Gebelik de dışarıdan gelen seslerin ve muzik dinlemenin bebeğe ve gebeye etkileri;


Anne karnındaki bebeklerin dışarıdan gelen sesleri duydukları ve reaksiyon verdikleri bilim adamları tarafından kabul goren bir gercekliktir. Bebeklerin anne karnına yerleştiği anda mı yoksa belli bir aydan sonra mı duymaya ve kaydetmeye başladıkları tam olarak bilinmese de şimdilik ortak kanı 24. aydan sonra bu yeteneğe sahip olduklarıdır. Gebelikte dışarıdan gelen seslerin bebeğin sinir ve motor sisteminin gelişiminde onemli etkileri olduğu yapılan calışmalarda kanıtlanmıştır.


Ayrıca yapılan calışmalar gostermiştir ki; sakin ve huzurlu anne adaylarından dunyaya gelen bebekler, gebeliğinde duygusal sorunlar yaşamış anne adaylarının bebeklerine gore daha sakin ve huzurludurlar yani; Anne karnındaki bebekle annesi arasında ve dışarıdan gelen tum seslerle ve duygularla bir ilişki vardır. Bu ilişkiyi olumlu yonlendirebilirsek dunyaya gelecek bebeğimizin gelişim sureclerine daha etkin katkıda bulunmuş oluruz.


Baba adaylarının gebelik boyunca bebekleriyle konuşması, onlara masallar okumaları sonucunda bebeklerinin babalarının seslerin daha ilk gunlerden fark edebildikleri yine yapılan calışmalarla ortaya konmuştur.


Bebekler muzik ritimlerini algılama ve hatırlama, bir bestedeki yukselen ve alcalan ses tonlarını fark etme ve tempo değişikliklerini algılamada inanılmaz bir yeteneğe bir sahiptirler. Bu nedenle anne karnındaki bebeklere dış dunyadan dinletilecek muziklerin ritmi, tonu bebeğin ruh sağlığı ve zihin yetenekleri acısından cok onemlidir.


Dr. Masaru Enoto’nun su kristalleri uzerinde yaptığı deneyi coğumuz biliriz. Su kristalleri uzerinde 4 faklı deney grubu oluşturuyorlar. Her bir grubu -5 derece dondurup 3 saat boyunca faklı tonlarda, ritimlerde muzik dinletiyorlar. En guzel su kristalinin klasik muzik dinletilen su molekulu olduğunu gozlemliyorlar, metal muzik dinletilen su molekulu cok cirkin ve bozuk bir goruntu alıyor.
Aynı deneyi sozcuklerle yapıyorlar, yine dort farklı su grubuna, 3 saat boyunca 4 farklı cumle soyluyorlar. “teşekkur ederim” ve “seni seviyorum” denilen su kristallerinin goruntulerinin cok guzelleştiği, “iğrencsin”, “cok beceriksizsin” cumlelerinin soylendiği kristallerin goruntulerinin bozulduğu goruntuleniyor. İnsan bedeninin %80’inin sudan oluştuğu duşunulduğunde duşuncelerimizle ve birbirimize soylediklerimizle kendimize ve birbirimize neler yapabileceğimizi farkedelim isteseniz.


Yukarda ki ornek; Anne karnındaki bebeklerin rahatlatıcı ve keyifli muziğin, ritmin, soylenen olumlu takdir ve sevgi iceren cumlelerinin onların fiziksel ve ruhsal gelişimleri uzerinde nasıl etkili olduğunu anlamak icin iyi bir ornektir.


Bebeğinizi beklerken, onunla konuşun ve “seni seviyorum”, “seni sevgiyle bekliyorum” gibi ifadeler kullanın. Ninniler ve şarkılarda soyleyebilirsiniz. Ayrıca, ona dunyaya geleceği aileyi anlatabilir, kendinizin reklamını yapabilirsiniz. Tum bu surecler bebeğinizle sizin bağınızı bebeğinizde dış dunyayla bağını guclendirecektir.




[h=2]Ankara Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]