Miyomlar, ureme cağındaki kadınların yaklaşık %20’sinde rastlanabilen iyi huylu duz kas tumorleridir. Miyomların oluşumunu anlamak icin, rahmin yapısından bahsetmek gerek. Rahim tamamen kastan yapılmış yumruk buyukluğunde bir organdır. Rahim icindeki bu kas dokusu, zaman icerisinde ani ve istemsiz bir buyumeye giderek bazen kitlesel oluşumlara sebep olabilir. Kas liflerinin oluşturduğu bu iyi huylu tumorlere miyom adı verilir. Bu kasların duzensiz bir şekilde hızlı buyumesinden kaynaklı bir durumdur.
Miyomların coğu uzun sure belirti vermeden vucutta barınabilmektedir. Hatta hastaların yaklaşık %75’i kendisinde var olan miyomdan habersiz yaşamını surdurmektedir. Cunku her 4- 5- kadından birinde miyom vakasıyla karşılaşmak mumkundur. Miyomları, belirti vermeyenleri olduğu gibi belirti veren turlerine de rastlanmaktadır. Belirti veren miyomların sebep olduğu şikayetleri şu şekilde sıralayabiliriz: Anormal kanama: Belirti veren miyoma sahip kadınların yaklaşık %30’unda adet kanamaları normalden fazla olur ve bu da tedavi gormesi gerektiğinin işaretidir. Fazla kanamanın sebebi, kitlenin buyudukce endometrium yani rahim ici dokusuna baskı yaparak itmesidir. Kitle endometriumu ittikce dokunun yuzolcumu artar ve kanamaya musait alan fazlalaşır. Başlangıc aşamasında kanamanın suresi değişmeyip sadece miktarda artış olurken, ilerleyen aşamalarda sure olarak da eskiye oranla fazla kanayan kadında anemi yani kansızlık oluşabilmektedir. Bazı miyom turleri ise kanama fazlalığı ile birlikte ara kanamalara da yol acabilir.
Miyomlu hastanın kanamaları o kadar fazla olabilir ki gunluk aktiviteleri gercekleştirmekte sıkıntı cıkabilir.
İşte doktora bu aşamada başvuran bayanların oranı oldukca yuksektir. Bu şikayetle doktora başvuran kadınların rahim ağızları incelenecek, gerek gorulduğunde rahim icinden parca alınarak kanamanın endometriumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığı saptanacaktır.
Ağrı: Miyomu olan kadının adet sancıları daha şiddetli bir hal alır, ya da daha once adet ağrısı cekmezken miyom dolayısıyla ağrı oluşacaktır. Bu tip miyomlar ağrılı cinsel ilişkiye sebep olurken, karın ve kasık bolgesinde de rahatsızlık hissi meydana getirecektir. Bazen, nadir de olsa adet kanamasından bağımsız ağrılar da soz konusu olabilir.
Sık idrara cıkma: Miyomlar teşhis edilmediği durumlarda giderek buyuyerek baskı hissi yaratmaya başlarlar. Bu baskı hissi miyomun tutunduğu yere bağlı olarak değişir. Rahimin on duvarına tutunan miyom, ozellikle idrar torbası ve idrar yoluna baskı yapar, dolayısıyla hastada sık idrara cıkma, idrar yolu enfeksiyonu ve idrar kacırma gibi şikayetler oluşabilir. Aynı şekilde eğer miyom rahmin arka duvarına tutunduysa kalın barsağı sıkıştıracak ve bu da gaz, kabızlık gibi problemleri ortaya cıkaracaktır.
Karında şişlik ve karın şeklinde bozulma: Karnın goruntusunu bozacak kadar buyumuş miyomlar nedeniyle ameliyat onerilebilir. Genelde bu derecede buyumuş miyomlarda mutlaka başka belirtiler de vardır.
Miyom – Gebelik ilişkisi: Miyomlar kadının gebe kalmasını engelleyebileceği gibi gebelik halinde de rahmin gebeliği taşımasını zorlaştırabilir. Miyomlar endometriumda değişikliklere neden olduğundan, dollenen yumurtaların rahme tutunmasını engelleyebilir. Ote yandan fallop tuplerine baskı yaparak, spermin yumurtaya erişmesini ve dolayısı ile dollenmeyi engelleyebilir. Miyoma rağmen oluşan gebeliklerde ise bebeğe buyuyecek yeterli alan kalmadığı icin duşuk ihtimali artacaktır. Miyomlar ayrıca erken doğuma da neden olabilir. Miyomu olan kadınları en cok duşunduren nokta ‘acaba kanser olur muyum?’ kuşkusudur. Miyomlu kadınların %0.5 gibi cok duşuk bir yuzdesinde ‘leiomyosarkom’ denilen kanser turu gorulur.
Ancak coğu araştırmacı bu kanser ceşidinin kendi başına da gelişebildiğini savunmaktadır. Tedavi aşamasına gelecek olursak, belli boyutlara ulaşan miyomlar, duzensiz kanama, ağrı, idrar kacırma gibi şikayetler oluşturduğunda veya rahim icine baskı yaptığında opere edilerek alınabilmektedir. Ancak her miyomun ameliyatla alınmasına gerek yoktur. Miyomun ilacla da tedavisi yoktur, ilacla yok etmek mumkun değildir. Miyomların tanınmasında ultrasonografi, histerografi, sonohisterografi ve histeroskopi yardımcı teknolojiler olarak kullanılmaktadır. Histeroskopik operasyonlar bilhassa rahim icinde yer tutan miyomların tanı ve eş zamanlı tedavisinde en etkin metodu oluşturmaktadır.
[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Myomlar ve tedavisi
Sağlık0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Myomlar ve tedavisi