OKULA YENİ BAŞLAYAN COCUKLAR;
İlkokul donemi dediğimiz 6- 11 yaş aralığındaki bir cocuğun en temel ihtiyacı, başarma keyfini tadarak, yapabildiğini bilmek, bundan onur ve gurur duyarak etrafındaki insanlardan da aynı şeyleri duymaktır. Hevesinin kırılmaması, amacına ulaştığında duyduğu mutluluğu paylaşmak, yapıp ettiklerine değer vermek, kucumsemeden onore etmektir. Unutmamak gerekir ki bir işte ne kadar başarılı olduğumuz o işe nasıl başladığımızla yakından ilgilidir. Bunun icindir ki evlatlarımızın okula iyi başlangıc yapabilmesi başarmaya yonelik olumlu tutum geliştirmesi ile mumkundur. Anne baba olarak da bize duşen onların bu masum duygularını desteklemek ve geliştirmektir.
Ancak ne yazık ki ulkemizde her okul doneminde anne babanın korkulu ruyası haline gelen ve adına “okul fobisi” dediğimiz kocaman bir gerceğimiz var. Cocuğun anneden-belki de aslında annenin cocuktan- ayrılamadığı, kopamadığı bir gercek. Biz de bu makalemizde okulların acılmasının yaklaşması ile birlikte “okul fobisi” ne değinmek istedik.
Okul fobisi, yuksek duzeyde bir endişe sebebiyle cocuğun okula gitmeye karşı duyduğu isteksizlik, okula yonelik olumsuz tutum şeklinde kendini gosteren bir korku turudur. Cocukta genellikle karın ağrısı, mide bulantısı gibi fizyolojik belirtiler şeklindeki dışa vurumun esasında altında yatan psikolojik kokenli bir ayrılık anksiyetesidir.
Bunun dışında, okula gitme konusunda bir sorun yaşamadığı halde, okuldaki duzene uyum sağlamada sorun yaşayan cocuklar da vardır.
Bazı cocuklar ailesine karşı duyduğu ofkeyi ya da guvensizliği okuldaki oğretmen ve arkadaşlarına yonlendirerek bu sıkıntılarını, bu duygularını acığa cıkarma olanağı bulabilirler.
İlkokul doneminde ailenin ve oğretmenin cocuğa karşı olan tutumu onun benlik algısını olumlu yada olumsuz etkiler.
Dolayısıyla cocuğun başarılı, mutlu olabilmesi ve cevresiyle olumlu ilişkiler kurabilmesi icin ailenin dikkat etmesi gereken bazı konular vardır. Bunlar:
Cocuğun okula karşı negatif duygular beslememesi icin okulun ve okumanın kazandıracağı şeylerden bahsedebilirler. Ayrıca anne baba kendi olumlu okul yaşantılarından bahsedebilir.
Okula gitmeyi zorunluluk ya da ceza gibi algılamalarına sebep olacak konuşmalardan kacınmalıdırlar.
Oneriler...
Oğretmenin olumlu yanlarından bahsedin. Oğretmeniyle ilgili olumsuz olarak herhangi birşey duymasına izin vermeyin.Kendi olumsuz deneyimlerinizi cocuğa aktarmayın
Okul yaşamına değer verin, guzel yonlerini anlatın, tanıtın.
Okul ve oğretmen ile ilgili olumlu konuşulmalı,
Kahvaltıyı aceleye getirmeyin.
Evde kalırsa evi eğlenceli hale getirmeyin...
Okul Ziyaretleri...
Aile ile okulda verilen eğitim tutarlı olmalı.
Cocuk okulda edindiği davranışları evde surdurebilmeli, uygulayabilmeli.
Evde yeme-icme, giyinme, TV izleme, uyku, oyun gibi konularda okula paralel yeni alışkanlıklar geliştirin.
Zaman zaman oğretmeninden cocuğunuzun ders ve davranışları hakkında bilgi
alın. Ama her gun değil.
