Myoma uteri uterusun (rahim) en sık rastlanan selim tumorudur. Ureme cağındaki kadınların %20-25'de gorulur. 40 yaş ustundeki kadınlarda belirti vermeyen myomlar % 45-50 oranında gorulur. Myomlar sıklıkla fizik muayenede saptanır, fakat USG'nin yaygın olarak kullanılmaya başlanmasından sonra belirti vermeyen kucuk myom nodulllerinin kolaylıkla saptanması myomların eskiden sanıldığından daha sıklıkta ve cok genc yaşlarda bile gorulduğunu ortaya koymuştur. Fibroma, fibromyom ve leiomyom gibi isimleri de olmakla birlikte en yaygın kullanılan isim myoma utridir.
PATOGENEZ VE PATOLOJİ
Miyomların patogenezi tam olarak bilinmemekle birlikte genellikle uterusun duz kas hucresinden ,myometrium icerisindeki damarların duz kas hucrelerinden ve embriyolojik artıklardan da koken alabilir. Ureme cağında gorulmesi,en sık 40-45 yaşları arasında rastlanması, menopozdan sonra gerilemesi hatta kaybolması , gebelikte buyume eğilimi olması , GnRH agonistleri kullanıldığında kuculmesi, myomun icinde estrojen resptorlerine hemen cevresindeki myometriumdan daha yoğun olarak rastlanması patogenezinde estrojenin bir rolu olduğunu gostermektedir.
Miyomlar capları 2-3 mm'den 25-30 cm'ye kadar olacak şekilde değişik buyuklukte olabilirlar .Tek bir tumor halinde olabildiği gibi cok sayıda da olabilirler Kapsulleri yoktur ancak cevre myometriumuna yaptığı baskı sonucu yalancı bir kapsul oluştururler . Dejenere olmadıkları zaman sert,dış yuzeyi duzgun, kesit yuzeyi beyaz gri renktedir.
MYOMLARIN SINIFLANDIRILMASI
Miyomlar uterus icinde yerleştikleri yerlere gore sınıflandırılırlar:
1. Submukoz myom
2. İntramural myom
3. Subseroz myom
4. İntraligamenter myom
5. Servikal myom
MYOMLARIN DEJENERASYONLARI
Ozellikle buyuk myomlarda bazen dejeneratif değişiklikler gorulur. Bunlar;
1.Hyalin (ensık gorulen) 2.Kırmızı ( gebelikte rastlanır) 3.Kistik 4.Kalsifik 5. Yağlı 6. Septik 7.Nekrotik 6. Malign ( habis) ( % 0.1-1 sarkomatoz )
BELİRTİLER
Myomlar genellikle belirti vermezler . Cok buyuk olanlar bile hicbir semptom vermeden buyuyebilir.Bu nedenle pek coğunun tanısı rutin muayene ve USG ile konur.En sık rastlanan belirtiler şunlardır:
1.Anormal kanama : Myomların % 30'unda gorulur
2.Ağrı: Genellikle dejenerasyona bağlı gorulur.
3.Bası belirtileri : Sık idrara cıkma, idrar retansiyonu,kabızlık vs.
4.Karın buyumesi
5.Kısırlık: Diğer kısırlık sebepleri ekarte edildikten sonra duşunulmeli.
TANI
Fizik muayene: Tanıda en iyi yontem pelvik muayenedir. Pelvik muayene ile uterus normalden daha iri ve sert olarak palpe edilir.
Yardımcı tanı yontemleri:
1.Ultrasonografi: Myom tanısında kullnılabilecek en iyi yardımcı tanı yontemidir
2.Histeroskopi ve histerosalpingografi
3.Laparoskopi
4.BT ve MR
5.Direk batın grafi
6.İntravenoz pyelografi
7.Dilatasyon ve kuretaj
AYIRICI TANI
1.Gebelik
2.Adenomiyozis
3.Adneksiyel kitle
4.Dış gebelik
5.Endometriyal polip
6. Endometriyal CA
7.Doğuştan uterus anomalileri
8.Endometriozis.
TEDAVİ
Myomlarda tedavi myomun buyukluğune, belirtilerine ve komplikasyonlarına bağlı olarak planlanır.Genel olarak belirti vermeyen olgularda myom buyukluğu 10 cm'den kucukse tedavi gerektirmez.Bazen belirti veren daha kucuk myomlarda bile tedavi gerektirir.Tedavi edilmeyen olgularda 6 ayda bir izlenerek myomda olası buyume araştırılmalıdır.Medikal tedavide nonsteroid anti-enflamatuar ilaclar, progesteronlar,GnRH analoglar kullanılıyor.Myomların asıl tedavisi cerrahidir.Myomlarda cerrahi tedavi gereksinimleri şu şekilde sıralanabilir:
1.Semptom veriyorsa: kontrol altına alınamayan kanama,ağrı, bası belirtileri.
2.Buyukse
3.Menopoz sonrası buyumeye devam ediyorsa.
4.Kısırlığa sebep olarak goruluyorsa.
5.Ayırıcı tanıda adneksiyel bir kitle kesin olarak ayırt edilemiyorsa,
6.Saplı bir submukoz myom torsiyone lursa,submukoz myom vajene doğarsa.
7.Hızlı buyurse
Eğer hasta cocuk doğurmak istemiyorsa en radikal tedavi histerektomi dir.Eğer hasta fertilitesini korumak isterse veya menstruel fonksiyonunun devam etmesinde ısrarlı ise myomektomi yapılır.Ancak operasyona alınmadan bunun teknik olarak olanaklı olup olmadığından kesin olarak emin olunamaz.Operasyon sırasında karar verilir.Uygun vakalarda laparoskopik cerrahi ile de myom cıkarılabilir.Kucuk submukuz myomlar histeroskopi ile cıkarılabilir veya lazer ile vaporize edilebilir.
[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Myoma uteri!!
Sağlık0 Mesaj
●15 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Myoma uteri!!