Ute­rus myom­ları, ute­ru­sun en sık kar­şı­la­şı­lan ge­nel ola­rak myo­met­ri­um duz kas ve fib­roz do­ku huc­re­le­rin­den kay­nak­la­nan be­nign tu­mo­ru olup fib­ro­id, fib­rom­yom, myo­ma ve le­iom­yo­ma gi­bi te­rim­ler­le ta­nım­lan­mak­ta ise de da­ha cok myo­ma te­ri­mi ka­bul gor­muş­tur.
Myomlarla ilgili her tur tanı ve tedavi yontemi acık ve kapalı (laparoskopik ) ameliyat Ankara'da Prof Dr Polat Dursun tarafından dunya standarlarında yapılabilmektedir.
Sık­lık
Be­yaz­la­ra go­re si­yah­lar­da 3 kat da­ha sık go­ru­len myom­lar, ka­dın­la­rın %20'sin­de 35 ya­şın­dan son­ra semp­tom ver­mek­si­zin co­ğun­luk­la be­nign ola­rak bu­lun­mak­ta­dır. Pre­me­no­po­zal do­nem­de bu ora­nın %40'la­ra cık­tı­ğı, otop­si­ler­de ise %50'lik du­zey­ler­de bu­lun­du­ğu, pel­vik la­pa­ro­to­mi­le­ri n %60'dan faz­la­sı­nın semp­tom­suz myom­lar icin ya­pıl­dı­ğı bil­di­ril­mek­te­dir. Ult­ra­so­nog­ra­fi ve nuk­le­er man­ye­tik go­run­tu­le­me gi­bi ye­ni go­run­tu­le­me yon­tem­le­ri­nin yo­ğun bir şe­kil­de kul­la­nıl­ma­sı bir­cok semp­tom­suz myom­lann ado­le­san yaş­lar­da sap­tan­ması­na ola­nak sağ­la­mış­tır.
Et­yo­lo­ji
Myom­ların oluş­ma se­be­bi tam ola­rak bi­lin­me­mek­te­dir. Ko­nu ile il­gi­li pek cok te­ori one su­rul­muş­tur. En cok ka­bul go­ren te­ori­ler­den bir ta­ne­sin­de duz kas huc­re­si, bağ do­ku­su huc­re­si ve kan da­mar­lan­nın orijin al­dı­ğı bir cok po­tan­si­ye­le sa­hip pri­mi­tif huc­re­ler ta­ra­fın­dan le­iom­yom­ların oluştuğu­na ina­nıl­mak­ta­dır. Di­ğer araş­tır­ma­cı­lar ise bu tu­mor­le­rin ma­tur kas huc­re­si ve­ya stro­mal bağ do­ku­su ele­man­la­rın­dan kay­nak­lan­dı­ğı­nı sa­vun­mak­ta­dır­lar.
Myom­la­rın bu­yu­me­si icin est­ro­je­ne ba­ğım­lı­lı­ğın soz ko­nu­su ol­du­ğu de­lil­ler­le doğ­ru­lan­mış­tır. Ge­nel­lik­le rep­ro­duk­tif su­rec­te sık­lık­la go­rul­me­le­ri, oral kont­ra­sep­tif kul­la­nan­lar­da bu­yu­me­si, go­na­dot­ro­pik re­le­asing hor­mon ago­nist­le­ri ana­log­la­rı­nın (GnRHa) myom te­da­vi­sin­de kul­la­nıl­ma­sı son­ra­sı bo­yut­la­rın­da ku­cul­me­nin mey­da­na gel­me­si, ge­be­lik­te ozel­lik­le ilk tri­mes­ter­de myom bo­yut­lann­da ar­tış olur­ken do­ğum­dan son­ra hız­lı şe­kil­de ku­cul­me­nin go­rul­me­si, me­no­poz­da over fonk­si­yon­lann­da­ki ge­ri­le­me­ye bağ­lı ola­rak myom ve cev­re­sin­de­ki myo­met­ri­um­da est­ro­jen resep­tor­le­ri ile est­ro­jen hor­mon iliş­ki­si­nin bit­me­si so­nu­cun­da myom­lar­da at­ro­fi­nin go­rul­me­sin­de est­ro­jen hor­mon sti­mu­las­yo­nu­nun ve vas­ku­ler bes­len­me­nin azal­ma­sı­nın ro­lu var­dır.
MYOM­LA­RIN OZEL­LİK­LE­Rİ
Myom Tip­le­ri
Myom­ların ute­rus­ta­ki ana­to­mik lo­ka­li­zas­yon­la­ rı­na go­re 4 ti­pi mev­cut­tur.
Sub­se­roz Myom­lar. Se­ro­za­nın he­men atın­da bu­lu­nur­lar. Ute­ru­sun asi­met­rik şe­kil­de bu­yu­me­sin­de onem­li rol­le­ri var­dır. Bu tu­mor­le­rin semp­tom ver­mek­si­zin bir sap­la pe­ri­to­ne­al ka­vi­te­ye doğ­ru cok bu­yuk bo­yut­lar­da bu­yu­me eği­lim­le­ri var­dır. Pe­ri­to­ne­al ka­vi­te­ye bu­yu­me so­nu­cun­da abdominal or­gan­lar­la co­ğun­luk­la­ da omen­tum ve me­zen­ter ile da­mar­sal iliş­ki­ye gi­rip bu or­gan­lar­dan bes­len­di­ğin­de pa­ra­zi­tik myom adı­nı alır.
Yan­lar­da bro­ad li­ga­men­tin iki yap­ra­ğı ara­sın­da ge­liş­me­si du­ru­mun­da int­ra­li­ga­men­ter myom adım alır. İnt­ra­li­ga­men­ter myom­lar bu­yuk cap­la­ra ulaş­tı­ğın da ure­te­re ve pel­vik kan da­mar­lar­ma ba­sı ya­pa­rak bun­lar­la il­gi­li pa­to­lo­ji­le­rin oluş­ma­sı­na yol acar­lar. Sub­se­roz myom­lar bu­yuk cap­la­ra ula­sa­na dek asemptomatik kalabilirler. Cevre dokulara bası sonucu ağrıya, yuzeylerindeki damarların rupturune bağlı hemoperitoneum gelişmesine ve sapından torsiyone olması ile akut batına nedeni olabilirler.
İnt­ra­mu­ral Myom­lar. En sık go­ru­len myom ti­pi­dir. Ge­nel­lik­le ute­rus­ta myo­met­ri­um ice­ri­sin­de izo­le ve kap­sul­suz no­dul­ler ola­rak yer­leş­tik­le­rin­de ute­rin se­ro­za ve en­do­met­ri­uma cı­kın­tı yap­maz­lar. Bu tu­mor­ler bu­yu­duk­le­rin­de ute­rin ka­vi­te­de du­zen­siz­lik­le­re ve­ya ute­ru­sun eks­te­rnal yu­zun­de cıkın­tı­la­ra hat­ta sap­lı myom­ların ge­liş­me­si­ne de ne­den ola­bi­lir­ler. Me­no­ra­ji ve in­fer­ti­li­te ne­de­ni ola­bi­lir­ler. Ute­ru­sun si­met­rik şe­kil­de bu­yu­me­si­ne ne­den olan int­ra­mu­ral myom­lar “ku­gel myo­mu” ola­rak ad­lan­dı­rıl­mak­ta&#173 ;dır.
