Oğretmen de 'tabi' yazarsa
7 Ocak 2007 08:30
Gecen gun internet uzerinden gonderilen uslubu terbiyesiz, Turkce'si Allahlık, iceriği mantıksız kimi mesajlara değinmiştim. Ardından da sormuştum: "Oğretmenler, bunları yazanları siz mi yetiştiriyorsunuz? Siz değilseniz, kim?"
Elbette kışkırtıcı bir soruydu bu. Bir gencin yetişmesinde tek faktorun oğretmenler olmadığını bilmez miyim?
Amacım oğretmenler başta olmak uzere okurlarımızın bu ciddi sorun uzerinde duşunmelerini sağlamaktı.
Peki sonuc ne oldu?
Oğretmen olduğunu belirtenlerden gelen mesajları birkac kategoriye ayırabiliriz:
1) 'Peki iyiler nasıl yetiştirdi' diye laf yetiştirerek, meselenin kendilerini ilgilendiren bolumunu es gecenler.
2) Komplo teorilerine başvuranlar.
3) Tarikatları, cemaatleri suclayanlar.
4) Ailelerin cocuk uzerindeki etkisine karşı fazla bir şey yapamadıklarını itiraf edenler.
5) Oğretmenlerin de hatalarını kabul edenler.
Verilen cevaplar icinde beni en cok ilgilendirenler dorduncu ve beşince kategoriye girenler.
Cunku ben, aile-arkadaş ortamına birinci derecede onem verenlerdenim. Oğretmenlerin etkisi ondan sonra gelir.
Bakın bir oğretmen ne diyor:
* "İki yıl oncebir kız oğrencimin arkadaşlarıyla argo ve kavga ederekşmasını duzeltmek icin epey uğraştım. Ta ki bir gun onun yolda annesi ve kardeşi olduğunu tahmin ettiğim kişilerle kufurlu konuşmasını duyuncaya kadar... Yani havanda su dovduğumun farkına vardım." ( H.U.)
Bir başka oğretmen ise olayın ceşitli boyutlarına değindikten sonra, lise eğitiminin universite sınavına endekslenmesindeki bozukluğu dile getiriyor:
* "Tartışma yok, fikir yok, duşunce yok, proje yok. OSS'nin olduğu bir sistemde bunlar olamaz zaten.Cocuklar yazılı kağıtlarındaki yorum sorularına yorum yapamıyorlar. Cunku test cocukları . İki kelimeyi ust uste getiremiyorlar, getirdiklerinde de boyle durumlar ortaya cıkıyor." (T.G.)
Neyse... Konu derin ve cok yonlu. Birkac kişinin icine kurt duşurdumse ne mutlu bana.
Ancak iki noktanın altını cizmem gerekiyor: Yolladıkları mesajlardan anlıyorum ki bazı oğretmenlerimizin Turkce'si yetersiz. Mesela "tabii" yerine "tabi" yazıyorlar. Bir anlık dalgınlıktan soz etmiyorum; koca bir yazı boyunca defalarca tekrarlanıyor. Bilmedikleri bir şeyi cocuklara nasıl oğretecekler?
Bazıları ise sorunu kavramamış, beni suclayarak ya da hakaret ederek işin icinde sıyrılmaya calışıyor! Onları da 'okuduğunu anlama' ve 'adabımuaşeret' kurslarına gondermeli.
emre akoz
Not:Bir gazeteden alıntıdır.