Diyetisyen Melek Turkmen
YENİ YUZYIL GAZETESİ
NEDEN kilo alıyorum? Gunumuzde bu soru ile sıklıkla karşılaşıyoruz. Belki kendinize gun icerisinde defalarca soruyorsunuz. Neden Kilo alıyorum? Su icsem yarıyor, bir gunde kac kilo aldım! Hemen kilo alıyorum! Gibi kişiyi paniğe ve strese sokan duşunceler, bu kısır dongu icerisinde surup gidiyor. Stresli hayat, az hareket, duzenli ve yeterli olmayan uyku ve dinlenme sureleri, atıştırmalık ve hazır - hızlı hazırlanan yiyeceklerle oğunleri geciştirme ve farkında olmadan sadece serinlemek veya susuzluğu gidermek icin tukettiğimiz şekerli-asitli icecekler gibi etkiler, kilo alma surecinde bizi destekleyen bazı yanlış davranışlardandır.
Gun boyu ac kalmayın
Son yıllarda geleneksel beslenme tarzının hızla değişmesi, hazır gıdalarla fazla haşır - neşir olmamız, zamansız oğunler ve dengesiz oğun icerikleri, uzun sureli aclıklar bu sorunun ortaya cıkmasında birer etkendir. Hareketsiz yaşam ise bir diğer etkendir. Peki bizde insulin direnci olduğunu nasıl anlarız? Mutlaka bir doktor kontrolu ve yapılması gereken bazı testler var tabi ki, fakat oncesinde vucudunuzda aşağıdaki bazı durumları hissediyorsanız bir uzmanın kapısını hemen calın derim. Eğer;
Bel cevrenizde kalınlaşma var ise,
Gun boyu ac kalabiliyorsanız ve sonrasında da kendinizi kontrol edemeden aşırı yemek tuketiyorsanız,
Cok acıktığınızda kendinizi frenleyemiyorsanız,
Cok sık canınız tatlı cekiyorsa ve tuketirken aşırıya kacıyorsanız
Yemeklerden sonra kendinizi cok yorgun ve bitkin hissediyorsanız,
Sabahları yorgun uyanıyorsanız,
Gece uykunuzdan kalkıp bir şeyler yemek istiyorsanız,
Son zamanlarda hızla kilo aldıysanız ve almaya devam ediyorsanız, Sizde de insulin direnci ve insulin fazlalığı sorunu olabilir.
İnsulin direnci icin beslenme tuyoları
buna doktorunuz karar verecek, ancak ben beslenme ile ilgili bazı noktalara değineceğim.
Beslenmemizde olabildiğince doğal gıdaları tercih etmeliyiz,
İşlenmiş karbonhidratlardan (pastalar, gofretler, biskuviler, şekerlemeler, cipsler, iceriğini bilmediğiniz her turlu tatlı, diyet urunler) uzak durmalıyız,
Beyaz un, şeker ve her turlu nişastadan uzak durmalıyız,
Glisemik yuku yuksek besinleri olabildiğince tercih etmemek, tercih edersek de olcuyu kacırmamak gerekir. Pratik olarak bir besinin tatlılık iceriği arttıkca glisemik indeksi de yuksek olacaktır.
Olabildiğince ham meyveleri tuketmek,
Her oğunde bir parca protein iceren besin tuketmek
Uzun sureli ac kalmamak
Oğunlerimizde dengeli bir tabak oluşturmak,
Yağ iceriği yuksek gıdaları azaltmak, nOlabildiğince evde yemek yemek,
Meyveleri ara oğunlerde yoğurt, sut, badem, fındık, ceviz gibi seceneklerle birlikte tuketmek ve meyve ile diğer yiyecekler arasına biraz sure koymak.
Meşrubat ve hazır meyve sularından uzak durmak.
Alkol kullanmamak ya da azaltmak.
Krema, mayonez, kaymak ve salata sosları dÂhil hazır sosları mutfağa sokmamak,
Her ana oğunde mumkunse farklı sebzeler tuketmek,
Kahvaltı yapmadan evden cıkmamak,
Sık ve az yemeyi alışkanlık haline getirmek. Oğunleriniz arasındaki sureyi ortalama 3 saat ayarlamak, bu sure maksimum 4 saati gecmememli,
Her gun duzenli olarak en az yarım saatlik yuruyuşler yapmak,
Duzenli uyumak
YENİ YUZYIL GAZETESİ