Okulları acıldığı şu gunlerde cocuklarda en sık karşılaştığımız sorunlardan birisi de okula gitmek istememe, anne babadan ayrılamama, okul saatleri yaklaştığında; sıkıntı artışı, ağlama, sinirlilik, baş ağrısı, mide bulantısı, iştahsızlık gibi şikayetler.. 6-8 yaş gibi ilkokula başlangıc doneminde gorulebildiği gibi, ortaokul veya liseye başlangıc,okul değişikliğinin gundeme geldiği donemlerde de ortaya cıkabilmektedir. Kaza, hastalık, ameliyat, okul arkadaşının gidişi, bağlı olduğu akrabanın hastalığı veya olumu, ebeveyn boşanması, maddi sorunlar, aile ici şiddet ve kardeş doğumu gibi durumların arkasından başlayabilir. Bu cocuklar genellikle evde rahat ve huzurluyken okulda aşırı kaygılı ve huzursuzdur. Ozellikle okulun kapalı olduğu zamanlarda veya okula gitmemesine karar verildiğinde yakınmalar kaybolur.
Cocuk okula gitmeme isteğine kendince acıklama getirmeye calışır. Durumu coğunlukla sınav korkusu, oğretmen korkusu ve kendisine iyi davranmayan bir arkadaşının varlığı gibi okulla ilişkili sebeplere bağlar. Calışmalar bu cocukların ebeveynlerinin de aşırı koruyucu, kollayıcı, kaygılı ve depresif mizaclı olduğunu ve cocuklarının her istediğini yapan, net tavırlar sergileyemeyen, cocukların bireyselleşmesine, guven sağlamasına izin verebilecek ortamlar yaratmayan kişiler olduğunu gostermektedir. Bu ailelerin sıklıkla cocuklarının bedensel sağlığıyla cok ilgili oldukları ve onların surekli gozlerinin onunde olmasından memnunluk duydukları gozlenmektedir.
Bu tip cocukların ele alınmasında anne-baba ve oğretmenle işbirliği cok onemlidir. Cocuklar okula gitmek istemedikleri icin cezalandırılmamalı, suclanmamalı, okula gitmesinin gerekliliği konusunda tum aile fertleri tarafından net bir tavır sergilenmeli, cocuğu okula ozendirici ve destekleyici olunmalıdır. Okulun onemi cocuğun anlayacağı bir dille acıklanmalıdır.
Okula gitmeden once yapılan uzun vedalaşmalar cocuğun uzun sureli bir ayrılık kaygısını tetikleyeceğinden, kısa bir veda yeterlidir. Cocuğun sınıfa katılımı aşamalı olarak gercekleştirilebilir, ancak cocuk mutlaka okula gelmelidir. Okul fobisi kendini gosterdiğinde ve ailenin cabaları sonucsuz kaldığında, cocuk okula gitmeyi ciddi bicimde reddediyorsa, bir cocuk psikiyatrisine danışılmalıdır. Tedavi geciktirildiğinde surec uzayabileceği gibi başka psikiyatrik sorunlar da duruma eklenebilir.
Yapılan araştırmalar kucukluğunde okul fobisi gosteren cocukların bir kısmının ileriki yaşlarda sosyal fobi tanısını aldıklarını gostermiştir. Erken mudahale edilmesi cocukların bu sorun nedeniyle yaşayacakları sosyal ve akademik olumsuzlukları en aza indirgeyeceğinden aile ve oğretmenlere bu konuda onemli gorevler duşmektedir.
[h=2]İzmir Cocuk Psikolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Okul fobisi nedir ve cocuklarımız bu fobiden nasıl kurtulur?
Sağlık0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Okul fobisi nedir ve cocuklarımız bu fobiden nasıl kurtulur?