“Lu’lu yaşlı devlet adamlarından biri konfucyus’e sordu; İnsanları nasıl ciddi ve sadık kılabilirm ki hevesle calışsınlar?
Konfucyus dedi ki; “Onlara başkanlık ederken saygınlığını eksik etme ki ciddi olsunlar. Babacan ve şefkatli ol ki, sadık olsunlar. İyiyi teşvik et acemiye oğret ki hevesli olsunlar.”
Konfucyus
Motivasyon, kısaca insanı calışmaya sevketmek, calışmak icin bireyi harekete gecirmek ve isteklendirmek anlamına gelmektedir. Motivasyon yonetimi ise organizasyonda calışanların daha istekli ve arzulu iş yapmalarına yonelik ceşitli araclar (para, eğitim, takdir, odullendirme, başarı vs.) calışanların harekete gecmesi ve isteklendirilmesi demektir.
Tanımların tumu genel olarak motivasyonu bireyi harekete geciren, davranışlarını şekillendiren ve davranışın devamlılığını sağlayan icsel psikolojik ve dışsal ekonomik aracların neler olabileceği uzerinde durmaktadır.
Yapılan bu tanımlamalara gore motivasyonun uc temel ozelliği bulunmaktadır.
Harekete gecirici,
Hareketi devam ettirici,
Hareketi ve davranışları olumlu yone yonelticidir.
MOTİVASYONUN ONEMİ
Teknolojik gelişmeler, iletişim dunyasındaki başarılar ve ozellikle insanların ekonomik duzeylerine bağlı olarak yaşam duzeyleri iyileşmiştir.Buna bağlı olarak daha once onları motive eden sadece temel fizyolojik ihtiyaclar iken, son yıllarda daha farklı ihtiyac yapıları ortaya cıkmıştır.Bu nedenle, motivasyon son donemlerde yonetim psikolojisinin en onemli konularından biri olmuştur.
Motivasyon yonetimi surecinin aşamaları:
Planlama
*İşletme misyonu, vizyonu ve işletme kulturunun oluşturulması
*İşletme amaclarının belirlenmesi
*İş analizlerinin yapılması
*Personel secme tekniklerinin belirlenmesi.
Uygulama
*İşletmenin misyon,vizyon kulturune ve amaclarına uygun personelin, iş analizleri doğrultusunda, personel secme yontemleriyle alınması ve bu yontemlerin insan kaynakları departmanıyla birlikte belirlenmesi.
*İşletmeye işe ve personele uygun motivasyon araclarının anketler, gozlem ve goruşme yoluyla belirlenmesi
*Belirlenen motivasyon araclarının uygulanması.
Denetim
*Personel motivasyonunun ve iş tatmininin gozlem goruşme ve anketle olculmesi.
[h=2]Antalya Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Motivasyon yonetimi
Sağlık0 Mesaj
●19 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Motivasyon yonetimi