Miyoma uteri (rahimde ur) hakkında merak ettikleriniz[h=1]Rahimde miyom ne demektir?[/h]Myom kadınların %20 sinde gorulen, rahimden kaynaklanan iyi huylu tumorlerdir. Hormon bozukluğu ve genetik yatkınlığı olan kadınlarda rahimdeki kas hucrelerinden gelişen oluşumlardır. Miyom nedir neden oluşur yada miyom ne demekdiye sorulan sorulara kısaca rahimin iyi huylu tumorleri şeklinde cevap verilebilir.
[h=3]Rahimde miyom neden olur?[/h]Rahimde miyom olan hastalarda ailesel yatkınlığın etkisi olduğu duşunulmektedir. Annesinde ya da kız kardeşinde miyom gorulen kadınlarda miyom daha sık gorulmektedir. Kalıtımın yanında ozellikle ostrojen ve progesteron hormonlarındaki duzensizliklerin rahimdeki kas hucrelerindeki buyumeyi başlattığı soylenmektedir. Yine cevresel faktorler ve beslenme şeklinin de miyom gelişiminde etkili olduğu duşunulmektedir. Endustrinin gelişmesi ile birlikte pek cok urunde ostrojeni taklit eden kimyasallar bulunmaktadır. Kozmetikler, tuvalet malzemeleri (sabun, diş macunu vb), ilaclar, plastik kaplar gibi pek cok urun vucuda ostrojen yuklenmesine neden olabilir. Ağırlıklı olarak kırmızı etle beslenenlerde ve aşırı kilolu kadınlarda miyom gelişme riski daha fazladır. Sebze ve meyve ile beslenme rahimde miyom riskini azaltır.
[h=3]Rahimde miyom belirtileri nelerdir?[/h]Myomlar her zaman şikayete neden olmazlar. Bazen başka bir şikayetle gelen hastada tesadufen yapılan ultrasonda tesbit edilir. Buyuk miyomlarda aşırı kanama, kasık ve bel ağrıları, kabızlık yada sık idrara cıkma gibi belirtiler gorulebilir. Ozellikle myomun bulunduğu yere gore şikayetler değişir. Rahim icindeki myomlarda (submukoz miyom) aşırı kanama yada sık kanama daha fazla gorulurken, rahim duvarından dışarıya doğru buyuyen myomlarda (intramural miyom) barsak yada idrar torbasına bası şikayetleri daha on planda olmaktadır. Subseroz miyomlar coğunlukla kanama problemi yapmazken buyuk olanlarda cevre dokulara baskıya bağlı şikayetlere neden olabilir. Yerleşim yerine gore bazı myomlar gebe kalmayı engeleyebilir yada geciktirebilir.
Gebelikte miyom riskli midir?
Hamilelikte miyom onemlidir. Erken gebelik doneminde duşuk riskini, ilerleyen donemlerde ise erken doğum riskini arttırırlar. Bulundukları yere bağlı olarak normal doğumu engelleyebilir yada doğum sonrası aşırı kanamalara neden olabilirler. Myomlar menapoza giren hastalarda kendiliğinden kuculur. Miyomlar iyi huylu kitleler olmasına rağmen cok nadiren kanser hucreleri gorulebilir.
[h=3]Miyom ameliyatı nasıl yapılır?[/h]Her myomu olan hastada hemen ameliyat duşunmeyiz. Rahimdeki miyomu kucuk olan ve herhangi bir şikayeti olmayan hastalarda 3-6 ay aralarla takip onerilir. Aşırı kanaması olanlarda, bası şikayetleri olanlarda yada myomu kısa sure icinde buyuyenlerde ameliyat duşunulebilir. Bazen sadece miyomu alırken (miyomektomi) bazen myomla birlikte rahmin alınması (histerektomi) gerekebilir. Ameliyat şekli hastanın yaşına, cocuk isteğine ve myomun bulunduğu yere gore değişir. Rahim icindeki miyomlar (submukoz miyom) histeroskopi dediğimiz alttan yapılan kapalı ameliyat tekniği ile kesi olmadan cıkarılır.
Rahim duvarındaki myomlar ise acık ameliyat yada laparoskopi dediğimiz kapalı ameliyatlarla cıkarılabilir. Miyom ameliyatı kac saat surer diye duşunecek olursanız bu tamamen miyom sayısına ve buyukluğune bağlıdır. Tek miyom olan hastalarda genelde 30-60 dakika arasında ameliyat tamamlanır. Laparoskopi ile miyom ameliyatı olanlar ameliyet sonrası kısa sure sonra sosyal hayatlarına tekrar donerler. Yine gebelerde sezaryen sırasında uygun olan myomlar cıkarılabilir. Miyom ameliyatından sonra hastada tekrar myom oluşması riski herzaman vardır. Ozellikle alınamayacak kadar kucuk olan myomlardan daha sonra tekrar buyuk myomlar oluşabilir. Ameliyat olamayacak hastalarda myomların buyumesini durdurmak ve bir miktar kucultmek icin değişik ilac tedavileri mevcuttur. Ancak bu ilaclar hastayı suni olarak menapoza sokacağından daha cok ameliyat olamayacak hastalarda kullanılır. İlacı bıraktıktan sonra tekrar buyumeye devam eder. Cocuk isteği olmayan hastalarda miyom embolizasyonu dediğimiz bir yontemle miyomların kucultulmesi sağlanabilir. Ancak bu hastalarda yumurtalıkların zarar gorebileceği, hastaların erkenden menopoza girebileceği riski belirtilerek onayları alındıktan sonra bu işlem uygulanmalıdır.
[h=3]Miyom ameliyatı sonrası nelere dikkat etmeliyiz?[/h]Rahimde miyom tedavisi sonrası hastalarda miyomların zaman icinde tekrarlayabileceği belirtilmeli ve duzenli ultrason takiplerinin onemi anlatılmalıdır. Yine bu hastalarda gebelik duşunenlerde doğumun sezaryenle olması gerektiği, gebelik sırasında rahimde yırtılma olabileceği anlatılmalıdır.
[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Miyoma uteri (rahimde ur) hakkında merak ettikleriniz
Sağlık0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Miyoma uteri (rahimde ur) hakkında merak ettikleriniz