Myom (rahimde ur) takibi onemlidir.Miyom kadınların %20 sinde gorulen, rahimden kaynaklanan iyi huylu tumorlerdir. Myomlar her zaman şikayete neden olmazlar. Bazen başka bir şikayetle gelen hastada tesadufen yapılan ultrasonda tesbit edilir.
Buyuk myomlarda aşırı kanama, kasık ve bel ağrıları, kabızlık yada sık idrara cıkma gibi belirtiler gorulebilir. Ozellikle myomun bulunduğu yere gore şikayetler değişir. Rahim icindeki myomlarda aşırı kanama yada sık kanama daha fazla gorulurken, rahim duvarından dışarıya doğru buyuyen myomlarda barsak yada idrar torbasına bası şikayetleri daha on planda olmaktadır. Yerleşim yerine gore bazı myomlar gebe kalmayı engeleyebilir yada geciktirebilir.
Myomlar ozellikle gebelikte onemlidir. Erken gebelik doneminde duşuk riskini, ilerleyen donemlerde ise erken doğum riskini arttırırlar. Bulundukları yere bağlı olarak normal doğumu engelleyebilir yada doğum sonrası aşırı kanamalara neden olabilirler.
Myomlar menapoza giren hastalarda kendiliğinden kuculur. Myomlar iyi huylu kitleler olmasına rağmen cok nadiren kanser hucreleri gorulebilir.
Her myomu olan hastada hemen ameliyat duşunmeyiz. Myomu kucuk olan ve herhangi bir şikayeti olmayan hastalarda 3-6 ay aralarla takip onerilir. Aşırı kanaması olanlarda, bası şikayetleri olanlarda yada myomu kısa sure icinde buyuyenlerde ameliyat duşunulebilir.
Bazen sadece myomu alırken bazen myomla birlikte rahmin alınması gerekebilir. Ameliyat şekli hastanın yaşına, cocuk isteğine ve myomun bulunduğu yere gore değişir.
Rahim icindeki myomlar histerskopi dediğimiz alttan yapılan kapalı ameliyat tekniği ile kesi olmadan cıkarılır. Rahim duvarındaki myomlar ise acık ameliyat yada laparoskopi dediğimiz kapalı ameliyatlarla cıkarılabilir. Yine gebelerde sezaryen sırasında uygun olan myomlar cıkarılabilir.
Myom cıkarılması ameliyatı sonrası hastada tekrar myom oluşması riski herzaman vardır. Ozellikle alınamayacak kadar kucuk olan myomlardan daha sonra tekrar buyuk myomlar oluşabilir.
Ameliyat olamayacak hastalarda myomların buyumesini durdurmak ve bir miktar kucultmek icin değişik ilac tedavileri mevcuttur. Ancak bu ilaclar hastayı suni olarak menapoza sokacağından daha cok ameliyat olamayacak hastalarda kullanılır. İlacı bıraktıktan sonra tekrar buyumeye devam eder.
[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Myom (rahimde ur) takibi onemlidir.
Sağlık0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Myom (rahimde ur) takibi onemlidir.