Bir ailede mutlu cocuklar gormek istiyorsak oncelikle doğru iletişimin bilinmesi gerekiyor. İletişim, birini dinleme ve karşılıklı konuşma sanatıdır. Cocuğun hayatında ilk iletişime girdiği kişiler kendi anne-babasıdır. Cocuğun kişiliğinin oluşumunda anne-baba modelleri cok onemlidir. Cocuklar en cok taklit ederek oğrenir. Bu yoğun surecte cocuğun ihtiyac duyacağı sevgi ve guven gibi temel ihtiyacları vardır. Bu iki temel duygu cocuğun omur boyu surecek yaşamsal değerlerini ve kişilik ozelliklerini belirleyecektir. Her anne-baba cocuğuyla iyi iletişim kurması gerektiğini bilir ancak uygulamada yetersizdir. Cocuk ilk ve temel ilişkilerini ailesiyle kurar ve kişilik temellerini iletişim kurarak oğrenir buda ileriki yaşamında diğer insanlarla nasıl iletişim kurması gerektiğini şekillendirir. Sadece bu neden bile cocuğunuzla iletişimin ne kadar onemli olduğunu gosterir.
İletişimin ilk kuralı dinlemektir. Ailesi tarafından dinlenildiğini, anlaşıldım duygusunu hisseden, duygularını rahatlıkla ifade edebildiğini goren cocuklar onem verildiğini, sevildiğini hisseder ve guven duygusu gelişir boylelikle de sağlıklı iletişimin ilk adımı atılmış olur. Aile yapısına dikkat ettiğimizde ice kapanık cocukların aile ici iletişiminin zayıf olduğunu da goruruz cunku cocuk kendini ifade edememiş, duygularını paylaşma imkanı bulamamıştır bu da cocuğun kendine yonelmesine sebep olmaktadır. Cocuklarda gorulen davranım bozukluklarının en onemli nedenlerinden birisi de dinlenilmemesidir. Calma, saldırgan davranışlar,kendine zarar verme davranışlarını sergileyebilirler cocuklar bu davranışları ile "beni dinle, duygusal sorunlar yaşıyorum" mesajını vermek isterler.
Cocuk eğitiminde oyle bir denge kurun ki cocuğunuz hem her an sizi yanında hissetsin hem de sizi hic gormeden kendini ozgur hissetsin. Bağımlı kişilik yapılarının en buyuk ozellikleri ailelerinin bu dengeyi kuramamasından kaynaklanır. Cocuğun başarısını ovmek ve onu yureklendirmek gerekir "aferin!, Cok guzel oluyor!, Bu kez olmamış olabilir istersen bir kez daha dene" gibi sozler cocuğu cesaretlendirmek onemlidir buda oğrenme arzusunu pekiştirir.
Cocuk eğitiminde etkili olabilmek ve cocukla sağlıklı iletişim kurabilmek icin cocuğu anlamak ve ne istediğini bilmek gerekir. Cocuk eğitiminde takdir ve teşvik odulden daha onemlidir. Zamanla odulun etkisi kaybolur ancak cocuk sizin takdirinizi duymak icin o davranışı tekrarlayacaktır. Ceza verilerek cocuğun olumsuz davranışlarıyla yuzleşmesine, davranışın neticelerini duşunmesine engel olursunuz. Dayakla, tehditle cezayla ya da bağırıp cağırarak cocuğunuzun olumsuz davranışına o an engel olabilirsiniz ama davranışı ortadan kaldıramazsınız. Bu gibi durumlarda cocuğa davranışı yapmadan once beklentilerinizi acıklayın ve acıklayıcı bir dil kullanarak konuşun. Cocuğa "yapma" demek yerine o davranışı neden yapmaması gerektiğini anlatmalı ve hangi davranışını yapmasını istiyorsanız "ben" dili ile konuşarak anlatmaya calışmalısınız. Ben dili her kiminle olursa olsun doğru iletişimin ilk adımıdr. "Bu davranışından rahatsız oluyorum" gibi cumleler kullanarak uyarı, tehdit, aşağılama ve eleştiri gibi soylemlerden kacınmış olursunuz. Ayrıca ben dili ile sadece kendi duygularımızdan soz etmekle kalmayıp kişi kendi hakkında yaptığı değerlendirmeyi karşısındaki kişiyle paylaşması ve sorumluluk yuklemesi de amaclanır boylelikle karşımızdaki kişinin davranışını değiştirme olasılığımız artmış olur.
Unutmayın ki mutlu cocuklar bilincli ailelerle sağlanır.

[h=2]Kahramanmaraş Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]