Sub­mu­koz Myom­lar. En­do­met­ri­umun he­men al­tın­da yer­leş­miş­ler­dir. Bu tu­mor­ler ute­rin ka­vi­te­ye doğ­ru ve­ya sap­lı şe­kil­de bu­yu­ye­rek ser­vi­kal os­tan va­je­ne cı­kıp, va­je­ne doğ­muş myom şek­li­ni de ala­bi­lir­ler. Bu tu­mor­ler en­do­met­ri­um­da du­zen­siz ge­li­şim gos­te­re­rek anor­mal ute­rin ka­namaların mey­da­na gel­me­sin­de et­ken rol oy­nar­lar. Hat­ta bu tu­mor­le­rin kan­la bes­len­me­si­nin bo­zul­ma­sı ile olu­şan nek­roz­lar en­fek­si­yon ge­li­şi­mi icin ze­min ha­zır­lar­.
Ser­vi­kal Myom­lar. Ser­vik­sin mus­ku­ler ya­pı­sın­dan ori­jin alan na­dir tu­mor­ler­dir. Hem pa­ra­met­ri­um hem­de va­je­ne doğ­ru ge­li­şim gos­ter­me ozel­li­ği var­dır. Me­sa­ne boy­nu­na ba­sı yap­ma­la­rı ha­lin­de di­zu­ri, sık id­rar yap­ma ve in­kon­ti­nan­sa, pa­ra­met­ri­uma doğ­ru bu­yu­me gos­ter­me­le­ri ha­lin­de pel­vik kan ve lenf akı­mın­da sta­za, ure­ter­le­rin ba­sı­sı so­nu­cun­da hid­ro­ure­ter da­ha son­ra­da hid­ro­nef­ro­za, ge­be­lik du­ru­mun­da da dis­to­si­le­re ne­den ola­bi­le­ce­ği du­şu­nul­me­li­dir. Ay­rı­ca ka­na­ma, in­fer­ti­li­te ve en­fek­si­yon ne­de­ni ola­bi­lir­ler.
Na­dir Myom Tip­le­ri
1. Le­iom­yo­ma­to­zis Pe­ri­to­ne­alis Dis­se­mi­na­ta. Ab­do­men­de sub­me­zo­tel­yal bağ do­ku­su­na doğ­ru na­dir non­ne­op­las­tik cok odak­lı duz kas pro­li­fe­ras­yo­nu­ dur.
2. İnt­ra­ve­noz Le­iom­yo­ma­to­zis. Da­mar­la­ra goz­le go­ru­le­bi­le­cek şe­kil­de uza­nım gos­te­ren be­nign duz kas tu­mo­ru ola­rak ta­nım­lan­mak­ta­dır. Damar­lar­da­ki be­nign duz kas bu­yu­me­si myo­mun ke­narın­dan baş­la­ya­bi­lir. Bro­ad li­ga­ment­te­ki da­mar­lar ve pel­vik ven­le­ri kap­sa­dı­ğı gi­bi kal­be ka­dar uza­nım gos­te­re­bil­di­ği ra­por edil­miş­tir.
3. Be­nign Me­tas­taz Gos­te­ren Le­iom­yom­lar. Le­iom­yo­ma­to­zis pe­rito­ne­alis dis­se­mi­na­ta ve int­ra­ve­noz le­iom­yo­ma­to­zis­ li ol­gu­la­rın or­ne­ği ol­du­ğu du­şu­nu­lur. Do­ğur­gan­lık yıl­la­rın­da hor­mo­nal et­ki al­tın­da ge­li­şim gos­te­ren bu tu­mor­le­rin me­no­poz­da ve ge­be­lik­ten son­ra spon­tan ge­ri­le­me gos­ter­di­ği bi­lin­mek­te­dir.
4. Len­fan­ji­ole­iom­yo&#17 3;ma­zis. Lenf da­mar­la­rın­da­ki duz kas huc­re­le­ri­nin pro­li­fe­ras­yo­nu ile ka­rak­te­ri­ze ozel­lik­le rep­ro­duk­tif do­nem­de­ki ka­dın­lar­da goru­len myom ti­pi­dir.
Pa­to­lo­ji
Myom­lar ge­nel­lik­le ute­rus kor­pu­sun­dan kay­nak­lan­mak­ta ise­ de ara sı­ra ser­viks, ro­und ve bro­ad li­ga­ment­te de yer­leş­ti­ği bil­di­ril­mek­te­dir. Myom­ların mik­ros­ko­pik ol­cu­ler­den 66 kg ağır­lı­ğa ka­dar ula­şan­larına rast­lan­mış­tır. Myom­lar tek tu­mor şek­lin­de go­ru­le­bil­di­ği gi­bi de­ği­şik cap ve sa­yı­da cev­re­sin­de­ki myo­met­ri­um­dan ya­lan­cı kap­sul­le ay­rıl­mış ola­rak, du­zen­siz lo­bu­ler ya­pı­lar gos­te­re­bi­lir. Pal­pas­yon­da myom­lar de­je­ne­re ol­madıklarında ge­nel­lik­le sert kı­vam­da al­gı­la­nır­lar.
Mak­ros­ko­pik ola­rak acık gri ve­ya in­ci be­yaz­lı­ğın­da­ki go­ru­num­le­ri ile myo­met­ri­um­dan ayırt edi­lir­ler.
Mik­ros­ko­pik ola­rak iğ şe­kil­li ve uza­mış nuk­le­us­lu huc­re­ler de­ğiş­ken mik­tar­da bağ do­ku­suy­la uni­form ol­cu­ler­de­dir. Fib­roz bağ do­ku ile ay­rıl­mış duz kas lif­le­ri­nin bir­bi­ri­ne ka­rış­tı­ğı myo­met­ri­um­da sık­lık­la bu­lu­nan dev huc­re­le­rin, yan­lış­lık­la ne­op­las­tik huc­re şek­lin­de de­ğer­len­di­ril­me&#173 ;me­si ge­rek­ti­ği bil­di­ril­mek­te­dir. Glu­koz 6 fos­fat de­hid­ro­ge­naz ca­lış­ma­la­rı so­nu­cun­da bu huc­re­le­rin mo­nok­lo­nal ol­du­ğu du­şu­nul­mek­te­dir.
