Merhaba,
Makine okumaya karar verdim. Sıralamam ikisine de yetiyor yani uste yazdığıma gideceğim sıralamanın cok faydası yok ve arada kaldım.

Oncelikle Hacettepe Universitesi Makine Muhendisliği bolumunden başlamak gerekirse 2021 yılı taban sıralaması 29512, bolumde 15 oğretim uyesi var ancak aktif 226 oğrenci var. Yaptığım araştırmalarda gordum ki Hacettepe başta otomotiv muhendisliği olarak kurulduğu icin otomotiv uzerine yoğunlaşmak icin daha doğru bir yer ve Hacettepe'de pratik eğitim laboratuvar sayısı ve bolum imkanları sayesinde cok iyi.

Yıldız Teknik Universitesi Makine Muhendisliği bolumunun ise taban sıralaması 40592 yani 11 bin kişi daha aşağıda. Yani tabii ki bu insanların tercihiyle şekillenen cok değişken bir rakam ancak bu ciddi bir fark. YTU'de 63 oğretim uyesi var ancak buna karşılık aktif 1668 oğrenci var. Orantı yaptığımızda -yapmak doğru mudur bilmiyorum- Hacettepe daha avantajlı gozukuyor. Bunun yanında YTU'de pratik eğitimin cok yetersiz olduğunu soyleyen birkac oğrencisi ile goruşme fırsatı buldum. Ancak şoyle bir durum var yaşı 40+ kim ile konuşsam net bir şekilde YTU'yu oneriyor. Teknik bir universite olması ve isminin daha cok markalaşmış olması onları doğrudan etkiliyor diye duşunuyorum fakat işverenleri de ciddi manada etkileyen bir durum tabii ki bu.

Not olarak ekleyeyim; şehir, kampus yaşamı vb. bir karşılaştırma kriteri değil benim icin. Tamamen akademik bakıyorum bu karşılaştırmaya.

Yani elde ettiğim yuzlerce oznel bilgi arasından mantıklı veriler elde etmeye calıştığımda Hacettepe'de eğitimin daha iyi olabileceğini ancak YTU'nun adının getirisinin eğitimi kadar fayda sağlayacağını duşunuyorum. Sonuc olarak alacağım eğitimin her şeyden onemli olduğunu duşunduğumden Hacettepe'ye daha sıcak bakıyorum şimdilik.

Fikirleriniz benim icin onemlidir.