Bel altı bolgesinden 13 kilo yağ alındı, 45 gunde 80 kilodan 67 kiloya duştu.

39 yaşında olan Zeynep Tanrıverdi: “Ben kendimi obez sanıyordum fakat lipodem hastasıymışım. Bunu farklı Hastane ve branşları senelerce gezdikten sonra cok yeni, henuz 2 ay once oğrendim.”

Genc hastanın tek sorunu ise kilo değil. Bir sure sonra ona eşlik etmeye başlayan el, ayak ve karın şişlikleri ile şiddetli eklem Ağrıları…

Devamlı kilo problemi yaşayan Tanrıverdi, ozellikle son beş senedir surekli spor ve Diyet yapmasına rağmen kilo veremiyor verdiği durumda ise iki katı olarak geri alıyordu bu duruma yaşadığı şiddetli ağrılar eşlik ediyordu. Diyetisyenler, obezite merkezleri, dahiliye servisleri, hemotoloji bolumu gibi sayısız branşa başvuran Zeynep Tanrıverdi ’nin aldığı yanıt ise hep aynı “Şikayetleriniz kilo kaynaklı”.

SON BAŞVURU NOKTASI PSİKOLOG OLDU!

Gittiği bir başka doktorun tup mide ameliyatı olabilirsiniz demesi uzerine ameliyattan korktuğu icin yaptırmayarak bir psikoloğa başvuran Zeynep Tanrıverdi, yaşadığı sıkıntılı sureci ‘toplum icine cıkmak istemiyordum ’ diye ozetliyor.

“Ben boydan bayağı minyon bir insanım ve haliyle kilolarım en cok kalcada toplandığı icin dışarıda oldukca dikkat cekiyordum. 4. Katta asansorsuz bir apartmanda yaşıyorum, merdivenlerde nefesin tıkandığı icin evden cıkmak istemiyor cıktığımda ise girmek istemiyordum. Otobuste oturduğum zaman yan koltukta oturan kişinin bakışı veya dışarıda yemek yediğimde etraftaki insanların bakışı beni fazlasıyla huzursuz ediyordu.”

“EŞİM, BENİ SEVİYORSAN BOĞAZINI TUT VE KİLO VER DEDİ, DURUMUMLA İLGİLİ EN CARESİZ HİSSETİĞİM AN O ANDIR”

“Eşim, ‘beni seviyorsan senden tek isteğim şu boğazını tut da artık kilo ver ’ dedi. Herhalde en yıkıldığım ve kendimi caresiz hissettiğim o andı… 39 yaşımdayım, cocuğum yok ve hayatımdaki en değerli varlığım eşim. Onun benden bir tek isteği var ve ben onu yapamıyorum. Spor salonlarında ter dokuyor, guzellik salonlarında aktivasyon – kavitasyon yapıyor, ozan saunalarda 75 derece sıcaklıklara giriyor ve diyet listeleriyle yaşıyorum fakat hicbir değişiklik yok!”

Hastalığını tesadufen oğrendiğini belirten Zeynep Tanrıverdi; “doktora başvurup teşhis konulduğunda ‘alnım acık ey insanoğlu, ben cok yediğim icin şişman ve ağrıları olan bir kadın değilim, elimde olmayan sebeplerden, bir hastalıktan oturu boyleyim ve bunun tedavisi mumkun ’ diyebiliyorsunuz”
Zeynep Tanrıverdi ’nin doktoru Plastik, Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doc. Dr. Yener Demirtaş; “Zeynep Hanım bedeninin alt yarısından kilo verememe, ağrı ve hareket zorluğu şikÂyetleriyle bize başvurdu. Muayene ettikten sonra lipodem tanısı koyduk. Yaklaşık 5 saat suren Lenf Koruyucu Vaser Liposuction işlemiyle tek seansta 13 litre yağ aldık. Hastamız şu anda ikinci ayında, kilosu 80'den 67'ye inmiş durumda, daha da incelmeye devam edecek” dedi.

“LİPODEM, TIPKI TUP MİDE AMELİYATI GİBİ SGK KAPSAMINA ALINMALI”

Zeynep Tanrıverdi, ameliyattan hemen sonra incecik olunmadığını ve ilk bir haftanın cok parlak gecmediğini vurguluyor: “Her ne kadar ilk bir hafta ağrılı bir donem gecirerek ‘acaba ameliyat olmasa mıydım? ’ desem de 10 gunun sonunda tartıda ve aynada gorduğum goruntuye zafer cığlıklarım eşlik etti. Ağrılar hafifleyip şişlikler inmeye başladığında hayatta değişmeye başlıyor. Burada onemli olan kilodan ziyade kiloya sebep olan faktoru bulmak. Nasıl ki tansiyon ve şeker hastalığı herkes tarafından biliniyorsa bu hastalıkta bilinmeli. Bunu yaşadığım icin biliyorum ki lipodem teşhisi konulduktan sonra ameliyat acısından odeme gucu olmayan bircok hasta kendine dort duvar arasına kapatıyor. Bu sebeple lipodemin de tıpkı tup mide ameliyatı gibi SGK tarafından kapsam icine alınması gerekiyor.”

Plastik Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doc. Dr. Yener Demirtaş, Lipodem, ABD istatistiklerine gore kadınların % 10 ile % 15'ini etkilemektedir. Bizim gozlemlerimize gore bu oran ulkemizde daha da yuksektir. Ne yazık ki bu yuksek orana rağmen lipodemli hastalar doğru tanıyı alamamakta ve doğru tedaviye ulaşamamaktadır.

Lipodemde diyet ve sporun tek başına cozum olmadığını belirten Doc. Dr. Yener Demirtaş; “Hastalara genellikle şişman oldukları ve kilo vermeleri gerektiği soylenir. Fakat lipodemin sebep olduğu yağlanmada diyetle belirgin azalma sağlanamaz ’ ’ diyor.
Plastik Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doc. Dr. Yener Demirtaş, halk arasında genellikle estetik bir girişim olarak bilinen “liposuction”ın, ozel bir formatta lipodem tedavisinde de kullanıldığını belirtiyor.

“Bu amacla uygulanacak “liposuction”, estetik amaclı “liposuction ’ ’dan farklı olup lipodem konusunda deneyimli merkezlerde ve deneyimli plastik cerrahlar tarafından uygulanmalıdır. Cunku lipodem tedavisi icin yapılacak girişimde, buyuk miktarlarda yağ alımı gereklidir ve hastaların olası komplikasyonlardan korunması icin bir takım ekstra hazırlıklar gerekir. Tedavide ozel ‘liposuction ’ kanullerinin kullanılması soz konusudur ve hastalar ameliyat sonrasında kişiye ozel hazırlanmış korseler giyerler.”

Milliyet/Pembenar