De­je­ne­ra­tif De­ği­şik­lik­ler
Myo­ma­toz tu­mor­ler­de­ki de­ği­şik de­je­ne­ra­tif­ de­ği­şik­lik­le­re bağ­lı il­ginc his­to­lo­jik pa­tern­ler ya goz­le go­ru­lur ya­da mik­ros­ko­pik go­ru­num­le de­ğer­len­di­ril­mek&#17 3;te­dir. De­je­ne­ras­yon tu­mo­run ar­te­ri­yel ve­ya ve­noz sir­ku­las­yo­nun­da&#173 ;ki de­ği­şim­le il­gi­li ola­rak hız­lı bu­yu­me, ge­be­lik, me­ka­nik ba­sı­lar, me­no­po­zal at­ro­fi, en­fek­si­yo­na se­kon­der ve­ya ma­lign trans­for­mas­yon so­nu­cu da or­ta­ya cı­ka­bil­mek­te­dir.
Be­nign De­je­ne­ra­tif De­ği­şik­lik­ler
a. Hya­len De­je­ne­ras­yon. He­men tum ku­cuk ve bu­yuk le­iom­yom­lar­da var olan cok ge­nel bir de­je­ne­ras­yon ti­pi­dir. Ke­si ya­pı­lan yu­zey ho­mo­jen go­ru­num­lu ol­mas­ına kar­şın da­ire ve fa­si­ku­ler paternini kay­bet­miş­tir. Mik­ros­ko­pik ola­rak duz kas huc­re­le­ri­nin ye­ri­ni ge­niş zon­lar ha­lin­de sarı renk­li je­la­ti­noz kı­vam­lı, hya­len bağ do­ku­sunun al­dı­ğı go­rul­mek­te­dir. Ku­cuk ve­ya ge­niş sa­ha­lar­da li­ke­fak­si­yon ve myo­ma­toz de­ği­şik­lik­ler ge­liş­me­si so­nu­cun­da kis­tik odak­lar­ da olu­şa­bil­mek­te­dir. Bu de­ği­şik­lik­le­re bağ­lı ola­rak tu­mor do­ku­su yu­mu­şak ola­rak pal­pe edi­le­bil­mek­te­dir. Ge­nel­lik­le semp­tom­suz­dur­lar.
b. Kis­tik De­je­ne­ras­yon. Ge­nel­lik­le nek­roz ve­ya hya­len de­je­ne­ras­yo­nu ta­ki­ben mey­da­na ge­len li­ke­fak­si­yon son­ra­sın­da cok sa­yı­da sun­ger go­ru­num­lu ve du­zen­siz ku­cuk boş­luk­lar şek­lin­de­ki şe­kil­len­me­ler cıp­lak goz­le go­rul­mek­te­dir. Kis­tik de­je­ne­ras­yo­na uğ­ra­mış tu­mor do­ku­su pal­pas­yon­la yu­mu­şak kı­vam­lı ola­rak al­gı­la­na­bil­mek­ te­dir.
c. Kal­si­fik (cal­ca­re­ous) De­je­ne­ras­yon. Ge­nel­lik­le post­me­no­po­zal ka­dın­lar­da co­ğun­luk­la vas­ku­ler obs­tu­ruk­si­yon so­nu­cun­da sir­ku­las­yo­nun et­ki­len­me­si­ne bağ­lı ola­rak olu­şan kal­si­yum kar­bo­nat ve kal­si­yum fos­fa­tın tu­mor do­ku­sun­da cok­me­siy­le kal­si­fik de­je­ne­ras­yon mey­da­na gel­mek­te­dir. Eğer tu­mor­ler­de tor­si­yon olu­şur­sa ağ­rı­ya da se­bep ola­bi­lir­ler. Kal­si­fik de­je­ne­ras­yon gos­te­ren myom­lar pal­pas­yon­da sert ola­rak al­gı­la­na­bil­di­ğ i gi­bi te­sa­du­fen ce­ki­len di­rekt ab­do­mi­no­pel­vik gra­fi­ler­de de sap­tan­ma­la­rı mum­kun­dur.
d. Kır­mı­zı (car­ne­ous) De­je­ne­ras­yon. Ge­nel­lik­le ge­be­li­ğin bir komp­li­kas­yo­nu ola­rak go­ru­le­bi­lir­se de her­han­gi bir za­man­da ve me­no­po­za ya­kın su­rec­te or­ta­ya cı­ka­bil­mek­te­dir. Ge­be­lik­te ozel­lik­le ilk tri­mes­ter­de hız­la bu­yu­yen myo­mu bes­le­yen da­mar­lar­da­ki ve­noz kon­jes­yon ve trom­bo­sis son­ra­sın­da olu­şan tı­kan­ma ve­ya do­ku ara­lık­ları­na ka­na­ma so­nu­cu mey­da­na gel­mek­te­dir. Myo­met­ri­um­da myo­ma yo­ne­lik de­ği­şik­lik­ler ay­nı ol­ma­yıp ana­to­mik uy­gun­suz­luk ve myo­mun kan­lan­ma­sının bo­zul­ma­sı so­nu­cun­da in­fark­tus, asep­tik de­je­ne­ras­yon, oto­liz ve şid­det­li ağrı gi­bi de­ği­şik­lik­le­re de se­bep ola­bil­mek­te­dir. Nek­ro­tik de­je­ne­ras­yo­nun ozel şek­li kır­mı­zı de­je­ne­ras­yon olup ge­be­lik­te %8 sık­lık­ta go­rul­mek­te­dir. Ge­be­lik­te myom­lar­da­ki nek­roz dif­fuz ve­ya fo­kal yer­le­şim­li ve kist for­mas­yo­nu şek­lin­de olu­şum­lar ola­rak go­rul­mek­te­dir. Tu­mor­den ta­ze ke­si ya­pı­la­cak olur­sa nek­roz alan­la­rı ciğ bif­tek go­ru­nu­mun­de iken bir su­re son­ra do­nuk kır­mı­zı­ya da­ha son­ra­da ye­şi­lim­si sarı ren­ge don­mek­te­dir. Ge­be­lik­te odem ve myo­met­ri­um­da hi­pert­ro­fi ol­du­ğun­dan kır­mı­zı de­je­ne­ras­yon cok ge­nel bir du­rum­dur.
e. Sep­tik De­je­na­ras­yon. Do­la­şım bo­zuk­lu­ğu­nun tu­mo­run mer­ke­zin­de on­ce nek­ro­za, neden olması da­ha son­ra­ da myom ze­mi­nin­de en­fek­si­yo­nun ge­liş­me­si du­ru­mu­dur. Sep­tik de­je­ne­ras­yon ateş, pel­vis­te has­sa­si­yet, şid­det­li ağ­rı ve akut ba­tın tab­lo­su­nun mey­da­na gel­me­si­ne se­bep ola­bil­mek­te­dir.
f. Nek­ro­tik De­je­ne­ras­yon. Sap­lı myom­la­rın tor­si­yo­nu son­ra­sın­da akut ka­rın ağ­rı­sı, pel­vik has­sa­si­yet ateş ve lo­ko­si­toz­la ka­rek­te­ri­ze kli­nik du­ru­ma ne­den ol­mak­ta­dır.
