Myom genellikle halk arasında “ur” olarak bilinen; rahim yapısında ve rahim ağzında bulunan kas dokularında oluşan iyi huylu tumorlerdir.
Rahimde bulundukları bolgeye gore ceşitlilik gosteren myomlar genellikle rahmin duvarında, rahim ağzında, ic yada dış duvarlarda gorulebilirler. 3mm ile 30cm arasında buyukluğe sahip olup, pembe renktedirler. Buyukluk bakımından değişiklik gosteren bu myomlardan rahimde bir tane olduğu gibi, birden fazla da bulunabilmektedir. Ostrojen hormonunun vucutta artmasının myomların buyumesine neden olduğu gozlemlenmiştir.
Myom, bir diğer adıyla myoma uteri, kadınların %20 sinde genellikle 30-40 yaşları arasında karşımıza cıkan ve her dort kadından birinde gorulen yaygın bir rahatsızlıktır. Ergenlik doneminde gorulmesi nadir olan bu hastalığın yaş ilerledikce gercekleşme olasılığı artmaktadır. Gebeliğin ilk uc ayında ostojen hormonlarının salgılanması bu donem de myomların buyumesine sebep olur. Menopoz doneminde ise ostrojen duzeyinde azalma olduğu icin myomlarda kuculme gorulur. Ancak ilerleyen yaşlarda myomların daha sık gorulduğu bilindiği icin menopoz doneminden sonra myomlarda artış olabilmesi de mumkundur.
Myomların rahatsız edici belirtileri olmadığı icin, bir cok kadın rahmindeki myomların varlığından haberdar olmayabilir. Bulguları genelde adet doneminde kanama fazlalığı, sık sık idrara cıkma, bağırsaklara yapılan baskı nedeniyle kabızlık belirtileri olduğu gibi, buyume ve myom turune gore gebelikte duşuk tehlikesi, kısırlık gibi sorunlara da yol acabilmektedir. Coğu zaman zararsız gozukse de duzenli olarak kontrol edilmezse daha buyuk sorunlara neden olduğu bilinmektedir. Bu yuzden myomda da erken tanı ve tedavi cok onemlidir. Belirtilerin başka rahatsızlıklardan dolayı oluşabileceği de goz onune alındığında myomların tanısı, ancak yapılan jinekolog muayenesi ile tespit edilebilir.
Myom tedavisi bir jinekolog tarafından duzenli kontroller ve cerrahi mudahelelerle gercekleştirilir. Riskli olmadığı durumlarda ameliyatsız gercekleştirilen bu operasyonlarda ilaclı tedaviyle mudahele edilir ya da local anestezi yontemi kullanılır. Myomlar kucuk olduğu surece uzman gozetimi altında ilaclarla kucultulmesi ya da yok olması sağlanabilir. Kucuk myomlar, erken tespit edildiğinde tedavisi kolay bir rahatsızlıktır. Ancak buyuk myomlar ve hızla buyumekte olan myomlarda ameliyat yontemleri kullanılmaktadır.

Ameliyat gerektiren durumlarda Miyomektomi olarak bilinen myomun rahimden alınması dediğimiz tedavi yontemi kullanılır. Rahimde birden fazla myomun bulunması bu tedavinin olumlu sonuc vermesini etkileyebilir. Daha ileri bir durumda kullanılan tedavi yontemi ise Histerektomi denilen rahimin alınma işlemidir.

[h=2]Eskişehir Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]