Modern cağın sağlık sorunu: insulin direnciİnsulin direncini tanımlarken modern cağın sağlık sorunlarının başlangıcı dersek pek de haksızlık etmiş sayılmayız. Gunluk hayatınızda tukenmiş, halsizlik, kronik olarak yorgun, depresif hissediyor; kolay kilo alıyor ama aynı kolaylıkla geri veremiyorsanız sebebi insulin direnci olabilir.
İnsulin nedir?
Midenin arka kısmında yer alan pankreastan salgılanan; yediğimiz besinler ile aldığımız karbonhidrat, yağ, protein gibi bileşenlerin metabolizma surecinde etkin rol oynayan; enerji uretimi ve hucrelerin doğru beslenmesinden sorumlu bir hormondur.
İnsulin direnci nedir?
İnsulin direncini cok basit bir tanımla pankreasın yeterli insulin uretmesine karşın vucut tarafından etkin kullanılamaması durumu diyebiliriz. Normal koşullarda besinler kanda şeker yani glukoz olarak bulunmaktadır. Kandaki şeker seviyesinin yukselmesiyle pankreasa uyarı gider ve insulin hormonu salgılanıp hormon kandaki şekeri hucrelere enerjiye donuşturulmek uzere taşır. İnsulin direnci durumunda vucut hucrelerimizin insulin hormonuna yanıtı azalır ve bu durumu dengelemek icin pankreas daha cok insulin uretmeye calışır.
Bir cok kişi insulin direnci olduğundan habersizdir. İnsulin direnci olan bireylerde Tip 2 diyabet (şeker hastalığı) ve kalp hastalıkları gelişme riski normal bireylerin 2 katıdır. Bundan dolayı, insulin direncinizin varlığından haberdar iseniz bu hastalıkları oneleyebileceğinizden kendinizi şanslı sayabilirsiniz.
Kimler insulin direnci icin risk altındadır?
Genel olarak bilimsel araştırmalara gore ortalama 3 kişiden 1'inde insulin direnci bulunmaktadır. Aşağıdaki hastalık veya durumlarda yaygın olarak gorulmektedir:
Obezite
Tip 2 Diyabet
Hipertansiyon (Yuksek Tansiyon)
Kolesterol yuksekliği
Kalp hastalıkları
Polikistik Over Sendromu (PKOS):
İnsulin direncinin belirtileri nelerdir?
Bozulmuş aclık şekeri, bozulmuş glukoz toleransı veya tip 2 diyabet:Pankreas direnci aşmak icin yeterli insulin uretemez bu nedenle bu kişiler prediyabet ya da diyabet tanısı alır.
Hipertansiyon: Tam mekanizması belli olmasa da kotu tansiyon
kotu insulin direnci ile ilişkilidir. Temel nedenin bu nokta da obezite ve bel cevresindeki yağlanma olduğunu soyleyebiliriz.
Anormal kolesterol seviyeleri: İnsulin direnci yuksek olan bireylerin tipik kolesterol seviyeleri HDL (iyi kolesterol) duşuk, diğer trigliserit, LDL (kotu kolesterol) ve total kolesterol değerlerinin yuksek olması şeklindedir.
Kalp hastalıkları: Atherosleroz yani damar sertliği ve kan pıhtılaşma riskini arttırır.
Obezite: İnsulin direnci oluşmasının en temel nedeni obezite ve ozellikle bel cevresindeki yağlanmalardır. Kilo kayıplarıyla vucudun insulin kullanma kapasitesi arttırılır.
Bobrek hasarı: İdrarda protein atımının olması her durumda olmasada insulin direnci varlığını da gosterebilmektedir.
İnsulin direnci nasıl saptanır?
Bel cevresinin erkeklerde 102 cm, kadınlarda ise 88 cm uzerinde olması
Kan trigliserit (serbest yağ asitleri) duzeyinin 150'nin uzerinde olması
Duşuk HDL (erkeklerde