g. At­ro­fik De­je­ne­ras­yon. Ge­be­lik­ten son­ra ve me­no­poz­da tu­mor ol­cu­sun­de ge­ri­le­me mey­da­na gel­me­si ile kli­nik­te go­ru­len semp­tom ve bul­gu­la­rın kay­bol­ma­sı­na se­bep ol­mak­ta­dır.
h. Yağ­lı (Myxo­ma­to­us) De­je­ne­ras­yon. Asemp­to­ma­tik bir de­je­ne­ras­yon olup bu du­ru­mu hya­len ve kis­tik de­je­ne­ras­yon iz­le­mek­te, pal­pas­yon­la myom cok yu­mu­şak ola­rak al­gı­lan­mak­ta­dır.
i. Mu­ko­id De­je­ne­ras­yon. Bu­yuk tu­mor­ler­de ar­ter­yal kan­lan­ma bo­zuk­lu­ğun­da hya­li­ni­zas­yon alan­la­rı mu­ko­id ve yağ­lı tip de­je­ne­ras­yo­na don­mek­te, pal­pas­yon­la tu­mo­ral lez­yon­lar je­la­ti­noz kı­vam­da his­se­dil­mek­te­dir. Da­ha ile­ri de­je­ne­ras­yon­lar ise li­ke­fak­si­yon ve kis­tik de­je­ne­ras­yon­la­ rın olu­şu­mu­na se­bep ola­bil­mek­te­dir.
Ma­lign De­je­ne­ra­tif De­ği­şik­lik­ler. Sar­ko­ma­toz de­je­ne­ras­yon: Cer­ra­hi ola­rak cı­ka­rı­lan le­iom­yo­ma­la­rda %0.04-0.29' ora­nın­da sar­ko­ma­toz de­je­ne­ras­yon ge­liş­ti­ği bil­di­ril­miş­tir. Me­no­poz ya­şın­da­ki ka­dın­lar­da go­ru­len le­iom­yo­ma­lar­da hız­lı bir şe­kil­de bu­yu­me soz ko­nu­su ol­du­ğun­da sar­ko­ma­toz de­je­ne­ras­yon­dan şup­he­le­nil­me­li­ dir. Mik­ros­kop­ta 10 bu­yuk bu­yut­me ala­nın­da l- 4 adet mi­to­za rast­la­nıl­ma­sı ge­li­şen le­iom­yo­ma­lar icin do­ğal olup sar­kom adı­na yan­lış ta­nım­la­ma ya­pıl­ma­ma­lı­dır. Myom­lar­da­ki sar­ko­ma­toz de­je­ne­ras­yon­da ya­lan­cı kap­sul al­tın­da­ki iğ huc­re­le­rin yu­var­lak huc­re­le­re go­re oran­la­rı­nın art­mış ol­ma­sı ile dik­ka­ti cek­mek­te­dir. Sar­ko­ma­toz de­je­ne­ras­yo­na uğ­ra­mış myom­lar­da­ki 5 yıl­lık ya­şam su­re­ci ute­ru­sun ger­cek sar­ko­ma­toz tu­mo­rl­eri­ne go­re da­ha yuk­sek­tir.
SEMP­TOM VE BUL­GU­LAR
Semp­tom­lar
Myom­lar ge­nel­lik­le semp­tom ver­mez­ler. Cok bu­yuk ol­cu­le­re ula­şan­la­rı bi­le obez has­ta­lar­da fark edil­me­mek­te­dir. Za­yıf has­ta­lar­da ise ka­rın­da ele ge­len kit­le his­se­dil­me­si, dok­to­ra baş­vu­ru ne­de­ni ola­bi­le­cek ilk semp­tom ola­bi­lir. Semp­tom­lar myom­la­rın sa­yı, bo­yut, şe­kil, lo­ka­li­zas­yon ve has­tanın ge­be­lik du­ru­mu­na go­re de­ği­şik­lik gos­te­re­bi­lir. Myom­lar, has­ta­la­rın %30-50'sin­de de­ği­şik semp­tom­lar ve­rir­ler.
Anor­mal Uterin Ka­na­ma (AUK). Myom­la­rın en onem­li bul­gu­su­dur. Ge­nel­lik­le şid­det­li ve uza­mış menst­ru­as­yon şek­lin­de­dir. Myom­la­rın dı­şın­da di­ğer (en­do­met­ri­al po­lip, hi­perp­la­zi, kan­ser gi­bi) ne­den­ler ile de mey­da­na ge­le­bi­lir. Pre­menst­ru­el le­ke­len­me­ye sık­ca rast­la­nıl­mak­ta­dır. Has­ta­nın en­dok­rin du­ru­mu ve en­do­met­ri­umu dik­kat­li­ce de­ğer­len­di­ril­me&#173 ;li­dir. Sub­mu­koz myom­lar­da­ki ka­na­ma, cev­re da­mar­la­rın ozel­lik­le ute­rin ven­ler­de­ki dis­tor­si­yon, kon­jes­yon ve nek­roz son­ra­sı ust en­do­met­ri­um­da ge­li­şen ul­se­ras­yon­la­ra bağ­lı ola­rak mey­da­na gel­mek­te­dir. AUK ay­rı­ca ano­vu­las­yon gi­bi en­dok­rin bo­zuk­luk­lar­da ola­bi­lir. Myom orjin­li ka­na­ma­lar sık­lık­la de­mir ek­sik­li­ği ane­mi­si­ne ne­den ol­mak­ta­dır. Aşırı ka­na­ma tu­mo­run en­do­met­ri­al yu­zey ala­nı­nın bu­yu­me­si ile oran­tı­lı ola­bi­lir. Ute­rin ka­vi­te­nin yu­zey ala­nı yak­la­şık 15 cm2'iken mu­ltip­le myom var­lı­ğın­da 220 cm2'ye ka­dar ar­ta­bil­mek­te­dir. İnt­ra­mu­ral myom­lar ise ute­rus kont­rak­tili­te­si­ni ve en­do­met­ri­umun kan­lan­ma­sı­nı bo­za­rak aşırı ka­na­ma­ya ne­den ola­bil­mek­te­dir.
