Myom nedir?
Kadınlarda en sık rastlanan iyi huylu tumorlerdir, rahim duz kaslarından gelişir. Doğurganlık cağında her dort kadından birinde gorulur. Halk arasında "ur" denilen myomlar ,tıp dilinde fibroid, uterin fibroid, leiomyoma, myoma uteri gibi isimlerle adlandırılır.
Rahim duvarının bir cok myom ile patates cuvalı gibi buyumesi durumuna "Uterin myomatosis", rahmi butun olarak buyuten myoma "Kugel myom" adı verilir. Bazen rahim icinden koken alan saplı myom vajina icine kadar uzanır (vajene doğmuş myom).
Kesin nedenleri bilinmemekle birlikte doğurmamışlarda, şişmanlarda, yumurtlaması olmayanlarda( karşılanmayan ostrojen), siyah ırkta, aile oykusunde myom olanlarda(genetik faktor) daha sık izlenmektedir. Myomlar genelde birden fazla sayıdadır ve rahmi buyuturler. Buyuklukleri toplu iğne başından karpuz buyukluğune kadar değişebilir.
Myom gelişiminin hormonlar ile ilgisi olabilir :
-Ergenlik oncesi cok nadir gorulurler.
-En sık rastlandığı donem yumurtlamanın bozulduğu, ostrojenin karşılanmadığı menopoz oncesi 40'lı yaşlardır.
-Myomu olanlarda ostrojen fazlalığına bağlı olarak gelişen diğer hastalıklar yani yumurtlama bozuklukları, hiperplazi(rahim ic duvarının kalınlaşması) ve polipler daha sık izlenir.
-Myomlar, kadınlık hormonlarının(estrojen ve progesteron) yuksek olduğu gebelik doneminde daha hızlı buyurler.
-Kadınlık hormonlarını baskılayan ve menopoz benzeri durum yaratan ilaclar myomları kucultur.
-Menopozdan sonra myomların buyumesi durur veya geriler, yeni myom pek izlenmez.

Myom Tipleri

Submukoz Myom
Rahim icindeki "endometrium" tabakasının altında yerleşmiştir. Submukoz myomlar nadir gorulmesine rağmen , adet duzensizlikleri ve aşırı kanamalara neden olabilir. Duşuk ve kısırlığa en cok neden olan myomlar bu tiplerdir. Bu nedenlerle cerrahi olarak cıkartılması gerekir.Cıkarılmaları genelde vajinal yoldan girilerek(histereskopi ) myom sapının kesilmesi ile yapılır.

İntramural Myom
Rahmi oluşturan kas tabakasının (duvarın) icinde yer alan myomlardır.

Subseroz Myom
Rahmin dış yuzunden koken alan ve dışarı doğru buyuyen myomlardır. Genelde kanama ve kasık ağrısı gibi problemler yaratmaz.

Saplı Myom
Herhangi bir subseroz ya da submukoz myom buyumeye devam eder ve rahim ile bağlantısı sadece ince bir bağ ile sağlanır.
Eğer myom kendi etrafında donerse sapı yani dolayısı ile kan bağlantısı da bozulur ve myom nuvesinde "dejenerasyon" meydana gelir. Eğer myomun sapı geniş bir tabana oturmuş ise buna "sessile tipte myom" adı verilir.

İnterligamenter Myom
Rahmi yerinde tutan ve "ligaman" adı verilen bağların arasında gelişen tumorlerdir. Bunların cıkartılması son derece guctur.

Paraziter Myom
Buyuyen myom nuvesi başka bir organa yanaşıp buna yapışırsa bir sure sonra rahim ile arasındaki bağlantı kopabilir ve myom yeni bağlandığı dokudan beslenmeye başlayabilir. Bu durumda parazitik myom'dan soz edilir.

Myom ve gebelik
Myomlar gebelikte genellikle buyur. Myomlu gebelerin coğunda hamilelik suresince hic bir problem cıkmayacağı gibi, bazı durumlarda abortus (duşuk yapma), erken doğum (preterm eylem), ıntrauterin fetal olum (rahim icindeki bebeğin kaybı), erken membran rupturu (suyun erken gelmesi), prezentasyon anomalileri (rahim icinda bebeğin duruş problemleri) ve sezeryan riskleri daha sık gorulmektedir.
Myomu olan kadınlar normal doğum yapabilir, ancak doğumu engeleyen buyuk myomlu gebelerde ve myomun cerrahi olarak cıkarılması gereken durumlarda sezaryen yapılabilir. Daha once myomektomi yapılmış gebelerde ise sezeryen tercih edilir.

