Değişik nedenlerle jinekoloğa giden pekcok kadının arkadaşlarına biraz da korkarak ""bende ur varmış"" dediğine bircoğumuz şahit olmuşuzdur.Halk arasında ur olarak adlandırılan bu durum aslında myomdur. Fibroid ya da leiomyoma adı da verilen myomlar, duz kas ve bağ dokusu iceren iyi huylu (kanser olmayan) kitlelerdir.
Uterusun (rahim) kalın duvarı 3 tabakadan oluşur:
1-En icte olanı endometrium adını alır ve adet siklusu boyunca değişimler gosterir ve eğer gebelik olmaz ise dokulerek adet kanaması ile birlikte atılır.
2- Ortadaki kas tabakasına myometrium denir. Uterusun en kalın tabakasıdır ve istemsiz calışan duz kaslardan oluşur.Bu kaslar adet kanaması esnasında rahim icinde biriken kanı, doğum esnasında ise bebek ve plasentayı rahim dışına atmak icin kasılır.
3-Uterusu dışarıdan cevreleyen zar tabakasına ise seroza ismi verilir. Bu tabaka rahimi diğer organlardan ayırır ve yerinde tutunabilmesi icin destek bağları oluşturur.
Myomlar işte bu myometrium tabakasını oluşturan duz kaslardan koken alan iyi huylu tumorlerdir.Sadece kas hucresi icermezler. Aslında myom daha gercekci bir tanımla bağdokusu tarafından bir arada tutulan duz kas hucreleridir.Buyuklukleri toplu iğne başından karpuz buyukluğune kadar değişkenlik gosterir.
Kadın pelvisinde en sık gorulen tumordur. İyi tarafı hemen her zaman iyi huylu olması ve kansere donme olasılığının ihmal edilebilecek kadar duşuk olmasıdır. Hastaların %75'i kendisinde myom olduğundan dahi habersizidir. Kotu tarafı ise her 4-5 kadından birinde ortaya cıkmasıdır. Buyukluklerinin cok değişken olması nedeni ile bu oranın aslında gerceği yansıtmadığı, dikkatli bir inceleme yapılacak olursa myom gorulme sıklığının %80'den daha fazla bulunacağı ileri surulmektedir.
Tek bir tane olabileceği gibi sayılamayacak kadar cok da olabilir.Her bir myom kitlesine myom cekirdeği ya da myom nuvesi adı verilir.Genelde birden fazla sayıda olma eğilimindedir.Myomlar sıklıkla 30-40 yaşlar arasında ortaya cıkar ve replasman tedavisi almayanlarda menopoz sonrası kuculur. Ergenlik oncesi gorulmesi son derece nadirdir.
Myomlar genelde birden fazla sayıda olma eğilimindedirler. Bazen tek bir myom nuvesi belirgin derecede buyuyebilir ve cok buyuk boyutlara ulaşabilir. Bu gibi hastalarda da buyuk olasılıkla bir kac milimetrelik bile olsa başka myom nuveleri de mevcuttur. Myomlar rahimde buyumeye neden olurlar. Myomlu bir rahimin buyukluğu ifade edilirken gebelik cesameti tanımı kullanılır. Gebelik sırasında hangi haftada rahimin ne kadar buyuduğu bilindiği icin myomlu bir rahimin muayenesinde de bu bilgiden yararlanılır ve rahim buyukluğu orneğin 10 haftalık ya da 14 haftalık gebelik cesametinde şeklinde tanımlanır.
Myomlar lokalizasyonlarına bağlı olarak değişik turde şikayetler yaratırlar. Bu nedenle de rahimde yerleştikleri yerlere gore sınıflandırılırlar.