Ag­rı: Komp­li­kas­yon­suz ute­rin le­iom­yo­ma­lar ge­nel­lik­le ağ­rı­ya se­bep ol­maz­lar. Ute­rin kan do­la­şı­mının tı­kan­ma­sı ve en­fek­si­yo­nu son­ra­sı myom­lar­da ozel­lik­le sap­lı myom­ların tor­si­yo­nu, in­fark­tus ya­da iler­le­miş kır­mı­zı de­je­ne­ras­yo­nu ba­tın alt kad­ra­nın­da has­sa­si­yet ile akut ağrı atak­la­rı ile ka­rak­te­ri­ze akut ba­tın tab­lo­su­nu mey­da­na ge­ti­re­bil­mek­te­ dir.Ute­rin ka­vi­te­den va­ji­na­ya sar­kan, int­ra­li­ga­men­ter ge­li­şim gos­te­ren sap­lı myom­lar kom­şu­luk iliş­ki­sin­de ol­du­ğu si­nir­le­re ba­sı ya­pa­rak ka­sık, bel ve alt ekst­re­mi­te­le­re vu­ran ağ­rı­la­rın oluş­ma­sı­na ne­den ol­mak­ta­dır. En­do­met­ri­al ka­vi­te­ye doğ­ru ya­ban­cı ci­sim gi­bi cı­kın­tı ya­pan sub­mu­koz myom­lar­da­ki ağ­rı­nın ozel­li­ği ise kramp şek­lin­de­dir. Ba­zı has­ta­lar yıl­lar­ca ağ­rı­sız menst­ru­as­yon gor­duk­le­ri hal­de int­ra­mu­ral myom­la­rın bu­yu­me­si ile dis­me­no­re­den ya­kı­nır­lar.
Ba­sı Be­lir­ti­le­ri. Myom­lar me­sa­ne uze­ri­ne ba­sı ya­pa­rak sık id­ra­ra cık­ma, id­rar yap­ma­da zor­luk ve na­di­ren id­rar akı­şın­da­ki ye­ter­siz­lik gi­bi uri­ner ya­kın­ma­la­rın go­rul­me­si­ne se­bep ola­bi­lir­ler. Uret­ra­ya olan ba­sı­lar glob ve­zi­ka­le, ure­ter­le­re olan ba­sı ise on­ce hid­ro­ure­ter, son­ra­sın­da da hid­ro­nef­roz ge­li­şi­mi­ne ne­den ola­cak­tır. Ku­cuk pel­vis­te yer alan iri myom­lu ol­gu­lar­da; ure­te­ral obst­ruk­si­yon ve de­vi­as­yon­ların sap­ta­na­bil­me­si icin ozel­lik­le IVP yap­tı­rıl­ma­sı fay­da­lı ol­mak­ta­dır. Rek­tu­ma ba­sı ise te­nezm ve kons­ti­pas­yon gi­bi so­run­la­rı mey­da­na ge­tir­mek­te­dir. Pa­ra­zi­tik tu­mor­ler ise in­tes­ti­nal obst­ruk­si­yo­na yol aca­bi­lir­ler. Ser­vi­kal myom­lar va­ji­nal akın­tı, ka­na­ma, dis­pa­ro­ni ve in­fer­ti­li­te­ ne­de­ni ola­bil­mek­te­dir. Pel­vis­te yer alan iri myom­lar ise pel­vik da­mar­la­rın ba­sı­sı son­ra­sın­da pel­vik kon­jes­yon ile alt ekst­re­mi­te­ler­de odem ve va­ri­koz olu­şum­lar mey­da­na gel­mek­te­dir.
Rep­ro­duk­tif Bo­zuk­luk­lar. Myom­lar tek baş­ına has­ta­la­rın %2- 10' un­da in­fer­ti­li­te ne­de­ni­dir. Ser­vi­kal myom­lar en­do­ser­vi­kal ka­nal­da ok­luz­yon, ute­ru­sun kor­ne­al bol­ge­sin­de yer­le­şen iri int­ra­mu­ral myom­lar tu­ba­nın in­ters­tis­yel kıs­mını ka­pa­ta­rak sperm­le­rin tu­ba­ya ula­şı­mını on­le­ye­rek ya­da fer­ti­li­ze ovu­mun tu­bal trans­port ve en­do­met­ri­um­da­k i in­cel­me ve de­ği­şim­ler ne­de­ni ile embr­yo­nun en­do­met­ri­uma te­mas yu­ze­yi­nin bo­zul­ma­sı, imp­lan­tas­yon zor­luk­la­rı gi­bi ne­den­ler in­fer­ti­li­te­ye yol aca­cak­tır. Sub­mu­koz myom­la­r­da­ki ka­na­ma­lar­da imp­lan­tas­yon yerinde ko­tu te­mas yu­ze­yi oluş­tu­ra­rak abor­tus­la­ra ya­da ge­be­lik­le­rin ter­me ula­şa­ma­dan pre­ma­tur ey­lem ile son­lan­ma­sı­na se­bep olur­lar. Myo­mek­to­mi­ler­den son­ra ise spon­tan abor­tus in­si­da­nsı or­ta­la­ma %40'lar­dan %20'le­re in­mek­te­dir.
Bul­gu­lar
Ab­do­mi­nal Mu­aye­ne Bul­gu­la­rı. Ute­rin le­iom­yo­ma­lar ka­rın du­varı­na doğ­ru no­du­ler ve du­zen­siz cı­kın­tı oluş­tur­duk­la­rın­dan pal­pas­yon­la his­se­di­le­bi­lir­ ler. Le­iom­yom­lar ge­nel­lik­le pal­pas­yon­da sert, yu­mu­şak ve­ya odem, sar­kom, ge­be­lik ve­ya de­je­ne­ra­tif de­ği­şik­lik­le­rin var­lı­ğın­da ise has­ta­da has­sa­si­ye­te se­bep ol­mak­ta­dır.
Pel­vik Mu­aye­ne Bul­gu­lar. Ute­ru­sun dış yu­zu myom­ların bu­yuk­lu­ğu ve sa­yı­la­rı ile iliş­ki­li ola­rak du­zen­siz ve asi­met­rik ola­rak his­se­di­lir. Es­ki bir inf­la­ma­tu­ar has­ta­lı­ğın iz­le­ri ol­ma­dık­ca ute­rus mo­bil ola­rak his­se­di­lir.
a. Sub­se­roz myom­lar ute­ru­sun kor­pu­sun­dan cok fark­lı ve ser­best ola­rak al­gı­la­nır.
b. İnt­ra­mu­ral myom­lar: Ge­nel­lik­le ute­ru­sun si­met­rik ola­rak bu­yu­me­si­ne ne­den olur­lar. Bi­ma­nu­el mu­aye­ne­de ute­rus sert kı­vam­da his­se­di­lir.
c. Sub­mu­koz myo­mu olan ol­gu­lar­da ute­rus bu­yu­me­si ge­nel­lik­le si­met­rik­tir. Pel­vik mu­aye­ne ile ku­cuk sub­mu­koz myom­lar sap­ta­na­maz­lar­sa da di­la­tas­yon ve ku­re­taj (D&C) iş­le­min­de ku­re­tin en­do­met­ri­um du­va­rın­da “at­la­ma his­si” ver­me­si ile ve­ya ka­vi­te­nin du­zen­siz ol­du­ğu­nun al­gı­lan­ma­sıy­la sap­ta­na­bi­lir­ler. Sap­lı sub­mu­koz myom­lar ser­vi­kal ka­na­la doğ­ru ge­li­şim gos­te­re­bi­lir­ler. Spe­ku­lum mu­aye­ne­sin­de go­ru­le­rek, bi­ma­nu­el mu­aye­ne­de te­sa­du­fen kit­le­nin pal­pe edil­me­si ve­ya ser­vi­kal os­ta­ki di­la­tas­yo­nun sap­tan­ma­sı ile ta­nı ko­nu­la­bi­lir.
d. Ser­vi­kal myom­lar: Spe­ku­lum mu­aye­ne­si sı­ra­sın­da di­rekt go­ru­le­bi­lir ve bi­ma­nu­el mu­aye­ne­de sert ve iri ola­rak pal­pe edi­le­bi­lir­ler.
