Prostat kanseri erkeklerde en sık saptanan organ kanseridir. Bunun yanında batılı toplumlarda erkeklerde kanser olumlerinden 2. sırada sorumlu olan kanserdir. Dolayısıyla prostat kanseri onemli bir sağlık sorunudur.
Prostat Kanseri Teşhisi Nasıl Konur?
Prostatta kanser şuphesi genellikle kanda prostat spesifik antijen ( PSA) seviyesinin yuksek cıkması ve/veya parmakla rektal prostat muayenesinde şupheli bulgu saptanmasıyla ortaya cıkar.
Prostat kanserinin histolojik tanısında altın standart transrektal ultrason (TRUS) eşliğinde prostat biyopsisidir. Gunumuzde prostat biyopsisinde kabul edilen minimum standart, prostat bezinden sistematik olarak 10-12 adet parca alınmasıdır. Transrektal biyopside hastalara lokal anestezi uygulanır. Etkili bir anestezi yapılamamış hastalarda tekrar biyopsi gerektiğinde ağrı duymuş olan hastalar buyuk endişe yaşamaktadırlar. TRUS rehberliğinde yapılan prostat biyopsisinde hastaların yaklaşık ucte birinde prostat kanserine rastlanmaktadır. Kanser saptanmayan hastalarda klinik şuphe devam ediyorsa tekrar biyopsi yapmak gerekebilir. Bu tur biyopsilerde saldırgan bir kanseri atlayabilme riski yapılan calışmalarda % 30 olarak belirtilmiştir. Bunun yanında klinik olarak onemsiz yani hastaya ciddi bir sorun yaratmayacak kanserleri saptama olasılığı da vardır.
MR-TRUS Fuzyon Biyopsi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Fuzyon biyopsi hastanın MR goruntuleri ile ultrasonografi goruntulerinin cakıştırılması ( fuzyon ) ile yapılan biyopsidir. Bu yontemde MR ve ultrason goruntuleri bilgisayar ortamında ust uste getirilerek prostatın 3 boyutlu goruntusu oluşturulur. Uc boyutlu goruntulenen kanser odaklarından yuksek doğrulukta ornekleme yapılır.
Fuzyon biyopsi yapılacak olan hastalara oncesinde Multi parametrik MR ( MpMR) yapılır. Multiparametrik MR goruntuleme son yıllarda prostat kanserinin tanısında ve evrelendirilmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. MpMR ile prostattaki kanser acısından şupheli alanlar yuksek doğrulukla goruntulenmektedir.
Biyopsi İşlemi :
Biyopsi transrektal veya transperineal olarak yapılır. Biyopsi işlemi genel ya da lokal anestezi altında gercekleştirilir. İşlem oncesi enfeksiyon riskini azaltmak icin antibiyotik verilir. Transrektal ultrasonografi ile prostat bezinin sınırları ve buyukluğu belirlenir. MpMR’de yuksek tumor riski taşıyan alanlar bilgisayarda işaretlenir. Ozel bir bilgisayar yazılımı ile MpMR goruntuleri ile TRUS rehberliğinde alınan goruntuler cakıştırılarak prostatın 3 boyutlu modeli oluşturulur. Standart biyopsi iğnesi robotik bir kol yardımıyla veya manuel olarak daha onceden işaretlenmiş alanlara yonlendirilerek, hedeflenen noktalardan biyopsiler alınır. Biyopsi sonrası ornekleme yapılan alanların prostat icindeki tam koordinatları daha sonradan kontrol etmek uzere kaydedilir.
MR-TRUS Fuzyon biyopsinin ustunlukleri nelerdir ?
Tumor şuphesi olan alanlardan yuksek doğrulukta doku orneklemesi yapılır.
Şupheli alan kucuk de olsa direk olarak ornek alınabilir.
Yeniden biyopsi gerekliliğini azaltır.
Yuksek oranda onemli kanser yakalarken onemsiz kanserleri gozardı eder.
Ultrasonografi ile ulaşılması zor noktalardan bile ornekler alınabilir.
MR-TRUS Fuzyon biyopsinin zayıf yonleri nelerdir ?
Mp MR yorumunun ve fuzyonun deneyimli kişilerce yapılması gerekliliği
Daha pahalı bir yontem olması.
Sonuc olarak soylenebilecek en onemli cıkarım MR-TRUS FUZYON TEKNOLOJİSİ İLE ARTIK PROSTATTA HEDEFE YONELİK BİYOPSİ ALMANIN MUMKUN OLDUĞUDUR.
[h=2]İstanbul Urolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Mr fuzyon biyopsi
Sağlık0 Mesaj
●13 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Mr fuzyon biyopsi