Miyomlar kadın genital organlarında en sık gorulen tumorlerdir. Ureme cağındaki kadınların yaklaşık %25’i bu tumorlerden şikayetcidir. Selim tumorlerdir. Sebep olduğu şikayetler anormal uterin kanamalar, pelviste bası hissi, ağrı, sık idrara cıkma ve infertilite ve gebelikle ilgilidir.
Hastada şikayete yol acmayan, muayene esnasında tespit edilen ve hızlı buyumeyen miyomların tedavisi gerekmez, bunlar izlenebilir, miyomların coğu da bu turdendir. Ancak anormal uterin kanamalara neden olan, cevre organlarda basıya ve ağrıya yol acan, gebe kalamayan hanımlarda infertiliteye neden olabilecek ve izlem sırasında hızlı buyuduğu tespit edilen miyomların tedavi edilmesi gerekir. Bazı durumlarda medikal tedavi denenebilir.
[h=3]Medikal tedavi[/h]Kanama anomalilerine ve adet ağrılarına (dismenoreye) neden olan miyomlarda medikal tedavi ilk akla gelen tedavi olmalıdır. Bu amacla progestin preparatları ve oral kontraseptifler denenebilir. Bunlarla kanama miktarlarında ve adet ağrılarında ciddi azalmaların olduğu, miyom kitlesinin bir miktar kuculduğu bircok calışmada gosterilmiştir.
Gunluk deneyimlerimiz de bu yondedir. Cok anemik ve operasyon icin zaman kazanılmak istenen hastalarda 3 aylık GnRH agonistleri kullanılabilir. Bu tedavinin uzun sure yapılması doğru değildir.
[h=3]Cerrahi tedavi[/h]Miyomların geleneksel tedavisi cerrahidir. Cerrahi tedavinin şekli; hastanın yaşı, miyomların lokalizasyonu, buyukluğu ve sayısına, hastanın gebelik isteyip istememesine gore değişir. Hastanın yaşı 40’ın ustunde doğurganlığını tamamlamışsa rahmin butunuyle alınması en uygun tedavidir. Buna histerektomi ameliyatı denir. Histerektomi ceşitli nedenlerle yapılabilir. En sık yapılma nedeni miyomlardır.
Hasta gencse, doğurganlığının devamını istiyorsa yapılacak cerrahi şekli rahmin korunması, miyom veya miyomların cıkartılmasıdır. Buna miyomektomi ameliyatı denir. Miyomektomi ameliyatı, acık cerrahi şeklinde olabilir veya laporoskopik cerrahi şeklinde olabilir. Rahim boşluğuna doğru gelişen miyomlar yani submukoz miyomlar hem anormal kanamalara hem de infertiliteye neden olacaklarından buyukluklerine bakılmaksızın cıkartılmaları gerekir. Bunlar vajinal yoldan rahim boşluğuna girilerek histeroskopik operasyonla cıkartılırlar. Buna histeroskopik miyomektomi operasyonu denir. Miyomektomi ameliyatı sonrası ilk 5 yıl icinde tekrar miyom oluşma olasılığı neredeyse %50 cıvarındadır. 10 yıl icinde tekrar ameliyat gerekebilme ihtimali %10’dur. Miyomektomi ameliyatından sonra hasta gebe kalırsa doğumun sezeryenle yaptırılması gerekir. Ameliyat oncesi hastayı ve yakınlarını bu konuda bilgilendirmekte yarar vardır.