La­bo­ra­tu­var Bul­gu­la­rı. Du­zen­siz ve aşın ute­rin ka­na­ma­lar so­nu­cun­da se­rum de­mi­rin­de­ki ka­yıp­lar de­mir yet­mez­li­ği ane­mi­si­nin oluş­ma­sı­na se­bep ol­du­ğu gi­bi yuk­sel­miş erit­ro­po­etin de­ğer­le­ri, ay­rı­ca myom­lar­da akut de­je­ne­ras­yon ve en­fek­si­yon go­rul­du­ğunde ateş-lo­ko­si­toz, art­mış se­di­man­tas­yon hı­zı da ra­por edil­mek­te­dir.
OZEL TA­NI YON­TEM­LE­Rİ
Ult­ra­so­nog­ra­fi
Pel­vik ve trans­va­ji­nal uy­gu­la­nan ult­ra­son yon­te­mi ile myom­lar ute­rus­tan fark­lı eko­je­ni­te­lerde sap­ta­nır. Ay­rı­ca bu yon­tem­le myom­la­rın ute­rus ve pel­vis­te­ki lo­ka­li­zas­yon ve bo­yut­la­rını be­lir­le­mek mum­kun ola­bil­di­ği gi­bi bir­lik­te­ki ge­be­li­ğin var­lı­ğı­nı da tes­pit et­me avan­ta­jını da sağ­la­mak­ta­dır.
Rad­yo­lo­jik Bul­gu­lar
Di­rekt Gra­fi Bul­gu­la­rı. Bu­yuk tu­mor­ler alt ab­do­men ve pel­vi­se lo­ka­li­ze di­rekt gra­fi­ler ile yu­mu­şak do­ku dan­si­te­sin­de go­ru­num ve­rir­ken kal­si­fik de­je­ne­ras­yo­nun ol­du­ğu myom­lar ise da­ha be­lir­gin go­run­tu ve­rir­ler.
IVP. Pel­vik mu­aye­ne­de pel­vi­si dol­du­ran iri tu­mor­ler­de bob­rek­le­rin, ure­ter­le­rin ve me­sa­ne­nin du­ru­mu­nu ve ge­ni­to­uri­ner ano­ma­li­le­ri de­ğer­len­di­re­bil&#173 ;mek icin ge­rek­li­dir.
His­le­ro­sal­pin­gog&#17 3;ra­fi. En­do­met­ri­al ka­vi­te­ye doğ­ru ge­li­şim gos­te­ren sub­mu­koz myom­lar, his­te­ro­sal­pin­gog&#17 3;ra­fi­de; ute­rin ka­vi­te­de du­zen­siz­lik ve dol­ma de­fek­ti şek­lin­de­ki go­run­tu­ler ile ta­nım­lan­mak­ta­dır.
Bilgisayarlı Tomografi. Myomların lokalizasyon, sayı, boyut ve dejenerasyonlarını belirlemek icin kullanılabilir.
Nuk­le­er Man­ye­tik Re­zo­nans Go­run­tu­le­me. Nul­li­par ka­dın­lar ile be­kar ado­le­san­lar­da­ki cer­ra­hi te­da­vi pla­nı ya­pıl­ma­sı ve me­di­kal ta­da­vi­ye alı­nan ce­va­bın mo­ni­to­ri­zas­yo­n un­da ya­rar­la­nıl­mak­ta&#173 ;dır.Ay­rı­ca nuk­le­er man­ye­tik re­zo­nans go­run­tu­le­me yon­te­mi; myom­la­rın lo­ka­li­zas­yon, sa­yı, bo­yut ve de­je­ne­ras­yo­nunun (hya­lin, kis­tik, yağ­lı ve kır­mı­zı) de­re­ce­si­ni sap­ta­mak, ji­ne­ko­lo­jik ve non­ji­ne­ko­lo­jik has­ta­lık­la­rı ayırd et­mek icin yuk­sek ma­li­yet­le­ri­ne rağ­men kul­la­nıl­ma­la­rı ge­rek­mek­te­dir.
Di­la­tas­yon ve Ku­re­taj
Me­no­met­ro­ra­ji, hi­per­me­no­re­li has­ta­lar ile pel­vik mu­aye­ne­de sap­ta­na­ma­yan sub­mu­koz myom­ların ve di­ğer (en­do­met­ri­al hi­perp­la­zi, po­lip ve kan­ser) pa­to­lo­ji­le­rin ayırt edi­ci ta­nı­sı icin ya­rar­lı bir yon­tem­dir.
His­te­ros­ko­pi
Ute­rin ka­vi­te­ye doğ­ru ge­li­şim gos­te­ren sub­mu­koz myom­lar­da ayırt edi­ci ta­nı ve his­te­ros­ko­pik cer­ra­hi te­da­vi amac­lı ola­rak da kul­la­nıl­mak­ta­dır.
La­pa­ros­ko­pi
Sık­lık­la pel­vik kit­le­le­rin de­ğer­len­di­ril­me&#173 ;sin­de ge­rek­li ol­ma­dı­ğı hal­de la­pa­ro­to­mi plan­la­nan in­fer­til has­ta­lar­da­ki myom­ların ger­cek bo­yut ve lo­ka­li­zas­yon­lanm sap­ta­mak, ay­nı se­ans­ta da ce­şit­li cer­ra­hi te­da­vi­ler icin kul­la­nıl­mak­ta­dır.
AYI­RI­CI TA­NI
Myom­lar en sık ge­be­lik­le ka­rı­şır­lar. An­cak ge­be­lik­te ute­rus yu­mu­şak­tır ve has­ta­da adet ro­ta­rı var­dır. Ay­rı­ca ge­be­lik son­ra­sı su­bin­vo­lus­yon, ad­nek­si­el kit­le­ler, ova­ri­an tu­mor­ler, en­do­met­ri­oma, ute­rin sar­kom ve kar­si­nom­lar­la ayın­cı ta­nı ya­pıl­ma­lı­dır. Bar­sak­lar­la olan ad­hez­yon­lar, gast­ro­in­tes­ti­nal sis­tem, ge­ni­to­uri­ner sis­tem­de­ki ba­zı has­ta­lık­lar ­da myom­lar­la ka­rı­şa­bi­lir. Myom­lu bir ute­rus icin­de fe­tus ve tro­fob­las­tik has­ta­lık­lar ­da ola­bi­le­ce­ğin­den ge­be­lik tes­ti ve dop­pler ult­ra­so­nog­ra­fi ­de ya­pıl­ma­lı­dır.
