Ailelere sorduğumuzda hayatta onlar icin en onemli şeyin cocuklarının mutluluğu olduğunu ifade ederler. Oysa baktığımızda danışmaya gelen ailelerin buyuk coğunluğu cocuğunun mutsuzluğundan yakınıyor. Bu tezat nasıl acıklanabilir?
Bunun nedeni ailelerin akademik başarıyı gercek mutluluk nedeni olarak gormelerinden kaynaklanıyor. Aslında durum sanılanın tam tersi, mutlu cocuklar hayatta bir şekilde başarılı cocuklar haline geliyor. Mutlu cocuk yetiştirmenin en onemli kriteri “Mukemmel cocuk” yetiştirmeye calışmaktan vazgecmektir.
Nedir mutlu cocuk yetiştirmenin yolları?:
1. Cocuğunuzu Tanıyın : Anne babanın yapması gereken ilk ve en onemli şey cocuğunu tanımasıdır. Cocuğunu gozlemleyerek nelerden hoşlanıyor, neleri sıkılarak yapıyor, hangi konular ilgisini cekiyor, hangi konulara arkasını donuyor, hangi iletişim tipine kapılarını acıyor,hangisine kendisini kapatıyor,..vs bunları bulmamız gerekiyor. Orneğin bazı cocuklar dokunsaldır; sarılmaktan opmekten, opulmekten cok hoşlanırken bazı cocuklar hoşlanmazlar; duygularını dokunmadan daha iclerinde yaşamayı tercih ederler. Dolayısıyla burada aile bu cocuğa surekli sarılarak sevgisini gostermeye calıştığında cocuk rahatsız olacak ve kendini geri cekecektir.
Bu durum cocuklarımızla gecirdiğimiz vakitte de onem kazanmaktadır. Cocuğumuzla gecireceğimiz ozel zamanlarda onun ilgisine gore etkinlikler secersek, hem onun dunyasına inmiş hem de onunla aramızdaki iletişimi guclendirmiş oluruz.
2. Onu koşulsuz kabul ettiğinizi hissettirin. Cocuklara “Boyle davranmaya devam edersen seni artık sevmeyeceğim” demek onlara kurulacak en tehlikeli cumledir. Cunku bunu soylediğinizde siz onun anne babası olarak, hayatta en guvendiği kişiler olarak, onu sevmeye bir koşul gostermiş oluyorsunuz. Cocuk yetiştirmeyle ilgili yuzlerce madde sıralanabilir ancak “Sevgi” olmazsa bunların hepsi boştur. Cocuk ne olursa olsun ne yaparsa yapsın anne ve babasının onu doğrularıyla yanlışlarıyla, başarılarıyla başarısızlıklarıyla seveceğinden; ondan asla vazgecmeyeceğinden emin olmalıdır.
Koşulsuz kabul edildiğini sevildiğini bilen cocuk daha ozguveni yuksek olur, kendiside insanları sever ve mutlu olur.
3. Ozguvenini destekleyin: Buyukleri tarafından sevgi goren, gereksinim duyduğunda beklediği yakınlık ve ilgiyi bulan, fikirlerine değer verilen ve onemsenen, guven duyulan ve sorumluluklar verilen, iyi yaptığı şeyler icin ovulen, gurur duyulan, yaptıklarında hataya yer verilen ve olduğu gibi kabul edilen cocuğun kendine ozguveni olur. Cocuğunuz iyi bir iş yaptığında onu tebrik edin, başarısını takdir ettiğinizi soyleyin, yaptığı işlerde sadece sonuc odaklı olmayın cabasını gormezden gelmeyin, her zaman daha iyisini yapabileceğine yonelik inancınızı sık sık vurgulayın, başarısızlıklarında onu yermeyin, her zaman yanında olduğunuzu ifade etmekten cekinmeyin. Sosyal etkinliklere katılma, topluluk onunde konuşma, arkadaş edinme, iletişimi başlatma..gibi sosyal konularda onu teşvik edin.
4. Mukemmeliyetcilikten vazgecin; hoşgorulu olun: Cocuğunuzun yarıda bıraktığı bir işi bitirmeye ya da duzeltmeye calışmayın; bu onun kendine guvenini sarsar. Cocukta “Ben kendi başıma bir şeyi eksiksiz olarak yapamam” duygusunu geliştirir. Bunun sonucunda cevremizde sıkca gorduğumuz hayatı boyunca cocuğunun arkasını toplamaya calışan ebeveyn rolune girmiş olursunuz. Sorunlar cocuk adına cozulmemeli, cozum bulmasına yardımcı olunmalı, alternatifler uzerinde duşunmesi sağlanmalıdır.
Cocuktan yaptığı şeyi en mukemmel şekilde yapmasını beklemek hem ebeveynde hem cocukta gerginlik yaratır. Yapılan şey mukemmel olmak zorunda değil, cocuğunuz mukemmel olmak zorunda değil, siz mukemmel olmak zorunda değilsiniz! Başarıyla sonuclanmasa bile cocuğun cabası takdir edilmeli, yaptığı şeyden zevk alması oncelikli hedef olmalıdır.
5. Cocuğunuzla sohbet edin, fikirlerine değer verin. Cocuğunuza ozel zaman ayırmak ona verdiğiniz değerin en somut gostergelerinden biridir. Onunla beraber yerde oturup yap-boz yapın, mutfakta beraber omlet yapın, banyo yapmadan once beraber yuzunuzu boyayın, parkta beraber kaydıraktan kayın…vs. Tum bunların yanında cocuğunuzla sohbet etmeyi ihmal etmeyin. Orneğin yap boz yaparken ona herhangi bir konu ile ilgili ne duşunduğunu sorun ve onu dinleyin. Duşuncelerine değer verin.
Ailede yapılacak herhangi bir şeyde ya da alınacak bir kararda cocuğunuzun da fikrini sorun. Boylece ona “Seni birey olarak onemsiyorum”, “Senin fikirlerine onem veriyorum” mesajı vermiş olursunuz.
[h=2]Gaziantep Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Mutlu cocuk yetiştirmenin 5 altın kuralı
Sağlık0 Mesaj
●19 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Mutlu cocuk yetiştirmenin 5 altın kuralı