Yapılan araştırmalara gore gunluk 10.000 adım yurumek, farkedilebilir şekilde sağlığımız icin iyi geliyor. Sadece yuruyuş zindelik, kilo kaybı ve daha zinde bir vucut sağlayabilir.

Yurumek neden bu kadar onemli?

Neredeyse her yerde, her zaman yuruyebilirirsiniz. Alışveriş’e giderken yuruyebilirsiniz. Arabanızı normalden biraz uzağa parkedip yuruyebilirsiniz.

Ortalama bir insan ne kadar yurur?

Ortalama bir insan gunde 3-4bin adım atıyor. 1000 adım yaklaşık 10 dakika yuruyuşe bedel.
Gunde kac adım attığınızı oğrenmek icin bir adımsayar satın alabilirsiniz. Dijital bir Adımsayar (yada Pedometre) yi 35 TL civarında satın alabilirsiniz. Adımsayar’ı elbisenize cantanıza, yada bileğinize takın. Alışveriş’e giderken, ev icinde, ofiste, okula giderken surekli yanınızda bulundurun. Belki 10bin adıma ulaşıyor olabilirsiniz. Ulaşmıyorsanız bile adımsayar sizi bu konuda motive edecektir.

Gunluk 10bin adım atarsam, kac kalori harcarım?

Ortalama bir insan icin bu değer 300-400 kalori arasında değişir. Vucut ağırlığı, yaş, cinsiyet, bu rakamı etkiler. Yani bu rakam kişiden kişiye değişir. Surdurulebilir olarak kilo kaybetmek istiyorsanız, kazandığınızdan daha cok kalori harcamalısınız.

Egzersiz yapmazsam ne olur?

Eğer hareketli bir insan değilseniz, aniden ağır egzersizlere başlamayın. Yavaşca artırmaya calışın. ilk gunden 10bin adım atmak zorunda değilsiniz. Eklemlerinizde ağrı vs. hissederseniz doktora başvurmakta fayda var. Eğer eklemlerinizdeki ağrılarınız yurumenizi engelliyorsa, yuzmeyi deneyin. En azından su icinde egzersizler yapın. Suyun kaldırma kuvveti size yardımcı olacaktır. Egzersizlere devam ettikce eklem ağrılarınızın azaldığını goreceksiniz.

Nasıl giyinmeliyim?

Rahat edebileceğiniz bir spor ayakkabı giyin.

Nasıl başlamalıyım?

Adımsayar kullanarak, normal koşullarda kac adım attığınızı olcun. Belki 900 belki 5000 adım atıyor olabilirsiniz. Gideceğiniz yerlere yurumeye calışın. Gunluk adımlarınızı surekli olarak artırmaya calışın. Gunluk kac adım attığınızı bir yere not edin, motive olmanız icin bu onemli birşey. Zamanla alıştıkca adımlarınızı arıtırın hedefiniz 10.000 adım olsun.

10bin adım cok fazla değilmi?

-İşyerinize otobusle gidiyorsanız 1-2 durak erken inip yurumeye calışın
-Cocuklarınızla okula yurumeyi deneyin.
-Varsa kopeğinizi gezdirmeye cıkarın, daha cok yuruyebilmek icin fırsatlar yaratmaya calışın.

Yurumek cok sıkıcı nasıl daha zevkli hale getirebilirim?

-Kendinize bir yuruyuş arkadaşı bulun, sohbet edersiniz.
-Bir mp3 calar alın, yururken sevdiğiniz muziği dinleyin.
-Yururken doğanın, insanların, cevrenizin tadını cıkarmaya calışın.
-Sağlığınız icin cok iyi birşey yapıyorsunuz, yuruyun.

Ne kadar sure bu yuruyuşler devam etmeli?

Hayatınızın geri kalanında yuruyun. Sağlıklı olmak icin duzenli egzersiz yapmalsınız.
Duzenli yaptığınızda yurumek gittikce kolaylaşacak, belki 10bin adım az gelmeye başlayacak.

Birkac gun ara verirsem ne yapayım?

Mumkun olduğunca ara vermemeye calışın, tatile gidecekseniz, yurume imkanı olacak yerler secin. Eğer rahatsızlandığınız icin yuruyemezseniz, en azından hic yurumemek yerine, az yurumeyi tercih edin.

Sadece yurumek yeterlimi başka egzersiz yapmalımıyım?

19 ile 64 yaş arası yetişkinler gunluk en az 150dk egzersiz yapmalıdır. Bu hızlı bir şekilde yurumek, koşmak, bisiklete binmek, yuzmek olabilir.Eğer gunluk 10bin adıma ulaştıysanız, bunu yapmayı isteyeceksiniz. Bunun icin yakınınızdaki bir spor merkezine başvurabilirisiniz. Bazıları rekabetci sporlar severken, bazıları eğlenceli sporlar sever. orn. dans.