Myom nedir?
Myom, rahim kas tabakasından gelişen iyi huylu tumorlerdir. Diğer bilinen adlarıyla fibroid leiomyom olarakta adlandırılırlar. Myomların boyutu, yeri ve şekli cok farklı ve değişkendir. Rahimin adet gorulen tabakasına doğru, rahim kas dokusu icinde veya rahim dış yuzeyine doğru buyumuş myomlar olabilir.
Bir kadında sadece bir myom veya farklı boyutlarda pekcok myom olabilir.Myomlar yıllarca aynı boyda kalabilir veya hızlıca buyuyebilir veya yıllar icinde yavaş yavaş buyuyebilir.
Myom kimlerde olur?
Myom her yaşta olabileceği gibi en sık 30-40 lı yaştaki kadınlarda gorulur. Otuzbeş ustunde her beş kadından birinde myoma rastlanabilir. Zencilerde beyaz ırka gore daha sık myom gelişir.
Myomlarda gorulen şikayetler nelerdir?
Myomlarda;
Adet duzeninde değişiklikler: Daha sık, fazla miktarda adet, ağrılı adet, adet dışı kanama, kansızlık
Ağrı: karın ve kasıkta kunt ağrı; ilişkide ağrı
Basınc hissi: idrar yapmada gucluk, sık idrara gitme; kabızlık, barsak duzeni değişiklikleri; kramplar
Karında şişlik, ele gelen kitle
Duşukler
Kısırlık
Myomu olup hic şikayeti olmayan kadınlarda vardır. Bazen myomlar rutin muayene sırasında da saptanabilir.
Myomlarda gelişen problemler nelerdir?
Myom rahim dış duvarına tutunmuş ve buraya ince bir sapla bağlı ise myomun sapında oluşan boğulma ile ağrıya, mide bulantısına veya ateşe neden olabilir. Hızlı buyuyen myomlar veya dejenere myomlarda ağrıya neden olabilir. Cok nadiren myom kanser ile beraber olabilir.
Buyuk myomlar karında şişlik yapabilir. Bu şişkinlik yapan kitle aynı zamanda muayeneyi zorlaştırır. Myomlar bazen kısırlık yapabilir. Ancak kısırlık araştırılmasında tum nedenlere bakmak ve araştırmak gerekir. Eğer başka neden yok ve myom kısırlık nedeni olarak tesbit edildi ise myom cıkarılarak kısırlık tedavisi yapılabilir.
Myomda tanı nasıl konur?
Myomda tanı genelde rutin pelvik muayene sırasında yapılan genellikle ultrasonografi ile konur.
Ultrason ses dalgaları ile calışan bir goruntuleme yontemidir.
Rahim ici goruntulemede kullanlılan histeroskopi işleminde rahim ic tabakasına doğru buyumuş myomlar bu kamera yontemi ile gorulebilir.
Histerosalpingografi (rahim filmi) : ozel radyopak madde ile cekilen rahim fiminde myom izlenebilir.
Sonohisterografi : ultrason eşliğinde rahim icine sıvı verilerek yapılan bu tetkikte gene rahim ic tabakasına doğru buyumuş myomlar gorulebilir.
Laparoskopi : kapalı ameliyat olarak bilinen bu yontemde karın ici kamera ile izlendiğinde rahimde mevcut myomlar gorulebilir.
Manyetik rozonans veya tomografi ile de myomlar gorulebilir.
Myomlar ne zaman tedavi edilmelidir?
Myom boyutu kucuk ise ve kişinin herhangi bir şikayeti yoksa tedaviye gerek yoktur.
Myoma bağlı fazla miktarda ve ağrılı adet goren kadında kansızlık gelişip normal hayatını etkilemeye başlar. Bu durumda myom mutlaka tedavi edilmelidir.
Myom varlığında adet dışında kanama olması gene kansızlığa neden olur ve tedavi edilmelidir.
Myomda hızlı buyume olması
Kısırlık nedeni ise, karın kasık ağrısı durumlarında da myomlar tedavi edilmelidir.
Myomda ilac tedavisi uygulanır mı?
Myomda bazen ilac tedavisi verilir. İlaclar myom nedeni ile oluşan ağrıyı azaltıp , kanama miktarını da azaltabilirler ancak myomun buyumesini durduramazlar. Coğunlukla bu durumlarda myomların cerrahi tedavisi gerekir. Myomlar icin kullanılan ilaclar:
Doğum kontrol hapları: kanama ve ağrıyı duzeltmek icin kullanılır.
GnRH iğnesi: adet dongusunu durdurup myomun buyumesi engeller. Bazen ameliyat oncesi kullanılır. Kısa sureli verilirler. İlac kesilince myom eski boyutuna doner.
Progesteron hormonu salan rahim ici arac (hormonlu spiral): bu arac rahim icine konarak kanama sıklığı azaltılmaya caışılır.
Myomda hangi tur ameliyatlar yapılır?
Myomun cıkarılması işlemine myomektomi denir. Bu işlemde rahim bırakılır mevcut myomlar cıkarılır. Myomektomi işleminden sonra cocuk sahibi olunabilir ancak doğumun sezaryan ile olması gereklidir.
Myomektomi operasyonu sonrası yeni myomlar gelişebilir. Myomektomi operasyonu olan kişi 6-12 ayda bir ultrason ile takip edilmelidir.
Histerektomi işlemi tum rahimin myomlar ile beraber cıkarılmasıdır. Bu işlemde yumurtalıklar cıkarılabilir veya alınabilir. Histerektomi myomlarda son caredir.
Diğer tedavi ve cerrahi yontemler başarısız olduğunda yapılır. Histerektomi olduğunda kadının tekrar cocuk sahibi olması mumkun değildir.
Myomlarda kapalı (laparoskopi) ameliyat yapılabilir mi?
Myomların sayısı boyutu ve yerine gore karar verilerek myomektomi işlemi kapalı operasyon (laparoskopi) ile yapılabilir.
Myomlarda ilac veya cerrahi dışında tedavi yontemleri var mıdır?
Histeroskopi: Rahim ic duvarı yani rahim boşluğuna doğru buyuyen myomların cıkarılması amacı ile kullanılır.
Endometrial ablazyon: Myomlarda sık kanama neden olan rahim ic zarının yakılarak kanamanın azaltılması icin uygulanır. 3 cm den kucuk myomlarda uygulanır.
Uterin arter embolizasyonu: Bu yontemle myomları besleyen damarlar girişimsel radyoloji bolumu tarafından tıkanarak myomun kuculmesi ve şikayetlerin gecmesi amaclanır.
Manyetik rezonans goruntuleme rehberliğinde ultrason tedavisi: Bu yontemde myomların yeri manyetik rezonans goruntuleme ile belirlenerek ultrason dalgaları ile myomlar yok edilir. Cok yeni geliştirilmiş bir yontemdir.
[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Myomlar nedir? Kimlerde olur?
Sağlık0 Mesaj
●37 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Myomlar nedir? Kimlerde olur?