler, asıl amacı sadece barındırmak değil, sağlığını koruyup gerekli eğitimi verilebilecek bilincli ve uzman kişilerin olmasına dikkat edilmelidir. Sadece ticari amacla acılmış olan kurumları anne baba anlayabilmelidir. Eğer cocuğa ve eğitimine ticari yaklaşılıyorsa, her şey parada bitiyorsa orada duşunmek gereklidir. Bilincli veli ne beklediğini bilmelidir. Bazen yalnızca markaların satışı da olabilmektedir. Bazen iyi planlanmış donatılmış, cok iyi yonetilen uzman kişilerin calıştığı bir devlet okulu, fazlaca ticari, belki markayı satan ozel bir kurumdan daha iyi bir eğitim de verebilir. Bu nedenle okul oncesi eğitim kurumları her yonden değerlendirilmelidir. Anne ve baba, en değerli varlığını, cocuğunu teslim edeceği kişileri iyi secmelidir. Bazen de ekonomik kaygılar nedeni ile yeter ki ucuz olsun duşuncesiyle, hic uygun olmayan merkezlerden okul oncesi eğitim beklentisi icerisine girmektedirler. Kısaca okulun kalitesi, kaliteden odun vermemesi cok onemlidir. Bu arada aşırı şova donuk ortam ve etkinliklerle, asıl amac olan okul oncesi eğitimden uzak, hatta son amacın bu olduğu, tuzak kurumlara da dikkat etmek gereklidir.
Cocuğun aile ortamından ayrıldığı, yeni ilişkiler kuracağı bir doneme girdiği, yeni bilgiler edineceği yeni bir ortam olan anaokulu cocuğun dunyasında buyuk bir yeniliktir. Anaokulu yepyeni bir dunyanın başlangıcı olması nedeniyle, cocuklarda bir takım farklı tavır ve davranışların oluşumuna sebep olur. Bir kısmı ozel ilgi ve alakaya gereksinim duyarken, diğer bir kısmı daha kolay alışabilir.
Anne calışsın ya da calışmasın, evde bakıcı ya da buyukanne olsun ya da olmasın, ekonomik durum ne olursa olsun, her cocuğun temel eğitim kapsamında okul oncesi eğitime ihtiyacı vardır. Sağlıklı bir gelişim icin, cocuğun mutlaka 3-6 yaş arası bir okul oncesi eğitim kurumunda eğitim alması gereklidir. Temennimiz okul oncesi eğitimin de zorunlu eğitim kapsamına alınmasıdır. İster cocuk evi kreş, isterse anaokulu olsun, cocuğu eğiten bir kurum olmalıdır. Amac, cocuğun iyi bir okul oncesi eğitim almasıdır. Tum bu nedenlerden dolayı atılacak adımlarda titiz davranılmalı, iyi duşunerek karar verilmelidir. Okul Oncesi Eğitimde doğru adımlarla ilerlemek, cocuğunuzun geleceğine yon verecek, kişilik gelişiminde, zihinsel gelişiminde, sosyal gelişiminde, duygusal gelişiminde ve hatta fiziksel gelişiminde de yon verici ve belirleyici olacaktır.
[h=2]İzmir Pedagog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Okul oncesi eğitimde doğru adımlarla ilerlemek
Sağlık0 Mesaj
●20 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Okul oncesi eğitimde doğru adımlarla ilerlemek