Taylan Kumeli televizyonlardan izlediğimiz ve bircok kişinin yararına bilgileri vermekle tanınan bir doktordur. Sadece diyeti ile değil, verdiği faydalı bilgilerden de faydalanmalı ve sağlıklı yaşamı hayatımızın tam merkezine koymayı başarmalıyız. Sizler kilo vermeye istekli olduktan sonra onunuzde hicbir dağ duramaz. Oncelikle buna inanın ve kendinizi motive etikten sonra kilo vermelere başlayabilirsiniz. Artık sizlerde guzel giyinmek ve fazla kilolarınızda kurtulma zamanı geldi diye duşunuyorsanız hemen starta basınız. Diyetin orjinal ismini bozmak istemedim ama 10 gunde 10 kilo vermek mumkun olmayabilir. Yalnız etkili bir diyet olduğunu soyleyebilirim. Diyeti harfiyen uygulayın ve kilolarınızdan kurtulun. Ustelik bu diyet sayesinde metabolizmanızda hızlanacak. Buyrun listeye..
SABAH UYANINCA
1 bardak sıcak su +1 dilim limon+1 dilim elma+1 parca kabuk tarcın+1 cay kaşığı elma sirkesi
KAHVALTI
2 dilim diyet etimek + 1 tatlı kaşığı labne light peynir + maydanoz, domates, salatalık
2 SAAT SONRA
2 adet taze kayısı + 5 badem
OĞLEN
Doyana kadar sebze yemeği 1kg sebze + 1 kuru soğan + domates salcası + isteğe bağlı 100 gr et veya kıyma 200 gr diyet yoğurt veya 100 gr normal yoğurt Salata (yeşillik + domates + salatalık + 1yemek kaşığı zeytinyağı)
2 SAAT SONRA
2 kırmızı erik + 5 badem
2 SAAT SONRA
Kepekli tost (aclık durumuna gore) 1 veya 2 dilim esmer ekmek+30 gr light peynir
AKŞAM
Izgara balık veya tavuk veya et veya kofte + salata
2 SAAT SONRA
1 cay bardağı diyet yoğurt + 1 kuru kayısı
10 gun boyunca bozmadan devam ederseniz sonuca ulaşabilirsiniz. Bulamadığınız veya sevmediğiniz yiyecekleri boş gecebilirsiniz. Kolay gelsin (kaynak: cigdemlezzetler.com)

Unlulerin diyetisyeni Taylan Kumeli zayıflamak isteyenlere altın onerilerde bulundu. Taylan Kumeli soyledi, şu olumlu dunyada insanların en cok konuştukları uc şeyden biri neymiş biliyor musunuz, zayıflık.

Ben de bunun uzerine Taylan Kumeli ile kilo vermenin puf noktalarından tutun da herkesin işine yarayacak tuyolara varana kadar merak ettiğini her şeyi konuştum.

“Buyurun okuyun, yanına da bir fincan yeşil cay yapın” derdim ama bilinenin aksine yeşil cay herkesin metabolizmasını hızlandırmıyormuş ki, kimilerininkini de durduruyormuş. Teferruatlı bilgi aşağıda…

Her gun yeni bir zayıflama merkezi acılıyor. Bircoğu Sağlık Bakanlığı ’ndan onaylı belki ama her onune gelenin boyle merkezler acması doğru mu?
Bu işin yasal bir proseduru var tabii. Bu tur merkezlere gidenlerin de dikkat etmesi gereken şeyler var; mutlaka klinik bulgularının olması lazım. Ardından da doktor ve diyet uzmanı nezaretinde kilo verdirilmesi gerekir.

Zayıflama merkezine gitmeden once bir tur rapor almak gerekiyor yani değil mi?
Tabii, merkeze başvuran kişinin aclık kan şekerinden tiroidine, hormon problemi olup olmadığından kalp sağlığına varana kadar butun bulgularını gosteren bir rapor gerekir. Zayıflamak isteyen kişinin kullanmak zorunda olduğu ilaclarla ilgili bilgi vermesi de şart. Bu iş, tek başına bir spor oğretmeninin, doktorun ya da diyetisyenin ustleneceği bir surec değil.

