OKULLAR ACILIYOR, “ OBEZİTE” YE DİKKAT!

2011- 2012 Eğitim- oğretim yılı onumuzdeki hafta başlamaktadır.
Bu yıl yoneticilerin dikkatini “obezite tehlikesine” cekmek istiyoruz. Obezite yani şişmanlık modern dunyanın ve ulkemizin cocuk, genc ve yetişkinleri de icine alan en onemli “sağlık” sorunudur.

Gunumuzde şişmanlığı tetikleyen bircok neden sayabiliriz, bunlardan bir kacı;

Hazır gıdaların tuketim sıklığı ve tuketim miktarı,
Ailede “yeterli duzeyde” beslenme bilincinin olmaması,
Bilgisayar, televizyon başında fazlaca zaman gecirilmesi,
Hareketsiz yaşam şekli,Okullardaki beslenme hizmetlerinde, menu planında ve oğrencilerin eğitilmesinde beslenme uzmanlarının gorev almamasını sayabiliriz.

· Okul ders mufredatında “ bilincli beslenme, sağlıklı cevre, diş bakımı ve genel sağlık..gibi konulara yer verilmeli;
· Okullarda oğrencilerin “kantinlerde beslenmesi” yerine ” oğun yemeği verilmelidir. Bu uygulamayı “dengeli beslenmenin” on koşulu olarak goruyoruz.
· Okul yemek hizmetinin sağlıklı, yeterli- dengeli olması icin “beslenme uzmanlarının” bilgi ve deneyiminden faydalanılmalıdır.
· Okul kantinlerinde şekerli yiyecek ve icecekler satılmamalı;
· Kantin raflarında “mevsim meyveleri, sut, yoğurt ve ayran ..gibi gıdalara yer verilmelidir.
· Yemek saatlerinde “kantinler kapalı tutulmalıdır.
Oğretmenlerimizin ve velilerimizin gıda – beslenme bilgisini artırmaya yonelik belirli periyotlarla “seminerler “ duzenlenmelidir. Okul larda cocuklara oğun yemeğinin verilmesini “dengeli beslenmenin on koşulu olarak goruyoruz.
Ayşe Cengiz
Beslenme Uzmanı

[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]