Benim de klinik uygulamamda yeri olan, yeni bir tup bebek tedavi yaklaşımından soz etmek istiyorum: Mini IVF
Klasik IVF-Tup bebek tedavisi her gun ilac enjeksiyonlarının yapıldığı pahalı bir uygulamadır. Ayrıca bu uygulamalarda istenmeyen; coğul gebelik, OHSS (Ovaryan Hiperstimulasyon Sendromu- Yumurtalıkların Aşırı Uyarılması) gibi komplikasyonların gorulmesi de mumkundur. İşte Mini IVF yontemi bu konulara alternatif sunan, yeni bir yaklaşımdır. İlk olarak Japonya Tokyo' daki Kato Klinik' de uygulanmaya başlamıştır. Kato Klinik dunyanın en fazla tup bebek tedavisi yapan merkezi olup, bu merkezde yılda 20-25.000 tup bebek siklusu yapılmaktadır. Kato Klinik' de az ilac kullanımı ile kaliteli yumurta ve embryo elde etmek, ve kaliteli tek embryonun transferini gercekleştirmek amaclanmaktadır. Tek embryo transferi ile bu kliniğin gebelik oranları % 50-60 civarındadır. Ayrıca Mini IVFyontemi, New York'taki New Hope Fertility Center ‘da Dr. John Zhang tarafından da geliştirilerek uygulanmaktadır.
Mini IVF tedavisinde amac, mumkun olduğunca az miktarda kimyasal madde kullanılarak ICSI-mikroenjeksiyon yapılmasıdır. Boylece doğala en yakın ortam sağlanmış olmaktadır. Daha once soz ettiğimiz gibi asıl amac; en kaliteli yumurtaları geliştirmek ve en iyi kalitede minimal embryoyu transfer etmektir. Bu tedavi ozellikle over rezervi az ve 40 yaş ustu hastalarda da oldukca uygun bir alternatif olmaktadır.
Mini IVF ile OHSS olasılığı % 1 oranlarına duşurulebilmekte ve maliyet konvansiyonel IVF tedavi maliyetinin 1/3-1/5 duzeylerine indirilebilmektedir. Naturel IVF' den farklı olan bu tedavide; cok az veya hic enjeksiyonun kullanılmaması, işlemin basit ve kısa oluşu, ve erken ovulasyon-yumurtlamanın normalden daha az gorulmesi diğer avantajlarıdır. Klasik IVF tedavilerinde ortalama 15-20 yumurta toplanıp bunların ortalama 1/2-1/5' i iyi kalitede iken, mini IVF'de ortalama 3-8 yumurta geliştirilmekte ve yine elde edilen kaliteli yumurta sayısı ( genellikle 3-5 ) klasik IVF tedavisine benzerlik gostermektedir. Yani; toplanan yumurta sayısı azalmış olmasına rağmen, iyi kalite yumurta oranlarında bir azalma gorulmez.
Konvansiyonel IVF tedavisinde fazla artan ostrojen hormonunun, embryonun implantasyonu- rahime yapışması acısından dezavantaj yarattığı bilinmektedir. Mini IVF yonteminde ostrojenin cok yukselmemesi de, bu konuda avantaj sağlar. Ancak Mini IVF' de kullanılan klomifen' in bazen endometrium-rahim ici zarı kalınlaşmasını yeterince yapmadığı da bilinen bir gercektir. Bu durum, az dozda verilen gonadotropinler-iğnelerle aşılabilir. Ayrıca embryoların dondurulup daha sonraki doğal sikluslarda transferi de bu konunun cozumunde yarar sağlayabilmektedir.
Mini IVF tedavisinde olgudan olguya değişebilse de genellikle; gunde 1 tablet klomifen sitrat (Klomen, Serophene, Gonaphene tab.), 1-3 doz gonadotropin (Menogon, Menopur, Merional, Fostimon, Puregon, Gonal-F), ve yumurta toplanmasından 36 saat once uygulanan tek doz GnRH-a (Decapeptyl amp, Lucrin flakon, Synarel nazal sprey vb.) kullanımı soz konusudur.
Mini IVF' de naturel IVF' e gore siklus başına; daha kaliteli yumurta, daha yuksek gebelik olasılığı ve daha fazla dondurulmaya elverişli embryo sayısı gorulmektedir.
Mini IVF ile gebelik olasılığı; ortalama 1-2 embryo transferi yapılan konvansiyonel IVF tedavileri ile benzerlik gosterir.
Sonucta Mini IVF tedavisi; ılımlı, ekonomik, ve başarılı bir tedavi olup, konvansiyonel IVF tedavisine alternatif iyi bir secenektir. İlerisi icin de umut vaat etmektedir.

[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]