Okul oncesi cocuklarda beslenme Yaşamın en temel gereksinimi olan beslenme, doğru beslenme alışkanlıkları kazanımı ile desteklenmedikce, yaralanmalarda doku onarımı, hastalıklardan korunma ve hastalıkların iyileşmesi gibi durumları gercekleştiremez. Beslenme alışkanlıklarının temeli cocuklukta atılır. Bu temeli koruyup yaşamını doğru beslenme alışkanlıkları uzerine inşa eden kişilerin sağlıklı yaşam surme şansı daha yuksektir.
Toplumların sağlıklı gelecekleri icin temel, sağlıklı yetişmiş cocuklardır. Cocukların sağlığı ve sağlıklı yetişkinler olabilmesi, anne karnından başlayarak sağlıklı bir ortamda buyumelerine bağlıdır. Okul oncesi donem yaşamın en hassas donemlerinden biridir. Bu donemde icinde bulunulan cevre, alınan uyarılar, cocuğun fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal yonden buyume ve gelişiminde cok etkin rol oynar. Anne babanın yeme alışkanlıkları cocuğu etkileyeceğinden oncelikle anne babanın doğru beslenmesi gerekir.
Anne babanın yeme alışkanlıkları cocuğu etkileyeceğinden oncelikle anne babanın doğru beslenmesi gerekir.
Bu donemde dikkat edilmesi gerekenler ise şunlardır
1. Cocuklar anne ve babalarını rol-model aldıklarından onlara yol gosterici olarak sofrada her zaman iyi ornek olmalı. Orneğin anne-baba yemek seciyorsa cocukların da her yemeği yemesini bekleyemeyiz yada duzenli bir sofra oğun duzeni yoksa cocuğun da bozuk bir beslenme duzeni olmasına şaşırmamalıyız.
2. Yemek yemeleri konusunda fazla ısrarcı olmayın ve ustlerine gitmeyin. Cocuklar kaybettikleri enerjiyi karşılayacak kadar yemek yer ve gunluk yaklaşık kalori ihtiyacı saymanıza gerek yoktur. Bazı gun cok yediğine sevindiğiniz cocuğunuz ertesi gun iştahsız diye uzulmeyin bu dengeyi kendisi ayarlar. Burada size duşen tek gorev cocuğunuzun onune doğru yemekleri secip koymaktır.
3. Cocuklara mutlaka kahvaltı alışkanlığı kazandırmak gerekir. Peynir ceşitleri, tam tahıllı ekmek, zeytin, pekmez-bal, sut, haftada 2-3 kere yumurta veya omlet, taze meyve, evde yapılmış kuru meyveli kek veya borek cocukların kahvaltılarında olabilecek gıdalardır.
4. Okul oncesi donem cocuğu, besinlere karşı belirli ve kesin tavırlar koymaya başlar. Bu yaş grubu cocuklar besin grupları icinde en az sebzeleri severler. Anneler, sebzeleri cocuklara sebzeleri yedirmek istiyorlarsa pişirme şekli ve servisine ozen gostermelidirler
5. Cocuklar genellikle renkli yiyecekleri severler. Bu nedenle ozellikle et yedirmekte zorlanıyorsanız koftesini sebzelerle karışık pişirebilirsiniz veya tabağını renkli biberlerle, havucla susleyebilirisiniz. Cocuklar grup icinde ve anneden ayrı olduklarında daha farklı davranış sergilerler. Evde hic yemediği bir yemeği yuvada arkadaşları ile birlikte iştahla yiyen cocuk ornekleri az değildir. Cocuklar icin iki oğun arası 4-5 saatten az olduğunda cocuğun aclık duygusu gelişemeyebilir. Bu nedenle iştahsız cocuklar daha uzun aralıklarla beslenebilirler.
6. Cocuklarda iştahı etkileyen en buyuk etkenlerden birisi oğun aralarında abur-cuburla karnını doyurmalarıdır. Buna bağlı olarak doygunluk hissi hisseden cocuk ana oğunlerde yemek yemeyii red edecektir. Oyalamak icin ana yemek oncesi cocuğunuzun eline tutuşturduğunuz bir gofret veya bir dilim kek onu tıkayacak ve sofrada yiyecekleri reddetmesine neden olacaktır.
7. Cocuklar grup icinde ve anneden ayrı olduklarında daha farklı davranış sergilerler. Evde hic yemediği bir yemeği yuvada arkadaşları ile birlikte iştahla yiyen cocuk ornekleri az değildir. Cocuklar icin iki oğun arası 4-5 saatten az olduğunda cocuğun aclık duygusu gelişemeyebilir. Bu nedenle iştahsız cocuklar daha uzun aralıklarla beslenebilirler.
8. Et, tavuk gibi gıdaların yağda kızartılması durumunda zararlı bazı kimyasal maddeler oluşur. Bu maddeler ozellikle kanserin oncu maddelerini oluşturabilir. Bu nedenle et, tavuk gibi gıdaları kızartmak yerine haşlama veya fırında pişirme yontemleri tercih edilebilir. Balıklar buğulama yapılabilir veya fırında pişirilebilir. Yumurta haşlanırken de rafadan değil tam olarak haşlanmalıdır. Boyle pişirilirse proteinin vucut tarafından kullanımı daha fazla olur.
9. Cocuğunuzla beraber alışveriş yapmanız, sofra hazırlanırken yardım istemeniz hatta onunda yemek hazırlanmasında katkıda bunmasına fırsat tanımanız cocuğunuzun yemek yeme isteğini artırıcı yonde olumlu etkiler oluşturacaktır.
10. Bu donemdeki cocuklar icin onemli mineraller, kalsiyum ve demirdir. Kalsiyum ve demiri yeterli miktarda sağlayan besinler diğer tum mineralleri de sağlarlar. Kalsiyum yetersiz alınırsa cocuklarda buyume geriliği ve raşitizm gorulur. En iyi kalsiyum kaynakları, sut, peynir, yoğurt, fındık, fıstık gibi kuruyemişler ve yeşil yapraklı sebzelerdir. Cocuklar yeterli demir alamadıklarında demir yetmezliği anemisi oluşur. Demirden zengin besinler et, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuruyemişler, yağlı tohumlar, pekmez ve kuru meyvelerdir.
11. Cocukların sağlıklı yetişkinler olabilmesi icin yeterli ve dengeli beslenmeleri yanında yaşlarına ve beden yapılarına uygun egzersiz yapmalarının da ozendirilmesi gerekir. Cocukların sporu sevmeye erken yaşta başlamaları; spor yapma alışkanlığı kazanmaları ve sporu yaşamlarının bir parcası olarak kabul etmelerini kolaylaştırır.

[h=2]Ankara Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]