ben lisede okuyan bir erkek oğrenciyim, sacım ortalamaya gore biraz daha uzun ve maalesef tum bu anlatacağım yazıdaki, guya, tek disiplinsizliğim de bu "uzun saclı" oluşum. İlk once kısa bir ozet gecmem gerekirse: Bizim okulda mudur yardımcısı yalnızca sacım uzun olduğu icin beni disipline gondermek ile tehdit ediyor, okuldaki diğer her uzun saclı erkek oğrenciye de aynısını yapıyor, sacım toplu olsa bile kızıyor ve hoca konuşmayı bilmiyor... Cok kızgın, cok kaba ve lisanı bozuk ayrıca bu hocanın gercekten uzun saclı oğrencileri disipline gondermişliği var, okuldaki herkes bunu biliyor.
Yaşadığım olayları anlatmam gerekirse: Bundan oncesinde hoca sacıma laf edip kestirmemi yoksa disiplinlik olabileceğimi soyleyerek beni uyarmıştı. Pazartesi sacımı bağlayıp gitmiştim, bizim lisede sabah sıra olunuyor ve sıra olunmadan iceri girilmiyor, sacım bağlı bicimde sıraya gectikten sonra malum mudur yardımcısı beni gordu, sıradayken yanıma kadar geldi, beni kenara cekti. Bana oncelikle sert bir bakış attı ve daha sonra sacımın neden boyle olduğunu sordu. Ben, sacım uzun olduğundan dolayı bağladığımı soyledim, kestirmektense bunu tercih ettim dedim. Hoca bana "bağlı sac da yasak, hatta bağlı sac uzun ve salık sactan bile daha yasak ve daha disiplinsizdir" gibi "ne alaka?" diyebileceğim tuhaflıkta, cok sacma bir cumle kurmuştu. Hayır yani anlamıyorum, hadi her şeyi dedin, "uzun sac yasak" dedin vesaire hani onlar zaten yine sacmalık da, bağlı saca normal bağlı olmayan sactan daha disiplinsizdir, daha yasaktır demek; yalnızca tuhaf... Her neyse sonra bu hoca bana birtakım azarlar cekti, cok kızdı ve sacmaladı. Beni disipline gondermekle tehdit etti, uyardığını ve cidden gonderebileceğini soyledi, "beni uğraştırma" gibi laflar etti. Her neyse ben de sacımı kestirmedim ve salı gunu okula gittim. Hoca beni sabah sırada gormedi, sırada ortalara gectim ve onumde uzun biri vardı, ben de eğildim boylece iceri girerken de fark edilmedim. Her neyse okulda ilk tenefuslerde tuvalete gidecektim, 1-2 kat aşağı indim ve tam tuvalete girecekken o mudur yardımcısı oğretmenlerle birlikte bir masada oturuyordu ve masadan beni anında gorup "duuur!" diye bana bağırmıştı ve yanıma kadar gelmişti. Sacımı neden kestirmediğimi, sacımın halini, bunun cok kotu bir şey olduğundan vesaire yine bahsetti, disipline gonderebileceğini falan soyledi ve bana "anlaştık mı, kesiyor musun?" diyerek onayımı aldı, "soz veriyor musun?" tarzında birtakım onaylatmaları 4-5 defa falan bana tekrar ve tekrar sordu. Geciştirerek "yaparım" gibisinden bir şeyler geveledim. Aynı gun, son derslerde o mudur yardımcısı bizim sınıfa uğramıştı, Erasmus projesi icin; İngilizcesi iyi olan oğrenci var mı diye sormuştu. Ben parmağımı kaldırmıştım. Hoca tum sınıf icinde bana bakarak "ben bunu hic sevmiyorum!" gibi bir soylemde bulundu ki bu hoca aşırı ciddi ve tehditkar bir ağzı olan, otoriter davranan, sert ağızlı ve dediği dedik birisi, utandım, tum sınıf da bana baktı. Her neyse sonra hoca "iyi madem, gel" dedi. İşte ben gittim vs. erasmusa kayıt icin İngilizce odasının onunde bekliyordum, birer birer giriliyordu ve benden once sıra bekleyen birkac kişi vardı ben de direkt girmedim ve onlar girsin diye bekledim, arkamda bir duvar vardı o duvara yaslandım. İşte zil falan caldı sonra zil bitti ardından sonraki ders başladı, ben hala bekliyorum tabii, sonra bu mudur yardımcısı bir ara o koridordan geciyordu, beni gordu ve yanıma geldi, beni eliyle duvara ittirdi ve yine gayet tehditkar bir uslupla "kestiriyorsun değil mi?" dedi, yine geciştirici cevaplar vs. vs. Yine hocanın disiplinle tehdit etmeleri… bir de 100 kere onaylamam icin beyan istiyor, "bak keseceksin değil mi?" "kesmessen olacaklar kotu" "%100 kesiyor musun şimdi?" gibi gibi... Hocanın ne yapmaya calıştığı konusunda hicbir fikrim yok. Carşamba ve perşembe okula gitmedim, saclarımı biraz kısalttım. Cuma okula gittim. Daha ilk derste nobetci, mudur yardımcısının beni cağırdığını soyledi ve ben de mudur yardımcısının odasına gittim. Hoca yuzume baktı, ben hocanın yuzune baktım, kısa bir sessizlik oldu. Hocaya "gorduğunuz uzere saclarımı kısalttım" dedim, hoca "hangi kuafore gittin bu sac hala uzun?" tarzı bir cumle kurdu, sonra, daha kısa olmalıydı bu yeterince kısa değil vs. dedi. Daha sonra benden arkamı donmemi istedi, dondum, "oğlum bu sac hala uzun LAN" dedi. Neyse işte sonra hoca "oncekine gore daha iyi ama kesinlikle bu hafta yine berbere gidiyorsun, kısaltıyorsun tamam mı?" dedi ve yine birtakım sacmalıkları dinledim ("kesinlikle keseceksin" "soz mu?") vs. vs. Bu arada bizim okulda: Yalnızca bu hoca, uzun saclı erkekleri hep durduruyor, hep ceviriyor, hep laf ediyor ve bu hocanın yuzunden sacını kestiren ne erkekler var. Hatta, ciddi ciddi bu hocanın disipline gonderdiği erkekler de var.
Bu hocanın yaptığı apacıkca tek tipleştirmedir ve cinsiyetciliktir. Burası askeriye değil okul. Bu arada arkadaşlar, normalde ben bu hocaya karşı kendimi ezdirmezdim ve hocaya karşı cıkmaya calışırdım ancak benim anksiyete bozukluğum var ve ara sıra atak da geciriyorum. Bundan oturu mudur yardımcısının karşısında tek kelime de edemiyorum. Onerileriniz nedir? MEB yonetmeliğinde "uzun sac yasaktır" gibi bir şey yok, bknz: http://mevzuat.meb.gov.tr/dosyalar/1617.pdf. Bu hoca yonetmelikte boyle bir şey olmamasına rağmen oğrencileri disipline gondererek "evrakta sahtecilik" yapmış olmuyor mu? Hocayı CİMER'e veya MEB'e şikayet edebilir miyim, nasıl edebilirim, sizce ne yapmalıyım? Ayrıca acaba uzun saclı arkadaşlarıma da şikayet etmelerini onerip birden fazla kişi CİMER'e şikayette mi bulunsak?
Lisede uzun sac yasağı var mı?
Liseler0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Liseler
- Lisede uzun sac yasağı var mı?