Cocukların sağlıklı bir hayata sahip olabilmeleri icin beslenmelerine dikkat etmek cok onemlidir. 6-12 yaş aralığı cocuklar icin buyume gelişmenin en hızlı olduğu donemdir. Her yıl ortalama 5 cm boyları uzarken, 2 kg ağırlık artışı gozlenir. Bu donem de okul cağına denk gelmektedir. Kızlar icin buyume gelişmenin en hızlı olduğu yaş aralığı 10-14 iken erkeklerde 12-16’dır.Yeterli ve dengeli beslenme ile ozellikle okul cağındaki cocukların zihin gelişimlerine de katkıda bulunarak, sağlıklı ve zinde bir şekilde derslere konsantre olmalarını sağlayıp okul başarıları arttırır.
Okul Cağı doneminde artan kalori ve protein gereksinimi yeterli olarak karşılanması oluşabilecek hastalıklara karşı direnc gosterilmesini sağlar. Cocuklarda enerji gereksinimi oncelikle iştah artışı şeklinde kendini gosterir ve oğun aralarında ilave besin tuketme isteği, ev dışında yeme eğilimi artar. Ana oğunleri atlama ve oğun aralarında gelişiguzel, hızlı hazır yemek yeme alışkanlığı oluşur. Ana oğunlerin ozellikle de kahvaltının atlanması buyume ve gelişme surecinde sorunlara neden olacağı gibi, aynı zamanda okul başarısını da olumsuz etkilemektedir.
Okul cağındaki cocuklarda kahvaltı başarıyı ve buyumeyi etkileyen onemli bir faktordur.
Cocukların kahvaltı yapmadan gune başlaması engellenmelidir. Yumurtasız kahvaltı olmaz
Her gun mutlaka bir yumurta! Anne sutunden sonra en kaliteli protein kaynağı. İceriğindeki Kolin az 5 gunu cocuğunuzun yumurta yemesine ozen gosterin.
Guclu kemikler icin kalsiyum kaynaklarına yer acın.
Gunde iki bardak sut! Kalsiyumun en iyi kaynaklarından biri; sut. Kemiklerin gelişimini ve dişlerin oluşumunu sağlayan kalsiyumu yeterli miktarda almak icin, cocukların gunde iki bardak sut ve bununla birlikte yoğurt, peynir gibi sut urunlerini de tuketmesi gerekir.
Haftanın 2-3 gunu balık tuketilmeli!
Balıkta bulunan omega 3 yağ asitleri cocuklarda buyume, merkezi sinir sistemi, beyin ve beden gelişimi icin cok onemlidir. Ayrıca omega 3 yağ asitleri buyume doneminde olan cocuklarda oğrenme yeteneğini artırır. Omega 3 kaynağı bir diğer besin de, ceviz! Cocuğunuzun beslenmesinden 2 tum cevizi eksik etmeyin.
Cok tahıllı esmer ekmek tuketmesi sağlanmalı.
Tahılların cocuk beslenmesindeki onemi buyuk! Tahıllar besleyici ve doyurucu besin maddeleridir, aynı zamanda herkes tarafından kolaylıkla da tuketilebilir. Bitkisel protein kaynağı olan tahıllar, B vitaminlerinden zengin olup icerdikleri minerallerle de cocuk beslenmesinde cok buyuk onem taşırlar.
Vitamin mineraller onemli..Cocuğunuzun besin kaynaklarından almasına ozen gosterin.
Demir eksikliği olan cocuklarda beyin gelişimi olumsuz etkileniyor! Yumurta, et, kuru baklagiller, pekmez gibi besinler demir icerir. Bu besinlerin yetersiz alınması sonucunda da kansızlık ortaya cıkmakta! Duzenli olarak cocuğunuzun demir depolarına baktırın.
Cocuğunuzun beynini cinko ile besleyin! Beyin ve gozde en cok bulunan minerallerdendir. sacların uzaması, koku-tat almada gorevli onemli bir mineraldir. Yetersizliğinde zihinsel kapasitenin azalması ve cocuklarda gelişim yetersizliği gorulmekte! Cocuğunuzun duzenli olarak et ve et urunleri, deniz urunleri ve tam tahılları tuketmesine ozen gosterin.
B12 vitaminine dikkat! Eksikliğinde yorgunluk, dikkat dağınıklığı, algılamada zorluğa yol acar, kansızlık gorulur. Kaynakları ise sadece hayvansal besinler! Cocuğunuzun duzenli olarak haftada en az 5 gun yumurta, 2-3 gun kırmızı et ve gunde 3 porsiyon yağı azaltılmış sut ve sut urunleri tuketmesini sağlayın.
Sağlıklı , başarılı ,mutlu bir eğitim oğretim donemi olsun.

[h=2]Ankara Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]