Bu tur merkezlerinin mudavimleri olur genelde. Yaz başında mutlaka 2 aylarını bu tur merkezlerde gecirirler, arada bir kacıp istediklerini yiyip geri donerler. Sormak istediğim şu; bu insanlar neden devamlı kilo verip alıyorlar peki?
Diyetin başlangıc ve bitiş noktası arasındaki davranış değişikliğidir onemli olan. Biz hastalarımıza bunu empoze etmeye calışıyoruz. 10, 20, hatta 40 kilo vermek inanın hic onemli değil, onemli olan kilo verirken ne yaptınızdır. Mesela hic su icmeyen biri su icmeye, yuruyuş yapmayan bir kişi yuruyuşe, ara oğun yemeyen biri az ama sık yemeye başladıysa bu işin sonunda bir daha kilo almaz. Ama “15 kilo vereyim sonra yerim” dediği andan itibaren biz onun verdiği kiloyu geri alacağını biliriz.

En cok ne yemek istiyor insanlar?
Cok enteresan soylememeye calışıyorlar. Mesela bir hastamın diyeti bitti, tam 48 kilo verdi. 2 kilo alsa koşa koşa “2 kilo aldım” diye geliyordu. Biz de takip ediyoruz boyle kilo veren hastalarımızı. Bir yerde gordum ince hamur bir pizzanın yarısının yarısını yiyor. Diyeti bitmiş, yiyebilir, beni gorunce “Taylan Hanım, pizza ama vejetaryen, zaten yarısının yarısını yiyorum, kepekli hem de” dedi. “Afiyet olsun, rahat rahat yiyin” dedim.

Kilo veren kişinin psikolojisi bozuluyor mu?
Bozulmuyor aslında cunku insanlar verdikleri kiloyla o kadar mutlu hissediyorlar ki kendilerini… Bu işin zor yanı var ama guzel yanı da var. Kendini kısıtlamak, iradeli davranmak her yiğidin harcı değil. Ama sonucu guzel oluyor.

Cok kilolu kişilerin mutlu bir seks hayatı olabilir mi peki?
Bakın şişman kişinin iki ayrı yuzu vardır. Biri “Kilolarımla barışığım, cok mutluyum” der, diğeri ise bunun aslında mutlu etmeyen bir ozellik olduğunu itiraf eder. Kilolu kişi sosyal hayattan uzaklaşır, arkadaşlarıyla beraber olmak istemez, kıyafetleri yakıştıramaz, cinsel hayatında problemler vardır. Bunların hepsi ust uste biriktiğinde yediklerinin herkes tarafından takip edildiğini hisseder.

Unluler televizyonda “Şunun sapını bunun kabuğunu yedim zayıfladım” diyor bu konuda ne duşunuyorsunuz?
Soğan suyunu kaynatıp patatesle karıştırırsa kilo vereceğine inanan kişiler var. Boyle kafadan uydurulan şeylerle kilo verilmez.

Artık insanlar neyi kaynatacaklarını şaşırdılar…
Onun icin bunlara inanmayacaksınız. Bunlar populer kulturun getirisi. Dunyada en cok konuşulan 3 şey; cinsellik, zayıflık ve evlilik…

Ebru Şallı ’nın kilosu hakkında ne duşunuyorsunuz, ben cok beğeniyorum kendisini.
Ebru Hanım ’a gercekten bravo…

Şahan zayıflasa iyi olabilir
En cok kimi zayıflatmak isterdiniz?
Cok şukur Turkiye ’de hemen hemen herkes geldi.
“Zayıflasa” dediğiniz kimler var? Mesela Şahan, Ata Demirer?
Şahan zayıflasa iyi olabilir. Cok hoş bir yuzu var. Ata Bey zaten caba sarf ediyor. Zerrin Hanım cok kilo verdi, Şafak Sezer zayıfladı. Ama “Şu kişi gelse de zayıflatsam” diye hic duşunmedim.

Yeşil cay her metabolizmayı hızlandırmaz
“Aman kahve icme, yeşil cay ic” diyorlar.
Yuksek tansiyonunuz olmadığı surece kahvenin negatif olduğuna dair hicbir bulgu yok, cok şekerli tuketmiyorsanız, kahvenizi icin. Caylara gelince, hepsinin verdiği tepki farklı. Orneğin ada cayını fazla icerseniz zehirlenirsiniz. Melisa cayını cok icerseniz uykunuz gelir. Yeşil cay bazıları icin metabolizma hızlandırıcı bazıları icinse durdurucudur. Dolayısıyla neye ihtiyacınız olduğunu bilmeniz gerekiyor. Mesela ben rezene, kabuk tarcın ve yeşil cayı karıştırıp iciyorum. Cunku metabolizmamın hızlanmaya ihtiyacı var, yeşil cay ona iyi geliyor. Rezene gaz ve şişliğimi engelliyor, cubuk tarcın da şekerimi dengeliyor. Geleneksel cayımız dışında diğer cayları icerken metabolizmanızı cok iyi tanımanız lazım.