GE­BE­LİK VE MYOM
Ge­be­lik sı­ra­sın­da myom­lar­da ge­nel­lik­le bu­yu­me goz­len­mek­te­dir. Ge­be­lik­te se­ri ola­rak uy­gu­la­nan ult­ra­so­nog­ra­fi­ ler ile myom­ların lo­ka­li­zas­yon ve bu­yuk­luk­le­ri be­lir­le­ne­rek, pla­sen­tay­la iliş­ki­si ol­ma­yan uy­gun ol­gu­la­ra iz­le­yi­ci yak­la­şı­mın ya­rar­lı ola­ca­ğı bil­di­ril­mek­te­dir. Ge­be­lik­te le­iom­yom­ların yuk­sek er­ken abor­tus risk ve oranına se­bep ol­du­ğu id­di­ala­rı var­sa da acık şe­kil­de gos­te­ri­le­me­miş­ tir. Ozel­lik­le 2. ve 3. tri­mes­ter­de goz­le­nen bu bu­yu­me mey­da­na ge­len odem, he­mo­ra­ji ve­ya de­je­ne­ra­tif de­ği­şik­lik­le­re bağ­lı ol­mak­ta­dır. Ge­be­lik­te en cok kır­mı­zı de­je­na­ras­yon ol­mak­ta­dır. Bu­nun so­nu­cu ola­rak ge­be­le­rde ab­do­mi­nal ağ­rı ve lo­ka­li­ze ger­gin­lik or­ta­ya cık­mak­ta ve ek ola­rak bu­lan­tı, kus­ma, ha­fif de­re­ce­de ateş ar­tı­şı ve lo­ko­si­toz sap­ta­na­bi­lir. Le­iom­yom ve ge­be­lik bir­lik­te­li­ğin­de&#173 ;ki ab­do­mi­nal ağ­rı­la­rın de­je­ne­ra­tif de­ği­şik­lik­le­re bağ­lı ol­du­ğu bil­di­ril­mek­te­dir. Ay­rı­ca ge­be­lik­te dev bo­yut­la­ra ula­şan myon­la­rın Fe­tal Komp­res­yon Send­ro­mu­na se­bep ol­du­ğu­ da acık­lan­mış­tır. Li­te­ra­tur­de ge­be­lik­te­ki kır­mı­zı de­je­ne­ras­yo­nun ute­ru­sun per­fo­ras­yo­nu­na se­bep ol­du­ğu­nu bil­di­ren ol­gu su­num­la­rı da ra­por edil­miş­tir. Myom sağ ili­ac alan­da yer­le­şim gos­ter­di­ğin­de bu tab­lo akut apen­di­si­tis ile karı­şa­bil­mek­te­dir. Ya­tak is­ti­ra­ha­ti ve opi­oid anal­je­zik­ler ile ge­nel­lik­le kli­nik iyi­leş­me sağ­lan­mak­ta­dır, ağrı kri­zi bu te­da­vi­ye ba­şa­rı­lı ce­vap ve­rir­se bu ge­be­ler­de ge­nel­lik­le ter­me ka­dar prob­lem cık­ma­dı­ğı tak­dir­de cer­ra­hi gi­ri­şim­de bu­lu­nul­ma­ma­sı du­şu­nul­mek­te­dir. Semp­tom­la­rın cok şid­det­li ol­ma­sı du­ru­mun­da ise ge­be­le­re acil cer­ra­hi uy­gu­la­ma ya­pıl­mak­ta­dır.
Do­ğum sı­ra­sın­da, myom­lar ute­rin inversiyon, fe­tal pre­zan­tas­yon ano­ma­li­le­ri­ne ve do­ğum ka­nal­mın tı­kan­ma­sı­na ne­den ola­bi­lir­ler. Ge­nel ola­rak myom ser­vi­kal ve isth­mik bol­ge­de im­mo­bil ol­ma­dı­ğı su­re­ce va­ji­nal do­ğum ola­bil­mek­te­dir. Ge­be­lik­te; myom­lar ute­rin alt seg­ment­te lo­ka­li­zas­yon gos­ter­di­ğin­de, sa­yı­ları cok ve­ya dev bo­yut­lar­da ol­duk­lann­da fe­tal ma­lp­re­zan­tas­yon&#173 ;la do­ğum ey­le­mi­ni en­gel­le­me ya da ute­rin tor­si­yo­na se­bep ola­bi­le­cek­le­ri icin acil se­zar­yen ve bu ara­da da myo­mek­to­mi uy­gu­lan­mak­ta­dır. Do­ğum son­ra­sı ute­rin kont­rak­ti­bi­li­te et­ki­le­ne­bi­le­ce ­ğin­den do­la­yı post­par­tum ka­na­ma ko­nu­sun­da dik­kat­li olun­ma­lı­dır. Post­par­tum ka­na­ma­ları on­le­mek icin kul­la­nı­lan ute­ro­to­nik­le­rin, myom­lar­da in­fark­tus­le­re se­bep ol­ma­ma­sı icin dik­kat­li doz­lar­da kul­la­nıl­ma­lı­dır.
TE­DA­Vİ
De­ği­şik te­da­vi se­ce­nek­le­ri has­ta­nın ya­şı, pa­ri­te­si, ge­be­lik du­ru­mu, be­bek bek­len­ti­si, ge­nel sağ­lık du­ru­mu, myo­mun bu­yuk­luk ve lo­ka­li­zas­yonu, semp­tom ve komp­li­kas­yon­ları­na go­re uy­gu­la­nır.
Te­da­vi­de on­ce­lik­le has­ta­nın ge­nel sağ­lık du­ru­mu­nun du­zel­til­me­si­ne ca­lı­şıl­ma­lı­dır. Kro­nik kan kay­bı­na bağ­lı ola­rak ge­li­şen ane­mi te­da­vi edilmelidir.
İz­lem
Semp­tom ver­me­yen, ku­cuk bo­yut­lar­da olan myom­lar du­zen­li ola­rak 3-6 ay­lık ara­lık­lar­la ta­kip edi­le­bi­lir­ler.
Bu du­rum­da has­ta ile­ri­de kar­şı­la­şa­bi le­ce­ği semp­tom­lar acı­sın­dan bil­gi­len­di­ril­me&#173 ;li ve myo­mun bo­yut ve lo­ka­li­zas­yo­nu hak­kın­da ka­yıt tutulmalıdır.
Cer­ra­hi Te­da­vi
Cer­ra­hi Te­da­vi En­di­kas­yon­la­rı
Anor­mal Ute­rin Ka­na­ma
Tedavi edilemeyen anormal uterin kanama en sık cerrahi endikasyonudur. 35 yaş ustu kadınlarda cerrahi oncesi ayırt edici amaclı probe kuretaj yapılması yararlıdır.
