Diyetisyenlerin diyet listeleri de tıpkı muzik albumleri ve sinema filmleri gibi korsan yayıncılarının portfoyune girdi. Diyetisyen Ozge Akar Ozyaman ’ın hastalarına hazırladığı diyet listeleri, bazı dolandırıcılar tarafından kopyalanıp parayla satılmaya başlandı. Konuyla ilgili yargıya başvurma hazırlığı yaparken kamuoyunu da uyaran Ozyaman, “Diyet listeleri kişiye ozel olarak ve her oğun icin ne yeneceği ayrıntılı şekilde belirtilerek hazırlanır. Dolayısıyla bir kişiye ozel liste, bir başka kişi icin cok zararlı olabilir. Sakın başkasına yazılmış listeyi uygulamayın” dedi.
20 liraya satıyorlar
Medical Park Tarsus Hastanesi ’nde gorevli Diyetisyen Ozge Akar Ozyaman, yaptığı acıklamada, diyet listelerinin satıldığını bir danışanının telefon etmesiyle oğrendiğini soyledi. Ozyaman, danışanının “Sizin hazırladığınız listeleri bir kişi 20 liraya bana satmak istedi. Ben sizi tanıdığım icin sahtekar olduğunu anladım ve almadım” diye bilgi verdiğini anlattı. Bunun uzerine konunun takipcisi olduğunu belirten Ozyaman, “Anladım ki, diyet listelerimi birileri fotokopiyle coğaltıp, ustelik benim de ismimi kullanarak parayla satıyor. Ancak, bunu yapanların kimliklerini belirleyemedim. Bu nedenle yargıya başvuracağım” diye konuştu.
sağlık icin cok tehlikeli
Kopyalanmış diyet listesi satışının oncelikle hukuki yonden bir suc oluşturduğuna dikkat ceken Ozyaman, diğer yandan satın alıp uygulayanlar icin ise cok tehlikeli olduğunu vurguladı. Diyet listelerinin, bu konunun eğitimini almış diyetisyenler tarafından, bilimsel yontemlerle ve kişiye ozel olarak hazırlanması gerektiğini kaydeden Ozyaman, “Bizim her diyet listemiz, kişinin kan tahlili sonucları, yaşı, kilosu, boyu, yağ oranı, yaşam şekli gibi bircok faktore gore ozel hazırlanır. O kişi icin haftanın hangi gunu, hangi oğunde, hangi gıdanın, kac adet/gram yeneceği belirtilir. Dolayısıyla bir kişinin diyet listesini başkasına uygularsanız, cok ciddi sağlık sorunları yaşanabilir” ifadelerini kullandı.
Hukuki işlem başlatılacak
Medical Park Tarsus Hastanesi Genel Muduru Ahmet Egin de korsan diyet listesi konusunda calışma yapacaklarını soyledi. Egin, “Yonetim olarak hukuki yollara başvuracağız. Diyetisyenimizin listelerinin korsan olarak coğaltılmasına sessiz kalamayız. Cunku soz konusu olan insan sağlığı. Diyetisyenimizin listeleri, orada yazan gıdaları tuketmemesi gereken insanlar tarafından kullanılırsa, telafisi cok zor olan sonuclar yaşanabilir. Korsan liste satanlar o zaman geceleri vicdanları rahat bir şekilde uyuyabilecek mi?” dedi.

İHA

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/kopya-diyet-tehlikesi-mersin-yerelhaber-1511020/