Dunyada miyop oranı patladı. Her yaşta her toplumda hem sayıca hem de goz numarasında aşırı bir artış var. Ailede miyoplu kardeş veya kardeşler varsa diğer cocuklarda miyop cıkmaması icin onlem alınması gerekir.
“Miyop genellikle okul cağında başlar. 7-14 yaş arası miyop ortaya cıkabilir. Ozellikle ailede, kan bağı olan kişilerde miyop varsa aile uyanık olmalıdır.” Bu yazı 10 yıl once yazdığımız bir metinden alınmıştır. Şimdi bebek dahil her yaşta miyop başlamakta ve akıl almaz numaralara cıkmaktadır.
İrsiyet: Olayın genetik olduğunu duşunmeyiniz. Genetik miyop artışı ancak uzak doğu ulkeleri icin gecerlidir. Ulkemizde genetik artış oranı azdır, miyop’u yaşam tarzı artırır.
Miyop’u başlatmamak icin ne yapmalı, ne onlemler alınmalıdır?
6 yaş oncesi: Bebek olcumlerinin kolaylaşması miyop’a erken tanı konmasına neden oldu. Daha once tanıda atlamam mı vardı? Hayır. Hızlı ve az zamanlı muayenelerde belki. Cep telefonu, tablet ve bilgisayar 6 yaş oncesi miyop’un en onemli nedenidir.
Bebeği cep telefonu ve tabletten uzak tutunuz. Anaokuluna gidiyorsa veya 5 yaşında okula başlıyorsa onlemini de bu yaştan itibaren başlamalıdır.
6 yaşından sonra daha ciddi onlemler almak ve ozel egzersiz uygulamalarına gecmeniz gerekmektedir.
Bebekte yaşam tarzına dikkat: Yaşam tarzı ile ilgili bolumu okuyunuz ve buna uymayı sağlayınız. Bebeğin eline cep telefonu veya tablet verirseniz kendinizi miyop bir cocuğa alıştırınız.
Yaş 6, anaokulu başladı, miyop’un artık kapınızda olduğu unutulmamalıdır. Miyop okul cağında başlar, 24 yaşına kadar ilerler. Ailede miyop varsa başlamaması icin onlemin almak gerekir.
Okul stresini onemseyin: Psikolojik travmalar miyop’u başlatır. Stres şaşılık icin de başlama nedenidir.
*Okulda zorlanma: Okulda yaşanan zorluklar miyopta başlama ve ilerleme nedenidir.
*Okula başlama stresi: Cocuk yaşamında okula başlama en buyuk streslerden biridir.
*Okulda yaşanan stresler: Arkadaşa ve oğretmene, okula, okul servisine alışma cocuk icin bir stres kaynağıdır.
*Okuma yazmanın oğrenmesini stresi: Uzak doğuda harflerin cok ve karmaşık olması miyop başlaması icin en onemli neden olarak duşunulmektedir.
*Okulun fiziki şartları: Işığı az okul, dar ve karanlık sınıf miyop’u başlatır. Kapalı ahırlarda tutulan ineklerde miyop gelişmiştir. Uzak doğuda cocukların mutlaka teneffuse cıkması sağlanmaktadır ve teneffus suresi de artırılmıştır.
*Okulda renk secimi: Kırmızı ve mavi miyopta ilerleme nedenidir. Kırmızı retina arkasında mavi onunde oluşur. Bu durum uyumu guclendirir. Uyumun guclu olması miyop’ u ilerletir.
*Zorlanılan dersler: İlkokulda zorlanan derlerin rahat gecmesi sağlanmalıdır.
Sağlıklı odaklama: Mukemmel gorme icin mukemmel odaklama gerekmektedir ve bu goz icindeki lensin cevresindeki siliyer kas ile sağlanır. Goz on arka capı uzasa da iyi bir odaklama ile tolere edilebilir ve daha duşuk gozluk numarası ile veya gozluksuz gorebilirsiniz. Unutmayın siz odaklamıyorsunuz, gozluk odaklıyor. Bu odaklama fonksiyonunun gerilemesi demektir ve gozluğe bağımlılığa neden olur.
Yeterli uyum gucu: Uyum gucu fazlalığı miyop’u başlatır ve ilerletir. Uyumu guclendirecek yaşam tarzından cocuğunuz uzaklaşmalıdır.
Uyum gucu fazlalığı miyop’ u başlatır.
a.Uyum gucunu artıran nedenlerden uzaklaşılmalı: Aşırı yakın calışma, ince ve dikkat isteyen kucuk, ayrıntılı uğraşlar, bilgisayar, cep telefonu uyum gucunu artırır.
b.Uyum gucu azaltılmalıdır.
c.Goz kaslarının goze baskısı goz on arka capında uzama ve korneada dikleşmeye neden olur. Temel goz kası egzersizleri uygulanmalıdır.
d.Astigmatı onemseyin. Goz buzulerek miyop telafi edilir, ama astigmat telafi edilemez. Goz kasları arasındaki dengesizlik astigmata neden olur. 6 yaş altı gozun beyazı sklera tabakası ince olduğundan ve goz kasları sertleşmediğinden astigmat kolaylıkla duzelir ve ilk yapılması gereken iştir.
e.Merkezi gormeyi geliştirmek uyumu gevşetir, gorme netliğini ve kalitesini artırır. Pinholl gozluk kullanabilirsiniz.
f.Beslenme de onemlidir: Beslenme tarzınız gozluk numaranızı belirler. Uygun bir diyet programı miyop’ da azalma veya durma yonunden dolaylı etki sağlayabilir.
