Modern kabus; anoreksiyaAc kalma hastalığı olarak da bilinen Anoreksiya Nervoza kilo almayla ilgili yoğun bir korkuya bağlı yeme bozukluğudur. Anoreksiya hastası olan kişiler sadece yaşamını surdurebilecek kadar yiyip diğer her turlu gıda tuketimini reddederler. Yedikleri yemek cok kucuk miktarda ve cok duşuk kalorili olduğu icin hızla kilo vermeye başlarlar ve hayati tehlike taşıyan bir kiloda yaşamaya calışırlar. Anoreksiya hastası olan bireyler hastalığın ciddiyetinin farkında değillerdir. Ne kadar zayıf olurlarsa olsunlar aynaya baktıklarında kendilerini kilolu gorurler. Anoreksiyanın cıkış noktası kendini beğenmeme, sağlıklı beslenmeyi ve diyeti takıntı haline getirmektir. Başlangıc yaşı 15-16’dır, gorulme sıklığı % 2 civarındadır ve kadınlarda daha sık gorulur.
Anoreksiyanın Nedenleri
Anoreksiya ilgili calışmalarda % 56 oranında kalıtsal etmenler olduğu ortaya cıkmıştır. Ayrıca genlere bağlı olarak hormonal salgılar hastalığın fizyolojik sebepleridir. Ancak anoreksiyayı tetikleyen etmenler sosyokulturel ve cevresel faktorlerdir.
Toplumda ve medyada zayıflığın one cıkarılması, karşı cinse ve cevreye karşı beğenilme ve onaylanma tutkusu, mukemmeliyetci ve hırslı olma, bedeni kontrol altında tutmayı gerektiren meslekler (mankenlik, dans vs.) , boşanma, olum, taşınma, okul değişikliği gibi stres faktorleri anoreksiyanın davranışsal nedenleri arasındadır.
Anoreksiyanın Belirtileri
Cok zayıf olmaya rağmen kilolu olduğunu duşunme
Vucut kitle endeksine gore olması gerektiği kilodan cok daha az kiloda olma
Cok duşuk kalorili yemekler yiyip pişmanlık hissetme
Duşuk ozguven
Egzersizi ve diyeti aşırılaştırma
Bilişsel becerilerde azalma
Ani ofke patlamaları ve ağlama krizleri
İleri donemde kemik kaybı ve kalp hastalıkları
Anoreksiya Tedavisi
Anoreksiya tedavisinde uzman bir doktorun, bir beslenme uzmanının ve bir terapistin işbirliği tedavi surecinde etkilidir. Net bir tedavi yontemi olmamasına rağmen oncelikle anoreksiya hastasının, hastalığını kabul etmesi gereklidir. Zorla yemek yedirmeye calışma gibi yontemler hasta uzerinde travmatik etkiler yaratabilir. Hastaya durumunu ve hayati tehlike riski taşıdığını anlatmak ve tedavi olmaya ikna etmek tedavinin ilk aşamasıdır. Hastalığın etkisiyle sağlıklı duşunemeyip sağlıklı karar alamayan hastalara yakınlarının destek olması cok onemlidir.
Tedaviyi kabul eden hastaya eğer ilk etapta yemek yemeyi kabul etmiyorsa damar yolundan besinle takviye yapılır. Surec boyunca bir uzman tarafından hem bireysel hem de aile terapisiyle destek verilir. Anoreksiya tedavisi uzun bir surectir. Sabırlı olmak ve tedavisi aksatmamak iyileşme acısından cok onemlidir.
Ozellikle kız cocukları olan ailelerin, cocuklarının ergenlik doneminde cok dikkatli olmaları, onları bedensel ozellikleriyle yargılamamaları, başka cocuklarla kıyaslamamaları ve sağlıklı yaşam konusunda doğru yonlendirmeleri onemlidir.
Uzman Klinik Psikolog
Merve saracoğlu
[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Modern kabus; anoreksiya
Sağlık0 Mesaj
●11 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Modern kabus; anoreksiya