Gebelik; bebek ve bebeği besleyen plasentadan oluşan bir yapıdır. Plasenta anne ve bebek arasında oksijen ve besin transferini sağlayan unitedir. Ayrıca bebeğin urettiği toksik maddeler plasenta yoluyla anneye gecerek dışarı atılır. Sağlıklı kromozomlardan oluşan bir gebelikte bebek ve plasenta sorunsuz olarak gelişmektedir. Ancak kromozom bozukluğu olan bazı gebeliklerde bebek ve plasenta gelişimi sağlıklı olmaz ve molar gebelik adı verilen ve uzum tanelerine benzerliğinden dolayı “uzum gebeliği” olarak da adlandırılan yapı ortay cıkabilir.
Gebeliklerin yaklaşık 1-2/1000 inde saptanan bu durumun tanısı kolaydır. Gebe kalındıktan sonra doktor muayenesine giderek ultrason kontrolunu yaptırmak tanıyı sağlamada en onemli yoldur.Rahimin buyukluğu normal gebelik haftasına gore cok daha buyuktur.Ultrasonda mol gebeliğinin ozel bir gorunumu vardır ve tanı rahatlıkla konabilir. Mol gebeliğinin tanısında kullanılan diğer onemli test B-hCG duzeyinin bakılmasıdır. B-hCG duzeyi normal gebeliğe gore cok daha yuksektir, cunku hucreler yuksek oranda bu hormonu uretmektedir.
Mol gebelikleri 2 tur olabilir: Gebeliğin tamamı bozularak mol gebeliği oluşabilir (tam mol) ya da embriyo oluşur ve plasentanın bir bolumu mol gebeliğine donuşebilir buna da kısmi mol gebeliği adı verilir.
Mol gebeliklerinin tedavisi gebeliğin sonlandırılmasıdır. Tam mol teşhis konulduğu anda kuretaj yapılarak boşaltılmalıdır. Kısmi mol gebeliğinde ise bebek yaşayabilir hale geldikten sonra doğum yaptırılır ve molar değişiklik gosteren plasenta cıkartılır.
Mol gebeliklerinde onemli nokta bunun koryokarsinom adı verilen kanserleşmeye donuşmesidir. Ozellikle tam mol gebeliğinden sonra vakaların %15-20’i koryokarsinoma donuşmektedir. Mol gebeliğinin boşaltılmasından sonra B-hCG duzeyleri takip edilerek bu hucrelerin tamamen ortadan kaybolduğundan emin olunmalıdır. İşlemden sonra yaklaşık 7-8 haftada B-hCG duzeyleri normale donmelidir, eğer daha uzun suruyorsa kanser gelişimi acısından dikkatli olmak gerekir.
Mol gebeliği sonrası oluşabilecek koryokanserin iyi yonu metotreksat adlı ilacın kullanımına iyi yanıt vermesidir. İlaca en iyi yanıt veren kanser turleri arasındadır. Bu nedenle erken teşhis ve tedavinin cok onemli olduğu bir hastalıktır. Bayanların hamile kaldıklarını anlar anlamaz doktora giderek mol gebeliği yonunden de izlenmeleri yararlı olacaktır.
[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Mol gebeliği ( uzum gebeliği )
Sağlık0 Mesaj
●15 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Mol gebeliği ( uzum gebeliği )