Goze destek diyet: Maydanoz, yaban mersini, havuc, uzum cekirdeği gozler icin yaralı besinlerdir.
Retinoik asit gozun on arka capının uzamasını onler, bunun icin A vitamini almalısınız. A vitamini havuc ve maydanozda bulunur.
Dopamin miyopta ilerlemeyi onler, sinirler arasında iletişimi sağlar. Muz, tavuk eti, elma, ordek eti, avokado, badem, salatalık, fasulye, deniz urunleri dopamin seviyesini yukseltir. C ve E vitamini dopamin duzeyini artırır.
Yetersiz beslenme: Miyop’ da goz on arka capı uzamaktadır. İyi bir beslenmede gozun beyaz kısmı daha fazla gelişir, uzamaya direnir. Gevşek doku daha kolay ve fazla uzar. Goz on merceği kornea dikleşme ve incelmektedir. Korneanın dikleşmemesi icin beslenmesinin de iyi olması gerekir. Odaklama ve uyumu sağlayan siliyer kasın ve lensin sağlıklı olması gerekmektedir. Yetersiz beslenme bu duzeni bozar.
Aşırı beslenme: İdeal kilo korunmalı, obez olmamaya ozen gosterilmelidir. Yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Miyop aşırı beslenenlerde daha fazla ilerlemektedir. Şekerli yiyeceklerden kacınılmalıdır. Fastfood tipi beslenmeden uzak durulmalıdır.
Miyop’u neler başlatır?
*Goz ici veya dışındaki kaslar arasındaki dengenin bozulması,
*Aşırı yakın calışma sonucu siliyer kasın kasılması
*Odaklama ve uyumun yeterince sağlanamaması,
*Psikolojik travma ve stres,
*Gozle beyin arasındaki iletişimde tekleme/kısa sureli kesinti (Shut off) miyop’ u başlatabilir.
Miyop’u onlemede yaşam tarzı oluşturmak:
Secilen bir yaşam tarzı miyop’u onler veya dramatik şekilde gozde artışa neden olur.
a.Miyop oluşmasını onleyen yaşam tarzı:
*Okul donuşu: Okul donuşu hemen eve kapanmamalı ve derse başlamamalıdır.
*Dışarıda gecirilen zamanlar: Dışarıda gecirilen zamanlarda karşıya bakışlar uyumu sıfırlar. Goz uzerindeki stres kalkar. Goz kasları gevşer ve denge icinde calışır. Goz kaslarının calışması gozde normal kan akımını sağlar ve goz daha fazla beslenir.
Goz bebeği acılıp kapanarak egzersiz yapmış olur.
*Hareketli yaşam miyop oluşmasını ve ilerlemesini engeller.
*Guneş dopamin uretimi sağlar ve mutlaka guneşten yararlanmak gerekir.
*Guneş gozluğu: Goze zararlı ışınların girişini engelleyen, gozu kapatan bir guneş gozluğu secilmelidir. İyi ve kaliteli bir gozluk ile guneşin goz uzerindeki olumlu etkilerinden yararlanmalısınız. İyi gozluk pahalı gozluk demek değildir. Marka takıntısı olmamalıdır.
b.Miyop oluşmasına neden olan yaşam tarzı:
*Aşırı yakın calışma onemli miyop oluşma nedenlerindendir.
*Bilgisayar-cep telefonu ile uğraşılar azaltılmalıdır.
*Dar oda: Dar oda miyop’u başlatır. Uyumu guclendirir. 6 metreden uzağa bakışta uyum sıfırlar. Dar odada yakın mesafeye bakıldığından devamlı uyum kasılır.
c. Miyop oluşmasını onleyen egzersizler: Goz fonksiyonlarını canlı tutulmalıdır. Kitapta ilgili bolumlerdeki aşağıdaki egzersizler yapılmalıdır.
*Goz cevresine masajla gerginliğin giderilmesi.
*Goz kası egzersizleri
*Odaklama egzersizleri
*İzleme egzersizleri
*Fiksasyon egzersizleri
*Uyum gevşetme egzersizleri
*Konverjans egzersizleri
*Siliyer kası guclendirmek egzersizleri
*Lensin elastikiyetini surdurme egzersizleri.
Dr. Selim Husrevoğlu
Goz Hastalıkları Uzmanı
[h=2]İstanbul Goz Doktoru uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Miyop' u başlatmamak
Sağlık0 Mesaj
●20 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Miyop' u başlatmamak