Myomlarda gorulen belirti ve şikayetler nelerdir ?
Her zaman bir belirti olmayabilir. Myomu olanların sadece %20-30'unda myoma bağlı şikayetler ortaya cıkar. Diğerleri 6 ayda bir izlenmelidir. En sık gorulen şikayetler;

1. Adet Duzensizliği
Myomlu kadınların yaklaşık %30'unda adet kanamaları normalden fazla olur. Fazla kanamaya yol acan myomlar, submukoz ve intramural tiplerdir. Bu fazla kanamalar bir sure sonra kansızlığa yani "anemi"ye neden olur. Bazı myom turleri ise kanama fazlalığı ile birlikte ara kanamalara da yol acabilir.

2. Kasık ağrıları
Myomda ağrı nadirdir. Genellikle adet sırasında kramp tarzında olur. Adetleri daha once ağrısız olan kadında birden bire ağrıların olması teşhiste myomu akla getirmelidir. Ağrının nedeni, rahimin myomu atmak icin yaptığı kasılmalar olabilir ya da buyumuş bir myom etrafındaki dokulara ve sinirlere baskı yaparak ağrıya neden olabilir. Bu durum daha cok bel ağrısı olarak hissedilir. Dejenere olan ya da etrafında donerek kanlanması bozulan myom ani ve bıcak saplanır tarzda ağrılara neden olabilir.

3. Karında şişlik
Mesaneye bası yaparsa sık idrara cıkma, rektuma (barsağın en son kısmı) bası yaparsa gaz ve kabızlığa yol acabilir.

4. Kısırlık (İnfertilite) ve gebelik problemleri
Myomlar kadının gebe kalmasını engelleyebilir. 5 cm. 'den buyuk myomlarda gebelik oncesi operasyon gerekebilir. Myomlar duşuğe ve erken doğuma neden olabilir. Doğum esnasında doğum kanalını tıkayarak normal doğumu engelleyebilir. Doğumdan sonra rahim kasılmalarının etkisiz olması nedeni ile fazla miktarda kanama gorulebilir.

Myomlarda tedavi gerektiren durumlar nelerdir?
- kanama, ağrı veya mesane (idrar torbası) ve rektuma (kalın barsak son kısmı) bası olması
- myomda ani bir buyume buyume: eğer bu buyume menopozdan sonra olmuş ise mutlaka araştırılması gerekir bu amacla kurtaj yapılabilir.
- İdrar yollarına baskı ve idrar akışında gucluk ortaya cıkması
- kısırlık veya tup bebek tedavisi gereken hastada , 0.5 cm'den buyuk submukoz veya 5 cm'den buyuk intramural myomun olması
- myomun kendi sapı etrafında donmesi (torsiyon)
- myoma bağlı olarak karında sıvı toplanması
- myomda dejeneratif değişikliklere bağlı olarak ortaya cıkan akut karın tablosu (bulantı, kusma, karında hassasiyet, gaz cıkamada gucluk)
- rahim ağzından vajene uzanan myom (vajene doğmuş myom)
- myomun rahimi uc aylık gebelik cesametine kadar buyumesi

Myomun tedavisi
Myomların tedavisi cerrahidir. Myomu kucultmek icin kullanılan ve gecici menopoz yaratan hormonal ilacların pek fazla faydası yoktur. Bu tur ilaclar kişilerdeki estrojen seviyesini duşurerek gecici bir sureliğine myom hacminde kuculme yapsa da bu durum tedaviden sonraki bir kac ay icinde geriye doner.
Acık ya da kapalı ameliyatla(endoskopi) myomlar cıkarılabilir (myomektomi). Bu durum ozellikle cocuk isteyen hastalarda duşunulur.
Cocuk istemeyen hastalarda veya rahimin korunmasının mumkun olamayacağı ileri derecede buyuk myomlarda rahimin tumuyle alınması gerekebilir. Bu işlem coğunlukla acık ameliyat şeklinde, uygun vakalarda ise kapalı ameliyat (laparoskopi- endoskopi) ile gercekleştirilir. Hasta doğurganlık yaşlarında ise ve yumurtalıklarında herhangi bir patoloji yoksa , menopoza girmesin diye yumurtalıklar bırakılabilir. Rahimin alınması hastanın cinsel yaşamını etkilemez.

Myom kansere donuşur mu?
Myomlarda kanser gelişimi (leomyosarkom) oldukca nadir gorulur(1000'de 1) . Bu nedenle tum myomların cıkarılmasına gererk yoktur. 6 aylık takipler yeterli olacaktır.

[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]