Multiple Skleroz'da beslenme...
Multiple skleroz (MS) hastalığı genellikle genc erişkinlerde gorulen ve ilerleyen sinir rahatsızlıkları sendromudur. Hastalığın teşhisi konulduktan sonraki surecte ceşitli ilac ve fiziksel tedavilerin yanında doğal tedavi acısından beslenmeye yonelik tedavi de yardımcı olabilir. Hastalık surecinde tedaviye ne kadar erken başlanırsa sonuclar o kadar iyi olacağından, MS'in beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri ile tedavisine olabildiğince erken başlanmalıdır.
MS'e ozel bir beslenme tedavisi veya ozel bir besin bulunmamakla birlikte genel anlamda dikkat edilmesi gereken birkac besin ogesi ve bunları iceren besinler vardır. Bunlardan bir tanesi omega-3 yağ asitleridir. EPA, DHA ve ALA olarak isimlendirilen omega-3 yağ asitleri sağlıklı bir yaşam icin yeterli ve dengeli beslenmenin vazgecilmezi olduğu gibi MS hastalığında da miyelin kılıfa katılarak akıcılığı arttırabilir ve sinir iletimini iyileştirilmesinde yardımcı olabilir. Normal sinir işlevlerinin ve miyelin uretiminin surdurebilirliğini sağlamada katkıda bulunabilirler. Dolayısıyla EPA ve DHA omega-3 yağ asitlerinin kaynakları olan yağlı balık ceşitleri (somon, uskumru, sardalye, ringa, ton gibi) haftada en az 2 kez mutlaka yenilmeli. Dolayısıyla EPA ve DHA kaynağı olarak balık yağı destekleri de alternatif olabilir. Diğer bir omega-3 yağ asidi ceşidi olan ALA ise en fazla keten tohumunda bulunur. Gunde 1 corba kaşığı keten tohumu yağı oğle veya akşam yemeklerde salatalara eklenebilir.
Diğer onemli besin ogesi ise kalsiyumdur. MS hastalarında kemiklerden kalsiyum cekilmesi ile kemiklerde yumuşama ve erime riski soz konusu olabileceğinden gunluk beslenmede mutlaka sut, yoğurt, peynir ve kefir gibi kalsiyumdan zengin besinler bulundurulmalıdır. Yaş grublarına gore alınması gereken miktarlar değişmekle birlikte ortalama 3 su bardağı kadar sut, yoğurt veya kefire ek olarak yaklaşık 4 karper kadar peynir ceşitleri yenilmelidir. Aynı zamanda kalori de azaltılmak istenirse az yağlı veya yağsız sut ve sut urunleri tercih edilebilir. Kemikler icin kalsiyum ile birlikte aynı zamanda D vitamini cok onemlidir. Yeterli derecede guneş ışığından yararlanılmalı ve D vitamini iceren besinler (yağlı balık ceşitleri, zenginleştirilmiş sut gibi) beslenmede yer verilmelidir.
Pek cok araştırma, MS hastalarında serbest radikalleri temizleme kapasitesinin azaldığını acıklamaktadır. Dolayısıyla MS hastalarının vucutta normalden daha fazla serbest radikalleri temizleyici olarak bilinen antioksidanlara ihtiyacı vardır. Selenyum, A, C ve E vitaminleri bilinen en iyi antioksidanlardır. Beslenmede bunları sağlayabilmek icin her renkteki sebze ve meyvenin mevsimine gore uygun bir şekilde yenilmesi gerekir. Aynı zamanda B vitaminlerinin alınması da MS hastalarında onemlidir. B vitaminlerinden zengin besinlere ornek olarak esmer tahıllar, sut, balık, yumurta, yulaf, koyu yeşil yapraklı sebzeler verilebilir.
MS'de dikkat edilmesi gereken diğer noktalardan biri de doymuş yağlar tuketiminin azaltılmasıdır. Doymuş yağlardan duşuk bir diyetin hastalık surecini geciktirdiğine atak sayısını azalttığına dair calışmalar bulunmakta. Kırmızı et tuketimi ve katı yağlar azaltılarak, kırmızı et yerine protein kaynağı olarak tavuk, hindi, balık gibi beyaz et ceşitleri, kurubaklagiller ve yumurta tercih edilmelidir.
MS hastaları kabızlık veya ishal gibi sorunlarla sık karşılaşırlar. Oncelikle her iki durumda da bol su (ortalama 8-10 su bardağı) icilmelidir. Kabızlıkta posa iceriği yuksek besinler tercih edilmeli. Sabah kahvaltıdan once kuru kayısı, kuru incir ve kuru erik gibi meyveler veya bunların şeker eklenmeden hazırlanmış hoşafları, marmelatları yenilip uzerine 1 bardak ılık su ile barsakların calışması icin bir başlangıc yapılmalıdır. Daha sonraki oğunler mercimek, ezogelin gibi baklagil corbaları, sebze yemekleri ve bol salata, meyve, beyaz ekmek yerine posa iceriği yuksek esmer ekmek ceşitleri ile desteklenmelidir. İshal olduğunda ise posalı besinler azaltılmalıdır. Kepekli besinler ve sut belirli sure diyetten cıkarılmalı, meyve ceşidi olarak kabuksuz elma, muz ve şeftali tercih edilmeli. Az yağlı pirinc pilavı, haşlanmış patates, beyaz ekmek, yayla corbası gibi yoğurtlu corba yenilmelidir. İshal durumunda elektrolit ve su kaybı riski olabileceğinden kaybolan vucut sıvısını yerine koyabilmek icin suyun yanında aralarda tuzlu ayran da icilebilir.
Uykusuzluk sorunu olan MS hastaları ise akşam belirli bir saatten sonra koyu cay ve kahve icmemelidirler. Bunlar yerine papatya, melisa, ıhlamur gibi bitki cayları veya gece yatarken 1 bardak ılık sut icerisine 1 tatlı kaşığı tarcın ekleyerek icebilirler.
[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Multiple skleroz hastalığında beslenme onerileri
Sağlık0 Mesaj
●18 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Multiple skleroz hastalığında beslenme onerileri