Motivasyon mucizesi
Sınav oncesi en cok ihtiyacımız olan şey nedir?tek kelimeyle ifade edecek olursak:motivasyon.
Peki motivasyon nedir?motivasyon:bir işi yapabilmek icin icimizde duyduğumuz guclu istek ve bunu surdurebilme yetimizdir.psikoloji dilinde “gudu” dediğimiz motivasyon ne denli gucluyse o işi yapma gucumuz de o denli artar.”bir arkadaşımızı gormek icin” guclu bir isteğimiz varsa ne uzaklık engel olur bize ne de bir işimizin olması..bu orneği hayatımızın butun işleri icin duşunebiliriz.şimdi onumuzde bir sınav olduğunu duşunelim.bu sınavla ilgili motivasyonumuz nedir?
*bilmiyorum yapabilir miyim?
*yani bunu yapmak şart mı?
*şimdi yapmazsam aileme ne derim?
*herkes universiteye gidecek ,ben lise mezunu olarak mı kalacağım?
*sınavı vermem şart,kabul ediyorum!
*universiteye gitmek,iyi bir meslek icin zorunlu..
*elbette yapacağım..
*yapmak mı?derece alacağım!!!
Bunlardan hangisi size uygun?
Peki motivasyon icin ne yapmalıyız?
İlk once amaclarımızı ve yeterliliklerimizi belirleyelim.oncelikle zihinsel sureclerden ziyade bunlara yazılı olarak karar verelim.amacımız ne ,kendimize meslek olarak en uygun neyi duşunuyoruz?amaclardan sonra amaca giden aracları bulmamız en doğru ve en kesin yol olacaktır.
Yapmamız gerekenlerden bir kacı:
Amaclarımızı belirleyelim:
*istemiyorum-sevmiyorum yerine ne isterdim diye sorun..
*yapmam-yapamayacağım yerine yaparsam ne olur diye sorun..
Amaclara ulaşmak icin;
*planlı calışın
*verimi azaltıcı etkenleri ortadan kaldırın
-yorgunluk
-uykusuzluk
-ofke
-heyecan
*uygun calışma ortamını secin ve dikkatinizi uyanık tutun.
*derslere hazırlıklı gelin.
*not tutun.
*verimli okuyun.
*iyi tasarlanmış bir sonuc icin kontrol listesi belirleyin.bu listede olması gerenler:
-ne elde etmek istiyorsunuz? kesin olarak belirtin.
-başarı yonunde ilerleyip ilerlemediğinizi nasıl anlarsınız?kendinize bir başarı grafiği cizip calışma masanızın karşısına asın.(doğru yolda olduğunuzu ve başarı duzeyinizi gorebilmeniz onemlidir)
-başardığınız zaman ne olacak?
-başaramadığınız zaman ne olacak?not edin.
-bunu başarmanın size ve cevrenizdekilere (aile,dostlar,iş,arkadaşlar)ne faydası olacak?not edin.
-ilk once yapmanız gerekenler;
-eylemler
Son olarak…umidinizi asla kaybetmeyin.bu durum bir mucizeyi meydana getirecektir.motivasyon..motivasyon mucizesiyle ilgili bir hikaye:
Umitli kurbağa
Bir kurbağa surusu ormanda yururken,iclerinden ikisi bir cukura duşer.diğer butun kurbağalar cukurun etrafında toplanırlar.cukur bir hayli derindir ve arkadaşlarının zıplayıp dışarı cıkması pek mumkun gorunmuyordur.yukarıdaki kurbağalar duşen 2 kurbağaya “boşuna uğraşmamalarını”soylerler ve “cukur cok derin dışarı cıkmanız imkansız!!”derle.ancak cukura duşen kurbağalar onların soylediklerine aldırmadan mucadeleye devam ederler.yukarıdakiler ise hala boşuna cırpınıp durmamalarını,olumun onlar icin kurtuluş olduğunu soylerler.sonunda kurbağalardan birisi soylenenlerden etkilenir ve mucadeleyi bırakır.ve..husran sonuc,kurbağa olur.diğeri ise cabalamaya devam eder.yukarıdakiler ise cırpınarak daha cok acı cektiğini soylerler.ne var ki cukurdaki kurbağa son olarak bir hamle yapar ve cukurdan cıkar.cunku bu kurbağa sağırdır.o yuzden arkadaşlarının umit kırıcı sozlerine aldırmamıştır..
Siz de olumluya odaklanın ve umit kırıcı sozlerden uzak durun.inanın ,motivasyon mucizesiyle başarı sizin olacaktır..
Pınar ERSOZ
[h=2]İzmir Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Motivasyon mucizesi
Sağlık0 Mesaj
●14 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Motivasyon mucizesi