[h=3]Abdominal miyomektomi[/h]Miyomektomi operasyonunda en sık başvurulan yontemdir. Ozellikle 8-10 cm den daha buyuk miyomların ve cok sayıda miyom varsa bunların cıkartılmasında başvurulan bir yontemdir. Batın (karın) alt kadranına yapılan transfers bir kesi ile karın boşluğuna girilerek yapılır. Miyom veya miyomların 15 cm’den buyuk olduğu durumlarda kesiyi orta hat da gobeğe doğru dik yapmak daha uygun olur. Cerrahın deneyimi, mahareti cok onemlidir. Buyuk intrauterin miyomlarda rahim boşluğuna girmekten kacınılmalıdır. Birden cok miyom varsa mumkun olan en az sayıda kesi yaparak bunların cıkartılmasına ozen gostermek gerekir. Kesi sayısı ne kadar fazla olursa, ameliyat sonrası etraf dokularla yapışıklık oranı o kadar fazla olur. Ameliyat sırasında mikrocerrahi prensiplerine uyulması ameliyat sonrası yapışıklıklarını azaltan başka bir onlemdir. Ayrıca kanamanın cok olabileceği bir cerrahidir. Kanamayı minimumda tutmak icin gerekli onlemlerin alınması lazım.
Laparoskopik miyomektomi
Laparoskopi bolumunde geniş şekilde belirttiğim gibi laparoskopik cerrahinin bazı avantajları vardır. Eğer ekibin deneyimi iyi yeterli aletlerde varsa; Cok buyuk olmayan, sayısı bir veya birkac tane olan miyomların cıkartılmasında bu yontem tercih edilir.
Abdominal miyomektomi ile laparoskopik miyomektomi arasında sonuclar acısından bir fark yoktur. Cerrah hangisinde daha deneyimli ve kendini iyi hissediyorsa o yontemi tercih etmelidir.
Histeroskopik miyomektomi
Submukoz miyomlarda en gecerli operasyon şekli histeroskopik miyomektomidir. Hic kesi yapmadan vajinal yoldan rahim kanalından rahim boşluğuna girilerek yapılır. Operasyonu adet bitimini takip eden birinci hafta icinde yapmakta yarar vardır. Adetle endometrium tabakası atıldığı icin bu donemde rahim boşluğu daha duzenli gorulur. Operasyondan yaklaşık 2-3 saat sonra hasta taburcu edilebilir. Gunluk aktivitesine hasta hemen donebilir.
Operasyonu yapan cerrahın deneyimli olması, operasyon esnasında nerede durması gerektiğini iyi bilmesi gerekir.
Hicbir zaman miyometrium tabakasına girmemek gerekir, girildiğinde cok ciddi komplikasyonlar meydana gelebilir. Miyom sayısı birden fazla ise ve miyomlar karşıt duvarlarda ise aynı seansta cıkartıldıklarında, ameliyat sonrası yapışıklık riski olabilir. Bu nedenle bazen her birini ayrı bir seansta cıkartmak gerekebilir. Capı yaklaşık 3 cm ve ustunde olan miyomlarda operasyonu daha rahat yapmak icin operasyon oncesinde GnRH kullanılarak endometrium iyice inceltilip, kanlanmanın azaltılması yararlı olur. Buyuk miyomların (ozellikle bir kısmı miyometrium icine gomulu olan) cıkartılması bazen tek seansta zor oluyordu. Operasyondan birkac ay sonra ikinci bir seans daha yapmak gerekiyordu. 2014 yılı ikinci yarısında cıkartılan bir aletle cok rahatlıkla buyuk miyomların da tek seansta cıkartılması mumkun. Shever. sistem denen bu sistem henuz ulkemizde yaygın olarak kullanılmamaktadır.
Bu sistem hakkında geniş bilgi histeroskopik miyomektomi bolumunde verilmektedir.
Tekonolojideki gelişmeler, girişimsel radyolojinin doğuşu miyomlar icin yeni tedavi seceneklerini de ortaya cıkartmıştır. Bunlardan biri Uterin arter embolizasyonu, bir diğeri Miyolizis’tir. İşlemin esası miyomu besleyen damarı bulup onu tıkamak boylece miyomun beslenmesini bozmaktır. Bu işlemler girişimsel radyolojide deneyimli bir radyolog ve kadın doğum uzmanın olduğu bir ekiple gercekleştirilir. Bu konuda yeterince geniş vaka serileri olmadığından uzun vadeli sonucları pek bilinmiyor.
[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Miyom tedavisi!
Sağlık0 Mesaj
●17 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Miyom tedavisi!