Myom Ameliyatı (Myomektomi)
Bu Makalenin Amacı
Myom nedeniyle rahmin cerrahi olarak alınmasının istenmediği durumlarda, rahmin tam olarak cıkartılması yerine yalnızca myomların alınabileceği ve rahmin korunabileceği konusuna ozel olarak dikkat cekmek amacıyla bu makale yazılmıştır.
Myomektomi Tanımı
Myomektomi, rahim duvarından myom adı verilen yumruların (fibroid) cerrahi yolla cıkartılması demektir. Adet zamanı ilac tedavisine cevap vermeyen kasık ağrısı, aşırı kanama gibi semptomlara neden olan myomu olan kadınların yaklaşık ucte birine rahmin tam olarak cıkartılması anlamına gelen histerekromi operasyonu yapılmaktadır. Myom tanısı konduğu halde, cocuk doğurma yaşındaki kadınlara ve rahminin operasyonla alınmasını istemeyen kadınlara myomektomi ameliyatı yapılarak rahmi korunmalıdır.
Operasyondan Once Tedavi
Operasyondan uc ay once başlanılarak ayda bir kez GnRH analogları ile tedavi myomların kuculmesini sağlar, boylece operasyon daha kucuk bir kesi ile ve daha az kan kaybı ile gercekleştirilmiş olur. Bu tedavi sırasında adetler kesilir, kanama olmaz. Boylece operasyona kadar myoma bağlı olan kanama duracağı icin hastanın anemisi de duzelmiş olur, dışardan kan transfuzyonuna cok zaman gerek kalmaz. Buna rağmen bu ilacı kullanmak doktorların tercihlerine bağlıdır. Cunku GnRH analogları gecici olarak menopoz semptomlarına yol acarak gece terlemesi, ateş basması gibi istenmeyen yan etkiler doğurur. Ayrıca bu ilaclar rahimde bulunan kucuk caplı myomları gorunmez hale getirir, bu nedenle oprasyonda bu myomlar cıkartılamadığı icin ilerde bu kucuk myom nuveleri buyuyerek ikinci bir operasyon gerektirebilir. Bu uc aylık tedaviden sonra myomektomi operasyonu yapılmazsa myomlar kısa sure sonra tekrar eski boyutuna kavuşur.
Myomektomi Operasyonu Riskleri
Her turlu cerrahi operasyonda olduğu gibi myomektomi operasyonu da ozellikle bu konuda deneyimi az tecrubesiz ellerde yapıldığında, cok ceşitli riskleri beraberinde getirebilir.
Buna rağmen bu komplikasyonlar tecrubeli ve uygun eğitim almış doktorlar tarafından yapıldığı zaman oldukca nadirdir. Myomektomi operasyonunda olabilecek riskler konusunda kadınların uyarılması gerekir.
Myomektomide olabilecek komplikasyonlar:
Ağrı, gec donemde barsak tıkanıklığı, anemi, infertilite (kısırlık), pelvik adezyon (yapışıklık), operasyon sırasında histerektomiye donme olasılığı ve daha sonra tekrar operasyon gerekliliği, operasyondan sonra gebelik olduğunda sezaryen olasılığı ve myomların % 99'dan fazla bir kısmının benign olmasına rağmen cok nadir kanser olasılığının da var olduğu gibi riskler operasyona girecek hastalar tarafından onceden bilinmelidir.
Myomektomi komplikasyon oranı %3-%9
Myomun yeniden oluşma oranı %15
Pelvik adezyon oranı %15-%53
Myomektomi Operasyon Teknikleri
Kucuk myomlar laparoskopi ya da histereskopi yontemi ile kucuk bir insizyondan alınabildiği halde, buyuk myomlar rahimde bulundukları konuma uygun olarak ya abdominal (karından) ya da vaginal kesi ile alınmaktadır.
Histeroskopik Myomektomi: Rahim ic duvardaki myomlar vaginal yoldan uygun histereskop aleti ile servixten uterus icine girilerek cıkartılır.
Laparoskopik Myomektomi: Rahim dış yuzunde olan saplı (pedikullu) myomlar bu yolla ortadan kaldırılır. Gobek altından acılan kucuk bir insizyon ile pelvik kaviteye girilir.
Abdominal Myomektomi (laparotomik yolla myomektomi): Ya genel, spinal ya da epidural anestezi altında yapılır. Kanamanın cok olabileceği damarlara yakın ve tehlikeli konumda yerleşmiş olan bası semptomları oluşturan myomların ya da uterin kaviteyi baskı altına alan aşırı buyuk myomların cıkartılmasında abdominal yol tercih edilir. Bu durumda ya ''bikini kesisi'' adı verilen horizontal kesi ya da ortadan gobek altından vertikal kesi yapılarak batın acılır. Uterus duvarına gomulu myomlar yakalanarak her biri tek tek cıkartılır. Rahim duvarında kanama ve enfeksiyona engel olmak icin her bir acıklık tek tek kapatılır.
Myom nedeniyle gebe kalamayan ya da duşuk yapan kadınların gebe kalabilmesi icin myomektomi operasyonu bir an once gercekleştirilmelidir. Cunku operasyondan sonra da sezaryen olmuş bir hasta gibi en az bir yıl gebe kalması sakıncalıdır.
Hastaların standart operasyondan sonra normal aktivitelerine geri donmeleri dort- altı hafta surer. Laparoskopi ya da hysteroskopi ile myomektomi gercekleştirildi ise iyileşme suresi daha kısa olup bir- iki haftayı alır.
Myomektomi Operasyonuna Alternatifler
-Total histerektomi: Uterusun tam olarak cıkartılması.
-Subtotal histerektomi: Uterusun korpus kısmının cıkartılması, servixin bırakılması.
-Fibroid embolizasyon: Nisbeten yeni ve invaziv bir tekniktir, myomu besleyen kan damarlarını bloke ederek myomların kuculmesi ve semptomların duzelmesi esasına dayanır. Femoral artere uygulanan bir kateter yoluyla kan damarına ulaşılır ve bu damarın icine kan akımını kesen ince partikuller enjekte edilir.
Sonuc:
Rahminin korunmasını isteyen, rahim alınmasına bağlı postoperatif komplikasyonlar (vaginanın kısalması, vagen cuffunda skar oluşması, idrar kacırma, idrar torbasının sarkması v.s.) yaşamak istemeyen kadınların myom nedeniyle rahminin tamamını aldırmadan once myomektomi operasyonu gibi bir alternatife başvurabileceğinin bilincinde olması oldukca onemlidir.




[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]