Okul Cocuklarının Sağlıklı Beslenmeleri icin Ailelere Oneriler
Beslenme, sağlık ve gelişimin onemli bir parcasıdır. Daha iyi beslenme bebek, cocuk ve anne sağlığı, guclu bağışıklık sistemi, daha guvenli gebelik ve doğum, (orneğin diyabet ve kardiyovaskuler hastalık gibi) bulaşıcı olmayan hastalıkların daha duşuk riskli ve uzun omur ile ilişkilidir. Okulların acılmasıyla birlikte, cocukların ev dışında gecirdikleri zamanda artacak. Okul cocuklarının yetersiz ve aşırı beslenmesi bircok soruna yol acar. Buyume ve gelişme surecinde, yeni dokuların yapımı icin, cocuğun daha cok enerji, protein, vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Yetersiz beslenme durumunda buyume geri kalacağı gibi cocuğun hastalıklara karşı direncide duşer, daha sık hastalanır, okula devamsızlığı artar, okuldaki başarısı duşer.
Cocuğun gunluk beslenmesi, yaşına, cinsiyetine, ağırlığına, fiziksel aktivitesine gore duzenlenmelidir. Buyume ve gelişmenin takip edilmesiyle cocuğun yeterli ve dengeli beslenip beslenmediği anlaşılabilmektedir. Cocuğun yanlış alışkanlıklar kazanmasını etkileyen diğer etmenler; arkadaşlar, reklamlar, annenin calışması haliyle hazır veya paketli gıdaları tuketmesidir. Bu konuda cocuğun yanı sıra annenin veya cocuğa bakan kişinin, okul yonetiminin, oğretmenlerin beslenme konusunda eğitilmeleri cok onemlidir. Yeterince beslenebiliyorlar mı? Tukettikleri besinler sağlıklı mı? Hijyenik mi? İşte bu sorular ailelerin kafasını oldukca meşgul ediyor.
Hayatımızın her anını kaplayan beslenme konusunda eğitim, bilgi ve tecrubelerin artması gerekmektedir. Cağımızın en buyuk iki sorunundan biri aşırı kilolu veya obez cocuklar diğeri ise aclıktan dolayı olen cocuklardır. Kendi evlatlarınızı da bunları duşunerek buyutun. Bir kac madde ile okula giden cocuğunuz icin onerilerde bulundum. Dikkatlice okuyun ve uygulayın. Cocuklar bizim pırıl pırıl geleceğimiz.
Her oğunde 4 temel besin grubundan yiyecekler yer almalıdır. Gunde en az 2 su bardağı sut icme alışkanlığı kazandırılmalıdır. 5-6 porsiyon sebze meyve tuketmesi sağlanmalı ana ve ara oğunlere dengeli bir şekilde dağıtılmalıdır. Yemekler yavaş yenmeli ve iyi ciğnenmelidir. Duzenli egzersiz yapılmalı, uyku duzenli olmalıdır. Televizyon ve bilgisayar karşısında gecirilen vakitler azaltılmalıdır.
Kahvaltısız okula gondermeyin
Dunya Sağlık Orgutu tarafından okul cocuklarında yapılan bircok araştırmada cocukların buyuk coğunluğunun kahvaltı etmeden okula gittiklerini gostermiştir. Butun gece ac kalındıktan sonra kahvaltı en guzel oğundur. Kahvaltı etmeyen cocuk kendini gucsuz hisseder, kan şekeri duşer, zihinsel faaliyetleri, dikkati konsantrasyonu, oğrenme yeteneği azalır.
Sabahları okula gitmeden once zamanında kalkılıp yapılan yeterli bir kahvaltı cocuğun gune iyi başlamasını sağlar. Ailenin kahvaltı alışkanlığı yoksa cocukta bu alışkanlığı kazanamaz.
Kahvaltının ceşitli olması iştahı acar ve yemek yeme zevkini artırır. Enerji, protein, vitamin ve minerallerin bulunduğu besin grupları kahvaltıda mutlaka yer almalıdır. Yumurta, peynir ceşitleri, krep, yumurtalı peynirli gozleme, sut, sutlu kakao cocuğun protein ve kalsiyum ihtiyacını karşılamasına yardımcı olur. Bu besinlere kahvaltıda mutlaka yer verilmelidir. Ayrıca domates, yeşilbiber, salatalık, meyve veya taze sıkılmış meyve sularından herhangi biride vitamin acısından onemli kaynaklardır ve mutlaka her oğunde yer verilmelidir. Enerji vermesi acısından miktar kontrolu yapılarak recel ceşitleri, bal, pekmez, marmelat gibi besinlerde kahvaltıya eklenebilir.
Beslenme Cantası
Okullarda beslenme saati uygulaması yapılmaktadır. Bu cocuğun besleyici bir ara oğun alabilmesi icin uygun bir fırsattır. İmkanlar doğrultusunda; beslenme cantasını hazırlarken titizlikle davranılmalı kutu meyve suları, gazlı icecekler yerine kutu sut veya ayran, biskuvi veya cikolata yerine peynirli domatesli sandvic ve meyve konulmalıdır.
İcinde fındık, fıstık bulunan kurutulmuş meyvelerde beslenmeye eklenebilir. Boylece cocuklar daha az şekerli besin tuketmiş olurlar.
Oğle ve Akşam Yemekleri
Tam gun eğitim veren okullarda oğrenciler oğle yemeğini genellikle tabldot olarak okul yemekhanesinde yerler. Cocuklar, oğle veya akşam yemeklerinden herhangi birinde mutlaka sıcak yemek yemelidir. Oğrenciler okul cevresinde satılan sağlıksız urunleri tuketmemelidir. Oğle ve akşam yemeklerinde de değişik besin gruplarına yer verilmelidir. Oğunlerde et grubu besinlerin yanı sıra ekmek turleri, patates, kuru baklagiller, sebzeler ve meyvelere de mutlaka yer verilmelidir. Yağlar, yağda eriyen vitaminlerin yanı sıra yağ asitleri acısından da onemlidir. Şerbetli tatlılar yerine dondurma, muhallebi ceşitleri veya meyve gibi yiyeceklere oğun sonunda yer verilebilir.
Su Tuketimi
Okul cağında bir cocuk, bankacı, oğretmen, ev hanımı, avukat,70 yaşında bir dede de olsak vucudumuzda metabolik işlevlerin yerine getirilmesi icin su tuketmeyi ihmal etmemeliyiz. Susamayı beklemeden gunde en az 8-10 bardak su tuketmemiz gerektiğini unutmamamız gerekir.
Diyetisyen Cansu Teke
[h=2]Kırşehir Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Okul cocuklarının doğru beslenmesi icin pratik oneriler
Sağlık0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Okul cocuklarının doğru beslenmesi icin pratik oneriler