Mutlu evliliklerin ardındaki sır: eşinizle aynı takımın oyuncusu olduğunuzu unutmayın !Bircok kişi evliliğe adım atarken, yaşanılan romantik duyguların da etkisiyle, “Bizim birbirimize olan duygularımız o kadar guclu ki, biz hicbir sorun yaşamayacağız, her zorluğu yenebiliriz, uğraşmamıza gerek bile kalmaz” diye duşunur. Ancak, zaman ilerledikce, cevremizde hicbir şeyi statik, durağan tutamadığımız gibi, evliliklerde de her şeyi ilk gunku gibi tutabilmek oldukca gucleşir. Hem kadın, hem de erkek cephesinde değişen ihtiyaclar, arzular, istekler neticesinde catışmalar kacınılmaz olur. Eğer bu catışma(lar) iyi ve etkili bir bicimde cozumlenemezse, bu durum kronik ve sancılı bir gerilime, ofke patlamalarına neden olabilir ve bir zamanlar ideal sıfatıyla tanımladığınız eşiniz ve evliliğiniz, yerini turlu olumsuz tanımlamalara bırakır.
Bir terapist olarak, sorunlarını “Sen haksızsın, ben haklıyım” tavrıyla ele almak yerine, “aynı takımın oyuncuları” gibi birlikte ele alan ve eşit derecede emek, caba sarfeden ciftlerin daha mutlu ve sağlıklı evliliklere sahip olduklarını gorurum. İki taraf icin de tatmin edici, mutlu ve huzurlu bir evliliğin anahtarının, sorunlara, anlaşmazlıklara ve catışmalara sevgiyle ve destekleyici bicimde, bir takım arkadaşı gibi yaklaşmak olduğunu anlatabilmek ve bunu ciftlerin hayatlarına uygulayabilmelerini sağlamak, bircok evliliğin seyrinin olumlu anlamda değişmesine neden oluyor.
Takım calışması becerilerinden yoksun ciftler, para, cinsel yaşam, duygusal ve sosyal paylaşımlar, akrabalarla ilişkiler, cocukların yetiştirilmesi, ev işleri gibi evlilik hayatına ilişkin bircok konular uzerinde, kendilerini coğunlukla hep aynı tartışmaları yaparken, surekli karşı tarafa atak yaparken bulurlar. Bu yaklaşım ile sorunlarını cozebilmeleri tabii ki mumkun olmaz ve kendilerini bu kısır donguden kurtaramadıkları takdirde evliliklerinde actıkları yara gittikce derinleşir.
• Eşinizle sağlıklı iletişim kurabilmeniz,
• İstediğiniz şeyleri birbirinize acık ve net ifade edebilmeniz,
• Zararlı alışkanlıklarınızın ustesinden gelebilmeniz,
• İşe yaramayan katı tutumlarınızdan kurtulabilmeniz,
• Gercekci olmayan aşırı beklentileri torpuleyebilmeniz,
• İlişkinizi canlı ve yeni tutabilmenin yollarını oğrenebilmeniz
sayesinde, yani ilişki becerileri uygulayarak, mutlu bir evliliğinizin olmasını sağlayabilirsiniz.
İyi iletişimi olan ve sorunlarını cozerken “birlikte” hareket eden her cift sevgi ve saygı dolu, huzurlu bir evliliğe sahip olabilir. Bu tarzı benimsemiş olan ciftler:
• Ortak mutlulukları hedefler.
• Sorunlardan kacmak yerine, onlarla yuzleşir.
• Birbirlerinin duygularını, isteklerini ve ihtiyaclarını onemserler.
• Duşuncelerini ve duygularını rahat bir şekilde paylaşırlar.
• Birbirlerini her konuda destekledikleri ve yureklendirdikleri gibi, guven ve huzur da sağlar.
• İlişkilerinden keyif alır.
Yaşam boyu surecek bir ilişkide, her cift bircok sorunla karşı karşıya gelir. Aile yapılarının, deneyimlerin, eğitim durumlarının, evliliğe dair sahip olunan değerlerin ve inancların ve daha bir cok ozelliğin farklı olması nedeniyle tartışmalar, catışmalar yaşanabilir. Bu cok normal bir durumdur; asıl mesele, bu farklılıkların aynı potada nasıl eritildiğidir. Eğer her tartışmada bir kazanan, bir de kaybeden aranıyorsa, yani “takım arkadaşlığı” bakış acısı yoksa, bir sure sonra bu ufak tartışmalar bir guc savaşına donuşur ve her iki tarafın da yıpranması, ilişkiden kopması ile sonuclanır.
Evliliklerinizde/ilişkilerinizde hararetli bir tartışmaya girmeye başladığınızı hissettiğinizde, hem kendinize, hem de eşinize/arkadaşınıza şu cumleyi soylemeyi deneyin: “Şu an belki birbirimizi anlayamıyoruz, belki olumsuz duygularımız cok yoğun ama ben seni seviyorum ve bu konuyu “birlikte” halledebileceğimize yurekten inanıyorum.”
[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Mutlu evliliklerin ardındaki sır: eşinizle aynı takımın oyuncusu olduğunuzu unutmayın
Sağlık0 Mesaj
●14 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Mutlu evliliklerin ardındaki sır: eşinizle aynı takımın oyuncusu olduğunuzu unutmayın