OSYM tarafından yapılan ALES, ilkbahar ve sonbahar donemlerinde olmak uzere yılda iki kez gercekleştiriliyor.
Yuksekoğretim eğitimi almak ve akademik kariyer yapmak icin gerekli olan Akademik Personel ve Lisansustu Eğitimi Giriş Sınavı'na (ALES) başvurular her gecen gun artıyor. Bu durum sınavı yapan Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezi (OSYM)'nin kasasına da olumlu yansıyor. Sadece bu sınava girenlerin 2011 yılında yaptığı odemenin toplamı 20,2 milyon lirayı aştı.
İstanbul Arel Universitesi Oğretim Gorevlisi Zeki Yuksekbilgili tarafından yapılan araştırmaya gore 2010 yılında ALES sınavına 455 bin 780 kişi katıldı. Bu sınava giren aday sayısı 2011 yılında ise yaklaşık yuzde 10 artış ile 505 bin 967 kişiye cıktı. 2011 yılında yapılan sınavların giriş ucreti OSYM tarafından 40 TL olarak belirlenmişti. Dolayısıyla adaylar ALES'e girmek icin OSYM'ye 2011 yılında toplam 20 milyon 238 bin 680 TL'lik odeme yaptı. Yuksekbilgili, bu rakamın 200 bin kişilik bir şehrin butcesine denk olduğuna işaret ederek, "Orneğin; Sinop İl Ozel İdaresi'nin 2012 yılı butcesi 20 milyon TL idi." dedi.
OSYM tarafından yapılan ALES, ilkbahar ve sonbahar donemlerinde olmak uzere yılda iki kez gercekleştiriliyor. ALES sonucları, butun yuksekoğretim kurumlarının lisansustu programlarına oğrenci secme ve yerleştirme işlemlerinde, yuksekoğretim kurumlarının oğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, araştırma gorevlisi kadrolarına atanmak suretiyle yuksekoğretim kurumları tarafından yurtdışına lisansustu oğrenim gormek uzere gonderilecek adayların seciminde kullanılıyor. Her yıl, gerek akademik kariyer yapmak isteyen, gerekse yuksek oğretim eğitimi almak isteyen oğrencilerin sayısının artması ile sınava giren kişi sayısı da surekli yukseliyor.
CİHAN
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- İlkokul ve Ortaokul
- OSYM'ye ALES'ten 20,2 milyon TL