Oğretmenin de yoğun olabileceğini duşunerek uygun zamanı onceden belirleyin. Cocuğunuzun oğretmeniyle ilişkinizi bozmayın. Farklı duşunduğumuz konular olabilir. Bu konuları uygun zaman da yuz yuze konuşmayı deneyin.
Cocuğun her konuda desteklenmeye yureklendirilmeye ihtiyacı vardır. Bunu yaparsanız hem cocuğun kendine olan guveni artar hem de yeni başarılar elde etmek icin heveslenir.
Aile icindeki sağlıklı iletişim ortamı ve huzur, cocuğun gelişimini olduğu kadar, okul başarısını ve arkadaşlarıyla ilişkisini etkiler.
BIRAKIN HAYATI KEŞFETSİN…
HAYATI YAPARAK, YAŞAYARAK OĞRENSİN…
HATA YAPMA HAKKINI GOZARDI ETMEYİN…
OKUMA YAZMA, İLKOKULDAKİ TEMEL BAŞARI HEDEFİDİR. COCUĞUN OKUYABİLMESİ, YAZABİLMESİ İLE PARALEL GELİŞMELİDİR. YAZMA TEMBELLİĞİ OLAN YA DA CABUK YORULAN COCUK, KUŞKUSUZ OKUMAYA YONELİK DE OLUMSUZ TUTUM GEŞLİŞTİRECEKTİR.
YAZMA CALIŞMASI İSE ANCAK PARMAK KASLARININ İYİ GELİŞMESİ İLE MUMKUNDUR.
EL, KOL, VE PARMAK KASLARINI GELİŞTİRMEK İCİN;
Hamur ve camur ile oynaması,
Yere dokulen bir avuc mercimek, duğme, boncuk gibi ufak şeyleri tek tek toplaması,
Duğme ilikleyip acması,
Fermuar cekmesi,
Makas kullanarak kağıt kesme,
Yırtma yapıştırma, kesme yapıştırma calışmaları
Cocuklar arasında halat cekme yarışması ( halat yerine kalın ip kullanılabilir)
Bir kaseye nohut ve fasulye karıştırıp konur , başka bir kaseye herhangi biri secilir. (daha buyuk yaşlarda mercimek ve pirinc kullanılabilir. Bu calışma cocuklarda dikkatini vererek başladığı bir işi tamamlama becerisi de kazandıracaktır.)
Gazete kÂğıtlarını top haline getirip basket atma,
Masa uzerinde parmak yarışı (işaret parmağı ile orta parmak kullanılarak parmak yurutme yarışı, iki kişi oynanır, parmak kasları calıştırılır.)
Bir tepsiye tuz koyularak bu tuz uzerinde sizin onderliğinizde parmağı ile cizgi, harf, sayı ve benzeri şekiller yapıp silebilirler.
Bir leğene su ve icine biraz şampuan konulur, Avuclarına alabileceği buyuklukte iki tane sunger verilir. Avuclarını acıp kapayarak sungerleri sıkması boylece kopuk uretmesi istenilir. Bunlar el kaslarını geliştirmede yararlı olur.
Bir leğen suyun uzerine bir kucuk kağıt konulur. Yelpaze gorevi gorecek başka bir kitap ya da kart ile ruzgar oluşturarak kayık gibi kağıdı hareket ettirmesi istenir. Bu da el bilek kaslarını geliştirir.
Bu calışmalar cocukların ilgi ve yeteneklerine gore ceşitlendirilebilir. Burada maksat cocuğun yazması icin gerekli olan el, kol ve parmak kaslarını geliştirerek okuma yazma faaliyetine yardımcı olmaktır.
Tum bu calışmaları yaparken de ilkokula yeni başlayacak olan cocuğun dikkat suresinin 15- 20 dakikayı gecmediği de unutulmamalıdır.
UZMAN PSİKOLOG NURULLAH SARI
[h=2]Bursa Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Okul korkusu, ayrılık anksiyetesi
Sağlık0 Mesaj
●16 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Okul korkusu, ayrılık anksiyetesi