Myomlar uterus (rahim) duz kaslarından gelişen iyi huylu tumorlerdir. Ureme cağındaki kadınların %20-25’inde gorulmekte olup 50 yaşına kadar her iki kadından birinde myomlara rastlanılmaktadır. Myomlar hormon uyarısına bağlı olarak buyume gosterirler, adet oncesi kız cocuklarında gorulmezken adetten kesildikten yani menopozdan sonra kuculme eğilimi gosterirler.
Myomlar aslında bir infertilite (kısırlık) nedeni olarak kabul edilmezler. Ancak myomlar bazen yerleşim yerleri nedeni ile gebeliğin oluşmasına engel olabilirler. Yine oluşan gebeliğin uterus icinde rahat gelişmesine de engel olacak şekilde rahmin ic hacmini kucultebilirler.
Myomların kesin nedeni bilinmemektedir. Ostrojen ve progesteron hormonları myomların buyumesinde etkili olan hormonlardır. Bu hormonların etkisi ile ureme cağında daha sık gorulurler. Ayrıca bu hormonların duzeyinin cok arttığı gebelik sırasında da myomlarda buyume oluşabilir. Hormon duzeylerinin azaldığı menopoz sonrasında myomların boyutlarında kuculmeler gorulur. Genetik nedenler de myomlarda suclanmaktadır.
Myomlar benign kabul edilen urlar olmasına karşın %1’den daha az oranında sarkom denilen malign donuşum gorulebilir.
Klinik
Anormal kanamalar: Myomlu olguların yaklaşık %30’da anormal kanamalar gorulmektedir. Bu kanamalar daha cok adet kanamalarının artması şeklindedir. Bu kanamalar sonucu demir eksikliği anemisi gelişebilir. Akut olan kanamalar sonucu kanama şoku dahi gorulebilir.
Ağrı: Myoma bağlı ağrılar genellikle uzun sureli cok şiddetli olmayan baskı hissi ile birlikte olan kasık ve bel bolgesinin altında hissedilen ağrılar şeklindedir. Ancak bazen myomun dejenarasyonuna, torsiyonuna bağlı ani başlangıclı da olabilir. Diğer kasık ağrısı yapan durumlar ile ayrımının yapılması gerekir.
Kitle hissi: Buyuk myomlar hastanın kendisi ya da muayene eden doktor tarafından karından hissedilebilebilir.
Bası belirtileri: Myomlar yerleştiği yere ve boyutlarına bağlı olarak komşu organlara baskı yapabilir ve o organların fonksiyonlarını bozabilir. Mesaneye bası yaparak sık idrara gitmeye veya idrar yapmada zorlanmaya ve idrarın tam boşalıtılamamasına neden olabilir. Barsaklara bası yaparak kabızlığa yol acabilir. Ayrıca idrar yollarına bası yaparak bobreklerin etkilenmesine dahi yol acabilir.
Tanı
Myomlara coğunlukla jinekolojik muayene sırasında tanı konmaktadır. Ancak tanıyı doğrulamak icin genellikle ultrasonografi cok yardımcı bir yontemdir. Hemen hemen myomların tumune muayene ve ultrasonografi ile tanı konabilir. MRI veya bilgisayarlı tomografi ancak şupheli durumlar soz konusu ise yani tanı net olarak konulamaz ise gerekebilir. İlk aşamada bu tetkikleri istemek gereksizdir.
Rahim icinde myom şuphesi varsa bu olgularda SİS (saline infuzyon sonografi) ya da histeroskopik muayene gerekebilir.
Tedavi
Herhangi bir şikayete neden olmayan myomlar izlenebilir. Tedavi secimi hastanın yaşına, şikayetlere, doğurganlık arzusuna gore değişmektedir.
Myomların ilaclarla tedavisi yoktur. Ağrı yakınmaları icin ağrı kesiciler kullanılabilir. GnRH analoğu denilen ilaclar vucutta ostrojen duzeylerini duşurerek myomların kuculmesine neden olabilirler. Bu ilacların maksimum etkisi 3.ayda ortaya cıkar. İlac 6 aydan fazla kullanılırsa kemik erimelerine yol acabilir. İlac bırakıldıktan sonra myomlar eski boyutlarına donmektedirler. Yinede bu ilacların bazı kullanım alanları soz konusudur. Myomlara bağlı kanamaları azaltarak hastanın kan tablosunun duzelmesine olanak sağlar. Myom boyutlarını kuculterek yapılacak ameliyatın daha kolay olmasına yol acar. Doğum kontrol haplarının myom tedavisinde etkinliği yoktur.
Myomların ana tedavisi CERRAHİ´dir.
Myomektomi
Sadece myomların cıkarılmasıdır. Genc, cocuk arzusu olan ve uterusunu korumak isteyen hastalarda uygulanacak bir cerrahi işlemdir. En onemli dezavantajı tekrar myom oluşma riskinin devam etmesidir. Myomektomiden 5 yıl sonra %50 oranında tekrar myomların oluştuğu bildirilmektedir. Myomektomi operasyonu abdominal (karın acılarak), laparoskopik yontemle yapılabildiği gibi uterus icindeki myomlar histeroskopik olarak da yapılabilir. Gebelik abdominal myomektomiden 3-6 ay sonra duşunulmelidir.
Aşağıdaki iki resimde hic doğum yapmamış bir hastanın uterusunda cok sayıda myom gorulmektedir. Bu olgunun hic gebeliği olmadığı icin doğurganlığının korunması isteniyordu. Olguya myomektomi operasyonu uygulanarak 50 tane irili ufaklı myomlar cıkarıldır ve olgunun uterusu korunmuş oldu.
Histerektomi (Rahim cıkarılması)
Histerektominin ensık yapılma nedeni myomlardır. Doğurganlığını tamamlamış ileri yaştaki kadınlarda tercih edilmesi gereken bir operasyondur. Histerektomiler vajinal yolla, abdominal yolla ya da laparoskopik olarak yapılabilir. Hastalar icin en uygun ve konforlu yol vajinal olarak yapılan histerektomilerdir. Uterus buyukluğu, onceden gecirilmiş cerrahi uterusun vajinal olarak cıkarılmasına engel değildir.
Diğer işlemler
Uterin embolizasyon (myomların damarlarının tıkanması), endometriyal ablasyon, myolizis gibi işlemler nadir olarak yapılan cok yaygın olmayan etkinliği henuz yeterli duzeyde olmayan tedavi şekilleridir.
Myom ve Gebelik
Myomlar gebe uterusta da gorulmektedirler. Gebelik sırasında artan hormonal ortam nedeniyle myomların boyutlarında buyume gorulmektedir. Yine gebelik sırasında myomlarda ceşitli dejenerasyonlar oluşabilir. Ağrı oluşabilir ve erken doğum ağrıları ile karışabilir. Myomlar yerleştikleri yere gore doğum yolunu tıkayabilir ve normal yol ile doğum olmasını zorlaştırabilir ya da engelleyebilir.

[h=2]İzmir Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]