1-Submukoz Myom: Hemen uterusun icini doşeyen endometrium tabakasının altında yerleşmiştir. Buyudukce endometriumu iceri doğru iter. Bu itilme adet duzensizliklerine neden olabilir.Bir sure sonra myom rahim boşluğuna doğru buyumeye başlar ve orijinal yerine ince bir sap ile bağlı kalır. Buyumeye ya da sarkmaya devam eder ise rahimden dışarıya hatta vajinadan vucut dışına sarkabilir.Myom hareket ettikce sapının etrafında donebilir ve adet aralarında kanamaya neden olabilir. Bu tur myomlarda enfeksiyon da ortaya cıkabilir.
2-İntramural Myom: Uterusu oluşturan kas tabakasının (duvarın) icinde yer alan myomlardır. Myom nuvesi buyudukce rahim de buyur.
3-Subseroz Myom: Uterusun dış yuzunden koken alan ve dışarı doğru buyuyen myomlardır. Genelde kanama problemi yaratmaz
Tanı:
Jinekolojik muayene esnasında en sık fark edilen tumorler myomlardır. Ancak pek cok myom başka bir nedenden dolayı yapılan muayene ve ultrasonlar esnasında şans eseri fark edilir ya da daha sık rastlanılan şekilde hicbir zaman farkına varılmaz.
Son 20 yıldır yaygın şekilde kullanılan ultrasonografi myomlardaki en onemli tanı aracıdır. Yumurtalıklara yakın bulunan myom nuveleri over tumorleri ile karıştırılabilir.
Belirtiler:
Myomların coğu belirti vermemesine rağmen %25 vakada bazı şikayetler yaratır.Bunlardan en sık goruleni aşırı ve anormal vajinal kanama, ağrı ve karın şişliğidir.
Tedavi:
Myomu olan bircok kadında eğer belirgin bir şikayet yaratmıyorsa tedavi gerekmez. Sadece takip yeterli olur. Bu gibi durumlarda her 6 ayda bir muayene ve ultrason ile hastanın takibi ve değişiklik saptanır ise tedavi gereklidir. Tedavi tıbbi ya da cerrahi olabilir.
Myomlarda tedavi gerektiren durumlar şunlardır:
Kanama: Tedavi, ozellikle de cerrahi tedavi icin en onemli sebep anormal kanamalardır. Eğer adetler cok fazla ve pıhtılı oluyor ise bu durum anemiye(kansızlık) yol acacağından mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Ani buyume: Kontrol altındaki myomun aniden buyumeye başlaması ozel ilgi gerektiren bir durumdur. Eğer bu buyume menopozdan sonra olmuş ise mutlaka araştırılması gerekir. Bu durumda hekim altta yatan kotu huylu bir hastalık olmadığını teyid etmelidir. Bu amacla kuretaj yapılabilir.
Myomlardaki ani buyume sadece kansere bağlı olarak gelişmez. Gebelik ve myom icine kanama gibi durumlar da buyumeden sorumlu olabilirler.
Ağrı ve bası bulguları: Eğer bu belirtiler dayanılamaz duzeylere ulaşır ise tedavi gerekli hale gelmiş demektir.
Myom ve infertilite: Myomun cocuk oluşumuna engel olabileceğinin duşunulduğu durumlarda ameliyat onerilir.Myomun bulunduğu yer ve buyukluğu onemlidir.Eğer myom submukoz ise,myom buyukluğu 4 cmnin uzerinde ve tup bebek planlanıyorsa ,tekrarlayan tup bebek başarısızlıklarında cerrahi duşunulur.Ayrıca myomlar gebelik sırasında buyuyerek duşuklere ve erken doğumlara neden olabilirler.
Myom tedavisinde en sık tercih edilen tedavi yaklaşımı cerrahidir.Secilecek cerrahi yontem hastanın yaşı, sosyal durumu, cocuk isteği, şikayetlerin tipi ve şiddeti gibi faktorlere bağlıdır. Bu faktorlere gore rahimin tamamen alınması (histerektomi) ya da sadece myomların cıkartılması (myomektomi) alternatiflerinden biri tercih edilir. Tum bu ameliyatlar acık veya kapalı(laparoskopik) olarak yapılabilir.
[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Myom ve tedavisi
Sağlık0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Myom ve tedavisi