Ağ­rı
Dis­me­no­re, dis­pa­ro­nia ve ka­rın alt kad­ra­nın­da ba­sı his­si gi­bi kro­nik ağrı ne­de­ni ola­bi­le­ce­ği gi­bi myom­lar­da­ki tor­si­on, de­je­ne­ras­yon ve in­farkt­lar akut ağ­rı ne­de­ni de ola­bi­lir.
Uri­ner Semp­tom­lar
Acil, sık id­rar yap­ma, akut uri­ner re­tan­si­yon, hid­ro­ure­ter, hid­ro­nef­roz.
Bu­yu­me
Pre­me­no­po­zal do­nem­de myom­da or­ta­ya cı­kan hız­lı bu­yu­me ve­ya post­me­no­po­zal do­nem­de­ki her­han­gi bir bu­yu­me.
İn­fer­ti­li­te
Myom­lu has­ta­la­rın cok bu­yuk bir bo­lu­mu nor­mal ge­be ka­lıp sağ­lık­lı bir ge­be­lik ge­ci­re­bi­lir­ler. %2- 10 ka­dar in­fer­til kadın­da tek anor­mal bul­gu olarak myom tes­pit edil­mek­te­dir. Myom­ların fer­ti­li­te­yi et­ki­le­yip et­ki­le­me­dik­le­r i acık ola­rak bi­lin­me­mek­le be­ra­ber myom­ların myo­mek­to­mi ile alın­ma­sı­nın ol­gu­la­rın kon­sep­si­yon şan­sını ar­tır­dı­ğı ile­ri su­rul­mek­te­dir.
Myom Bo­yu­tu
10- 12 ge­be­lik haf­ta­sı bu­yuk­lu­ğu­ne ulaş­mış, ser­vi­kal ve­ya isth­mik yer­le­şim­li ise 5 cm'den bu­yuk myom­lar­da cer­ra­hi te­da­vi ge­rek­li­dir.
1. His­le­rek­to­mi: Fer­ti­li­te­si­ni ta­mam­la­mış olan has­ta­lar­da ter­cih edil­me­li­dir. Ab­do­mi­nal ve­ya va­ji­nal his­te­rek­to­mi ya­pı­la­bi­lir. Va­ji­nal his­te­rek­to­mi­de ute­ru­sun mo­bil ol­ma­sı onem­li­dir. Ute­rus ağır­lı­ğı 280 gram­dan az olan le­iom­yo­ma, ade­nom­yo­zis, anor­mal ute­rin ka­na­ma, ve pro­lap­sus­lu ol­gu­lar­da his­te­rek­to­mi so­nuc­la­rı ateş ve en­fek­si­yon ile has­ta­ne­de ka­lış su­re­si acı­sın­dan de­ğer­len­di­ril­di&#173 ;ğin­de va­ji­nal his­te­rek­to­mi­nin ab­do­mi­nal his­te­rek­to­mi ve la­pa­ros­ko­pik yar­dım­lı va­ji­nal his­te­rek­to­mi­ye go­re da­ha uy­gun ol­du­ğu bil­di­ril­mek­te­dir.
2. Ab­do­mi­nal Myo­mek­to­mi. Co­cuk sayısını ta­mam­la­ma­mış, genc has­ta­lar­da ter­cih edil­mek­te­dir. Myom bo­yu­tu, lo­ka­li­zas­yo­nu ve­ya ek pel­vik pa­to­lo­ji­le­re bağ­lı ola­rak bu her za­man mum­kun ol­ma­ya­bi­lir do­la­yı­sıy­la has­ta­ya soz ve­ril­me­me­li, ka­rar ope­ras­yon sı­ra­sın­da ve­ril­me­li­dir. La­pa­ro­to­mi sı­ra­sın­da ka­na­ma­yı azalt­mak ama­cıy­la ute­rin da­mar­la­ra alt ute­rin seg­ment hi­za­sın­da tur­ni­ke ko­yul­ma­lı, ute­rin in­siz­yon pla­nı iyi ya­pıl­ma­lı ve an­te­ri­or or­ta hat tek in­siz­yon ter­cih edil­me­li­dir.
3. Va­ji­nal Myo­mek­to­mi. Va­je­ne doğ­muş sap­lı sub­mu­koz myom­lar­da ya­pı­la­bi­lir. Tu­mor in­fek­te ve nek­ro­tik ise va­ji­nal his­te­rek­to­mi ter­cih edil­me­li­dir.
4. La­pa­ros­ko­pik Myo­mek­to­mi (LM). Da­ha az kan kay­bı, pos­to­pe­ra­tif da­ha az adez­yon ge­li­şi­mi ve nor­mal ute­rin ana­to­mi­yi boz­ma­dan ko­ru­ya­bil­me ozel­lik­le­rin­den do­la­yı la­pa­ro­to­mi­ye ter­cih edil­mek­te­dir. LM'de de­ne­yim­li cer­rah ve en­dos­ko­pik su­tur­le­re ge­rek­si­nim var­dır. LM elek­tif bir cer­ra­hi yon­tem olup int­ra­mu­ral myom­la­rın 5cm'den ku­cuk sa­yı­la­rı­nın da 3'ten az ol­ma­sı ge­rek­li­dir. Acık­la­nan ko­şul­la­rın dı­şın­da la­pa­ro­to­mi ter­cih edil­mek­te­dir. Bu ope­ras­yo­nu ge­ci­ren ol­gu­la­rın ge­be­lik­le­rin­de ozel­lik­le 34.ge­be­lik haf­ta­sın­dan son­ra ute­rin rup­tur­le­rin mey­da­na gel­di­ği li­te­ra­tur­de bil­di­ril­mek­te­dir.
5. La­pa­ros­ko­pik Le­iom­yo­ma Ko­agulas­yo­nu (myo­li­zıs). İlk kez 1986 yılın­da Al­man­ya'da ge­liş­ti­ril­miş,1990'dan iti­ba­ren ABD'de kul­la­nıl­ma­ya baş­la­nıl­mış uy­gu­la­ma so­nuc­la­rı li­te­ra­tu­re 1992'den iti­ba­ren ra­por edil­mek­te­dir. La­pa­ros­ko­pik myo­li­zis iş­le­mi sı­ra­sın­da le­iom­yo­ma­la­rın vas­ku­ler des­te­ği bo­zu­la­rak stro­mal ha­sar mey­da­na ge­ti­ri­le­rek et­ki­li olun­mak­ta­dır. Bu iş­lem­den on­ce has­ta­la­ra myom bo­yut­la­rını ku­cult­mek icin 3 ay GnRHa (Leuprolide ace­ta­te de­pot 3.75mg ve­ya Goserelin de­pot 3.6mg) te­da­vi­si ve­ril­mek­te­dir.
6. La­pa­ros­ko­pi Yar­dım­lı Va­ji­nal His­te­rek­to­mi. On­dort haf­ta­lık ge­be­lik bo­yu­tun­da­ki iri myom­lar­da va&