Son zamanlarda herkes olabildiğince iyi gorunmek, elinden gelenin en iyisini yapmak, kısaca her şeyde en “mukemmel” olmaya calışır oldu. Başarana rastlayan var mı? Mukemmel bir tanıdığı olan, bunun mumkun olduğunu duşunen var mı? Boyle sorunca eminim cevabınız “Hayır.” olacak. Yine de mumkun olmadığını bile bile mukemmel olmanın peşinde değil mi bircoğumuz? İşte bu yazıda, bu konudan ve kendimizi olduğumuz gibi kabul edebilmek icin ne yapabileceğimizden bahsedeceğim.
Bu noktada beden algımızın da “mukemmellik” yanılgısı ile carpıtılmasında buyuk bir rol oynayanmedyadan bahsetmemek olmaz. Medyada seluliti olanların bazen acımasızca eleştirildiğini, doğum sonrası “sıfır beden”e duşenlerin alkışlandığını goruyoruz. Ustelik kadınlar olarak tek bir ozellikle de pacayı sıyıramıyoruz. “sıfır beden”, selulitsiz, dolgun dudaklı, fındık burunlu, uzun boylu, ince belli, buyuk memeli, Brezilya popolu, ışıl ışıl saclı, bebek gibi bir teni olan seksi varlıklar olmamız mumkun mu? Hatta bu ne icin gerekli olabilir? Sevilmemiz icin mi? Zengin olmak icin mi? Başarılı olmak icin mi? Hadi diyelim vucudunuzun onem taşıdığı bir iş yapıyorsunuz, bu durumda başarılı ve zengin olmanıza belki katkıda bulunabilir. Yine de mutlu olmanızı, sevilmenizi gercekten sağlar ya da olasılığını artırır mı? Evet, daha cok ilgi gorursunuz o kesin ama samimi duygular ile sevilmenizi sağlar mı?
İlgi ile sevginin karıştırıldığı ve bu sebeple bol bol hayal kırıklığına uğradığımız bir donemdeyiz. Saygının sıkıcı gorulduğu ve macera dolu, tutkulu aşklar dışındaki ilişkilere burun kıvırılan bir donem bu donem. Cekici olmak, seksi olmak onumuze hedef olarak konmuş durumda. İcten bir gulumseme ile hafif aralık ıslak dudaklar yarıştığında ıslak dudaklar acık ara onde oluyor artık. Bu yonelimi şarkı sozlerinden bile takip etmek oldukca kolay. Elbette, şarkı sozlerinde cinsel icerik uzun yıllardır var ancak şekli ve yoğunluğu değişti. Eski şarkılarda daha gizli veya romantizm ile karışık işlenen seks teması şu an daha direkt ve yalnızca seks halinde. Bir başka deyişle, "Eskiden şarkı sozlerinde 'sevişme' teması vardı; şimdi ise 'seks yapma' teması." denebilir.
Erkekler icin de cok ic acıcı değil durum elbette. Erkekler icin beden uzerinde cok durulmasa da onlar icin de ucgen bir vucuda sahip olmak/kaslı olmak tercih ediliyor. Kaslı olmak, guclu olmak elbette evrimsel olarak tercih sebebi olagelmiş ancak bu gunlerde buna verilen onemin gereğinden fazla arttığını goruyoruz. Erkekler icin durum biraz farklı “cirkin” de olsa başarı ile durumu kurtarabilir. Bir bakıma kadınların “guzel olma zorunluluğu” erkeklerde “başarılı olma zorunluluğu” halinde. Başarı derken elbette paradan bahsediliyor. Gunumuzun başarı tanımı kendi idealleri doğrultusunda bir iş yapmak ve bu durumdan memnun olmak değil.
Ozetle, “Kaslı ve zengin erkekler olmalıyız ki Barbie gibi kızları elde edelim.” gibi bir durum soz konusu. Spor salonlarında coğunlukla acık olan Fashion TV bu anlamda her iki gruba da hitap ediyor. Bircok kadın o kadınlara benzeme motivasyonu ile spora devam ederken, yine bircok erkek de o kadınlara ulaşma motivasyonu ile daha kaslı olmaya calışıyor. Gunumuzdeki eğilim bu yonde.
Şimdiki ergenler, beceriler, genel kultur, ictenlik, iyi niyet gibi ozelliklere değil guzelliğine ve bununla doğru orantılı olarak populer olması gore arkadaş secer oldu. Bir de giyimine gore elbette.
Modanın hem kendi guzel gosterme hem de zenginliği gosterme icin işe yaraması goz onune alınırsa neden her yeni jenerasyonda daha da onem kazandığı anlaşılabilir. Seksi olmanın hedef olarak konması duşunulurse de cıplaklığın neden arttığı anlaşılabilir. Cıplaklık ile moda şovlarında mankenlerin memelerinin gozukmesini, filmlerde acık sahneler olmasını veya uygun bir yerde şortla bustiyer giymeyi kast etmiyorum. İşin şov kısmı, sanattaki cıplaklık ve kişilerin kendi tercihleri haric seksi olmak adına kendini cıplaklaştırma cabasından bahsediyorum.
Fiziksel guzellik, maddi olanakların cok olması, guzel kıyafetler giymek hepsi aslında ozunde olumlu sayılabilir. Estetik ameliyat olmak da gayet olumlu bir secenek olabilir kimi zaman (gercekci kriterler ışığında ve mukemmellik arayışının parcası olmadığı durumlarda). Elbette kişi bir yerini beğenmiyor ise ameliyat olma ozgurluğune sahiptir ancak mukemmellik arayışının bir kırıntısı ise zaten asla kişi tatmin olmayacak biri bitse bir yenisine takılıp kendini beğenmeyecektir. Bu anlamda estetik operasyonlar oncesinde psikolojik değerlendirme onem taşır. İşin cığırından cıktığı nokta kendini “Başarılı adam”, “Guzel kadın” vb. gibi tanımlayabilmek uğruna hayatını yalnızca bu odakta yaşamaya başlamakta. Kendi değerini bu kriterler ile sınırlı olarak belirleyen kişi kacınılmaz olarak hep ama hep eksik hisseder. Cunku “En …” olmak mumkun değil. Hep daha uzun boylu, daha zengin, daha guzel gozleri olan, daha fit bir vucudu olan olacak. Bunun başka yolu yok “ne yazık ki” (aslında iyi ki)! Hepimizin bu imkÂnsızlıklar peşinde omrumuzu tuketmekten kurtulmamızı umuyorum.
Peki, ne yapabiliriz? Kendinizi mukemmellik peşinde mutsuz ettiğinizi fark ediyorsanız veya bir yakınınızda (cocuklarınız, arkadaşlarınız vb.) bu eğilimleri goruyorsanız bu durumu değiştirmek icin harekete gecebilirsiniz. Bunun en kolay yolu da psikoterapidir. Bu surecte kendinizi daha iyi tanır sadece bir iki ozellikten ibaret olmadığınızı, rengÂrenk bir kişilik olduğunuzu (herkes gibi) gorursunuz.
Kendimizi olduğu gibi kabul edip, daha cok sevdiğimiz gunler diliyorum.
Sevgiler,
Mine Hasırcı
[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Mukemmel olma
Sağlık0 Mesaj
●16 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Mukemmel olma