Ananas karın yağlarını eritmeye yardım eder
Peki bolgesel zayıflamak mumkun mu gercekten?
Mumkun. Teknik o kadar ilerledi ki, doğru beslenip fiziksel aktivitemizi yapıp bolgesel zayıflamaya yonelik krem, masaj gibi şeyleri kullanırsak inanın estetiğe gerek kalmaz. Ama bunu bir taarruz şeklinde yapmak lazım. Beslenmenize dikkat ederek, su icerek, alete girerek, masaj yaptırarak ve krem surerek, incecik olursunuz.

Bu işe ayıracak parası olmayanlara ne onerirsiniz?
Karın bolgesini kucultmek isteyenler, 7 oğun az ama sık yesin. İlle karbonhidrat tuketeceklerse oğle yemeğinde tuketsin.

Akşam 8 ’den sonra yemek yenilebilir mi?
Yenilebilir. Ama yemek yiyip yatmak yok, yedikten 2 saat sonra uyusunlar. Mesela karın bolgesi yağlarını eritmek icin tuyo vereyim: Ananas. Ananasın icindeki madde yağları eritmekte yardımcı. Konservesinin de şekersiz olanı yenilebilir. Basen bolgesindeki yağları eritmek icinde regl donemi oncesindeki şeker atıştırmalarına dikkat etmek lazım. O bolgeden problemi olanlar, genelde regl doneminden 2 – 3 gun onceki şeker atıştırmaları nedeniyle o problemi yaşarlar. Cikolata yerine, kepekli ekmekten yapılmış tost yerlerse bir problem kalmaz.

Fındık yağı, tereyağ, zeytinyağ bir suru yağ var. Hangisini tuketmek lazım?
Yağları doymuş ve doymamış olarak ikiye ayırıyoruz. Zeytinyağ dışındaki butun sıvı yağları birbiriyle karıştırarak yememiz gerekir. Cunku vucudun hepsine ihtiyacı var.

10 porsiyon yiyorsanız 5 ’e indirin 6 kilo verin
Kilo almamak icin herkesin uygulayabileceği bir yontem onerebilir misiniz?
Bir kere gunde 3 ana oğunu mutlaka yemeliler. Ara oğunler de cok onemli. Meyve, yoğurt, diyet kurabiye yiyebilir ya da bir bardak sute azıcık kahve karıştırıp icebilirsiniz. Ama mutlaka iki saatte bir yediğimiz oğunler olmalı. Ara oğun metabolizmayı hızlandırır ve ana oğunlerden iki saat sonra yenmelidir. Yavaş yemek de dikkat edilmesi gereken bir konu. Karın bolgesindeki yağlanmadan kurtulmak icin yavaş yemek cok onemli. Hedefiniz 20 dakika olsun, yediklerinizi iyi ciğneyin. Sindirim acısından yediklerinizi kucuk lokmalar haline getirin. Bol su icin. Her idrara cıkışta 35 kalori kaybedersiniz. Bunun sonucunda vucudunuz temizlenir, metabolizmanız hızlanır, tokluk hissiniz artar. Haftanın 3 gunu 45 dakika yuruyuş yaparsanız kilonuzu muhafaza edersiniz. Tu kaka besin yoktur. Protein tuketen biri cok su icerse kilo verir, proteinin yanında karbonhidrat değil bol salata yiyin.

Diyete başladığınız ilk bir hafta yediklerinizi yazın. Gazlı iceceklerden uzak durun. Kızartma değil de ızgara yapın. Sadece bunu yaparak bile yılda 11 kilo verebilirsiniz. Porsiyonları yarıya indirerek yılda 6 kilo vermek mumkun. 10 porsiyon yiyorsanız 5 ’e indirin 6 kilo verin. Tukettiğiniz etin miktarını dortte birine indirerek 6 ayda 3.5 kilo verebilirsiniz.