Miyoma uteri uterusun en sık rastlanan selim tumorudur. 30 yaş ustu kadınların %20-50 sinde gorulduğu tahmin edilmektedir. Genetik yatkınlığın miyomların gelişmesinde rol oynadığı duşunulmektedir.
Genellikle belirti vermemekle beraber belli başlı şikayetler:
Kasık Ağrısı
Adet kanamalarının fazla olması ve uzun surmesi
Adet arası donemde ara kanamalar
Fazla miktarda kanamalara bağlı kansızlık oluşması
İdrar torbasına bası nedeniyle sık sık idrara cıkma
Karında buyume veya şişlik, ele gelen kitle
Adet donemlerinde yada cinsel ilişki sırasında kuyruk sokumuna doğru ağrı
İnfertilite
Semptomların şiddeti miyomun sayısı, buyukluğu ve pozisyonuna gore değişir.
Miyom tanısı nasıl konur:
Miyoma uteri tanısı muayene, transvaginal ultrasonografi ve/veya hidrosonografi (rahim icine sıvı verilip ultrason ile kontrol edilmesi) ve histeroskopi (rahim icinin kamera ile incelenmesi) ile koyulabilir.
Miyomlar uterusta yerleştikleri yere gore sınıflandırılırlar; submukoz (rahim boşluğunda), intramural (rahim duvarının icinde), subseroz (rahmin dış kısmına doğru), intraligamenter (rahmi yerinde tutan bağlarda) ve servikal (rahim ağzında).
Miyomlarda en sık ameliyat nedenleri; Şiddetli kanamaya neden olarak kansızlığa yol acmaları, karın ici organlara bası yaparak şiddetli kasık ağrıları ve kabızlığa neden olmaları ve kısırlığa yol acmalarıdır. Ozellikle rahim icine doğru veya rahim duvarında buyuyen miyomlarda bu şikayetler daha sık gorulmektedir.
Şikayete yol acmasa da belli buyukluğu gecen ( uc aylık gebelik iriliği) miyomlar opere edilmelidir
Hangi tur miyomlar hangi mekanizmalarla kısırlığa neden olmaktadır:
Miyomlar ceşitli mekanizmalarla kısırlığa (infertiliteye) neden olmaktadır.
Araştırmaların coğunda rahmin dış tarafına doğru buyuyen (subseroz) miyomların kısırlık konusunda problem yaratmadıkları, kadının ureme yeteneğini etkilemediği gosterilmiştir. Ancak bunlardan saplı olup da tubaya dıştan bası yapan miyomlar kısırlığa neden olmaktadır.
Buna karşın rahmin ic kısmındaki boşluğa yani gebeliğin yerleştiği alana (endometrial kaviteye) doğru buyuyen miyomların gebelik elde edilme ihtimalini onemli olcude azalttığı bildirilmektedir, bunlara submukoz miyomlar denir. bir de rahim duvarının icerisinde buyuyen (intramural) miyomlar vardır, bu miyomların ise genellikle kucuklerinin hamile kalma uzerine etki gostermediği ancak 5 cm’den buyuk olanların gebe kalmayı zorlaştırabileceği, gebe kalınca da duşuklere neden olabileceği bilinmektedir.
Uterus icine doğru gelişen (submukoz) miyomlar, rahim ic tabakasının (endometriumun) kanlanmasını ve şeklini bozarak embriyonun buraya yerleşmesine (implantasyonuna) engel olabilir. Bunlar rahim ici boşluğunda bir inflamasyona da yol acarak gebeliği mani olabilirler.
İntramural gelişmiş ve endometriuma bası yapan miyomlar (genellikle 4-5 cm den buyuk miyomlar) uterus kavitesinin konturlarını bozarak embiriyonun implantasyonuna (uterus duvarına tutunmasına) engel olabilir.
Saplı subseroz miyomlar tubaya dıştan bası yaparak tuba gecirgenliğinin kapanmasına neden olabilir.
Buyuk intraligamenter miyomlar tuba ile over (yumurtalık) arasındaki ilişkiyi bozarak kısırlığa neden olabilirler.
Hasta tedaviye rağmen gebe kalamıyor ve yukarda belirtilen nedenlerle infertiliteye neden olabilecek miyom turlerinden biri tespit edilmişse o miyomun ameliyatla alınması gerekir. İnfertiliteye neden olan en sık miyom turleri rahmin boşluğuna doğru gelişen submukoz miyomlardır.
Bu tur miyomların ameliyatı histeroskopik operasyonla olur. Bu metot da karın duvarına her hangi bir kesi yapılmıyor, vajinal yoldan rahim icine girilerek operasyon gercekleşmektedir. Ozellikle buyuk submukoz miyomların bu konuda tecrubeli hekimlerce ameliyat edilmesinde yarar vardır. Buyuk intramural ve tubaya bası yapacak subseroz miyomlar hekimin tercihine gore acık cerrahi veya laparoskopik cerrahi ile gercekleştirilir.
Miyomu olan ve miyom ameliyatı yapılan hastalar gebe kaldığında gebeliğin dikkatle takip edilmesi gerekir, gebelik ve doğumda bazı sorunlar cıkarabilirler
Miyom nasıl tedavi edilir:
Miyomların ilacla tedavisi yoktur. Sadece belirli bazı durumlarda ilac tedavisi uygulanabilir.
Miyomların asıl tedavisi cerrahidir. Miyomların cerrahi tedavisi bulgulara, miyomun sayısına, yerleşim yerine, hasta yaşına ve cocuk isteğinin olup olmadığına gore değişkenlik gosterir. Rahim icine doğru buyuyen bir miyom histeroskopi (rahim icinin kamera ile goruntulenmesi) ile rahatlıkla cıkartılabilir. Rahim duvarında veya rahim dışına doğru buyuyen miyomlar ise Laparoskopi (kapalı yontem) veya Laparatomi (acık yontem) ile cıkartılmalıdır.
[h=2]Kayseri Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Myom uteri ve kısırlık
Sağlık0 Mesaj
●12 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Myom uteri ve kısırlık